Geldverspillers waar we niet bij stil staan

Ondanks de voordelen om kleine hoeveelheden geld aan kant te zetten, zijn er nog steeds weinigen die het effectief doen. Indien je interesse hebt om van regelmatig sparen een gewoonte te maken, lees verder hoe je de eerst stap kan zetten: waar is dat extra geld te vinden.

Je kan starten met aandacht te schenken aan de volgende – soms onzichtbare – geldverspillers.

Lees meer: Budgetbeheer, de eerste stap naar een gezond financieel leven

Creditcardkosten

Een geldverspiller is het jaarlijks betalen voor een creditcard. Bij sommige kredietkaarten Visa en MasterCard worden er geen jaarlijkse kosten aangerekend, maar bij zogoed als alle ‘premium’ kaarten betaal je voor de extra’s. Bekijk of je die extra diensten wel nodig hebt.

Uitzonderingen hierop zijn dat je een slechte kredietgeschiedenis hebt of dat je een rijke, exclusieve houder bent van een creditcard met exclusieve voordelen. 😉

Telefoon abonnement

Het is slim om je telefoonrekening regelmatig te controleren. Het kan zijn dat je veel minder gebruik maakt van het abonnement dat je hebt. Als je belminuten overhoudt, schakel dan over naar een lager abonnement. Wanneer je een tekort hebt aan belminuten, schakel je best over naar een hoger abonnement. Het wijzigen van abonnement kun je het beste gestructureerd doen. Maak een lijst van aanbiedingen van je provider. Zorg ervoor dat je abonnement aansluit bij wat je wilt. Wat je niet nodig hebt, hoef je ook niet. Op deze manier betaal je er ook niet voor en is je telefoonrekening minder een geldverspiller. Ga eventueel op zoek naar een andere provider, als die een formule heeft die beter aansluit bij jouw verbruik.

Lees meer: 75 tips om geld te sparen

Bankrekening(en)

Heel wat mensen betalen behoorlijke bankkosten zonder het te beseffen. Als je geen idee hebt welke kosten er worden aangerekend voor jouw rekeningen, pluis het dan even uit. Wanneer je (te) veel rekeningen hebt, is het zinvol om te kijken hoeveel rekeningen je werkelijk nodig hebt. Je betaalt namelijk bankkosten per rekening.

Gemaksaankopen

Een grote geldverspiller zijn gemaksaankopen. In veel – vaak kleinere – winkels of een tankstation zie je dingen in de schappen liggen die handig zijn en waarvan je denkt dat je ze nu nodig hebt. Hierdoor ben je geneigd deze aankopen dan te doen. In tegenstelling tot in supermarkten worden deze artikelen niet in grote hoeveelheden ingekocht, waardoor winkels een hogere prijs vragen voor het product. De meerprijs die je betaalt, is het gemak niet waard. Koop niet een flesje water, maar koop een six-pack. Een simpel flesje water is zo een geldverspiller. Zo kun je vast zelf nog genoeg voorbeelden van geldverspillers bedenken die van toepassing zijn op jouw situatie.

Lees meer: Financieel advies voor wie samenleeft met iemand die van geld uitgeven houdt

Drankjes in een restaurant

Je hebt het vaak niet door, maar als je lekker in het restaurant zit te eten en hierbij wat te drinken bestelt, constateer je dat een groot deel van de rekening net bestaat uit die drankjes. De drankjes zijn een stiekeme geldverspiller. Wanneer je toch iets wilt drinken bij het eten, beperk het dan tot één drankje per persoon. Dit bespaart je al heel wat geld in een jaar, afhankelijk van hoe vaak je buitenshuis eet. Natuurlijk kan je ook altijd kiezen voor een glas kraantjeswater. Dat is nog gezond ook.

Tijdschriften

Wanneer je het type bent die regelmatig een tijdschrift koopt, is het verstandig te bekijken indien een jaarlijks abonnement niet goedkoper is. Zelfs al heb je geen interesse om alle nummers te ontvangen, toch kan het beterkoop zijn dan het kopen van losse tijdschriften.

Wees pro actief

Spendeer gerust enkele uurtjes per jaar om bovenstaande geldverspillers te overlopen. Zo kom je erachter wat je kan besparen. Goed geïnvesteerde tijd!

 

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.