Shop till your drop? Of toch niet

Ongeveer 5 tot 6 procent van de Belgen lijdt aan een vorm van koopverslaving. Dat bleek uit een onderzoek van de VUB. De altijd beschikbare e-commerce en agressieve marketingmethodes zouden aan de grondslag liggen van dit fenomeen. Koopverslaving is een niet te onderschatten ziekte van onze tijd. Dingen kopen die we eigenlijk niet nodig hebben, zonde van het geld. Daarom geven we jou enkele tips mee om impulsaankopen te vermijden.

“Mensen kopen dingen die ze niet echt nodig hebben, met geld dat ze niet hebben, om mensen die ze niet graag hebben te imponeren”, kort samengevat een probleem van de 21ste eeuw. En daar maken we ons met z’n allen in een milde of erge vorm wel eens schuldig aan. Problematisch wordt het pas echt wanneer het een dwangmatig gedrag wordt. Toch is er ook voor de milde kooplustige reden tot bezorgdheid.

Hormonen beïnvloeden ons koopgedrag

Oniomanie, een ziekelijke koopdrang, is een verslaving waarbij iemand steeds weer in de verleiding komt om geld uit te geven. Onnodig en zelden doordacht. Impulsaankopen in zijn puurste vorm bovendien maken ze een hormoon los in onze hersenen die voor heel wat shoppers onweerstaanbaar is. Koopverslaafden verzeilen in een roes, sterk vergelijkbaar met addicts die hunkeren naar drugs of alcohol. De roes is echter van zeer korte tijd waardoor ze opnieuw op zoek gaan naar nieuwe aankopen.

Volgens de doctoraatsstudie aan de VUB schat het aantal koopverslaafden op 5 à 6 procent van de Belgische consumenten. Een heel pak maar niet iedereen onder hen is extreem koopverslaafd. Toch groeit de groep onrustwekkend onder de voortdurende commerciële druk, agressievere marketingmethodes en de 24/7 e-commerce.

Tips om impulsaankopen te vermijden

1. Tijd

Inherent aan impulsaankopen is de onmiddellijke aankoop van het product. Bouw een buffer in en plan in jouw agenda een nieuwe bezoek aan de winkel in. De kans is groot dat je de afspraak uiteindelijk zal schrappen wegens geen interesse. Door de aankoop wat voor je uit te schuiven overweeg je veel langer de aankoop.

2. Vragen

Stel vragen over jouw aankoop. Heb ik dit wel écht nodig? Heb ik er het geld voor? Als ik dit koop, zal ik dan nog wat ander leuks kunnen doen deze maand? Zijn er alternatieven voor dit product? Heb ik wel de goedkoopste vast? Door jezelf enkele vragen op te leggen verplicht je jezelf al even langer om na te denken over de aankoop. De kans op een impulsaankoop is alweer wat kleiner.

3. Minder vaak winkelen

De verleiding tot kopen wordt gecreëerd in winkels. Winkels denken actief na hoe ze hun klanten impulsaankopen in de maag kunnen splitsen. Door niet of minder vaak de winkel op te zoeken vermijd je de impulsaankopen. De kerstperiode is bij uitstek dé periode voor impulsaankopen. Mensen struinen doorheen gezellige winkelstraten en komen altijd wel weer thuis met een ‘onverwachtse’ aankoop. Ga er gewoon niet heen.

4. Begroting

Maak een begroting op. Verdeel geld in enveloppes en hou zo het overzicht. Geld zien minderen, niet in cijfertjes op een bankrekening, maar fysiek in jouw handen zal ervoor zorgen dat je het geld minder snel uitgeeft. De tastbaarheid van geld doet wonderen voor heel wat impulsaankopers. Een bijkomende tip: neem gepast geld mee naar de winkel. Je gaat nog snel even naar de supermarkt om een bak bier? Neem 15 euro mee en je komt toe voor de bak bier. Nee, die chips, koekjes of een andere biersoort kan er niet meer bij. Ga je snel even naar de bakker om een groot brood? Heb dan € 2,20 op zak. Dan kom je niet terug met een klein brood en een doosje pralines. 

5. Lijstjes

Een klassieker maar o zo efficiënt: ga altijd winkelen met een boodschappenlijstje. Op die manier blijf je op het rechte pad en ga je niet freewheelen. Je vinkt stelselmatig af wat je mee moet hebben en daar hou je je dan ook aan. Doe dit niet enkel in de supermarkt maar ook in een kledingzaak, slager, elektrowinkel,…

6. Geluk

Denk er even over na waarom je altijd geneigd bent om thuis te komen met impulsaankopen? Is er een achterliggende reden? Ben je niet gelukkig? Misschien ben je beter om de oorzaak aan te pakken.

7. Sta een impulsaankoop toe

Van tijd tot tijd is een impulsaankoop niet slecht. Zo haal je wat druk van de ketel. Zorg er dan wel voor dat het om een kleine impulsaankoop gaat. Beter is wat kleins te komen dan een nieuwe winterjas.  

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.