Wanneer geld uitgeven te plezant wordt

Je hoeft geen freudiaanse psychoanalist te zijn om te zien dat geldproblemen in een relatie zelden om geld draaien. Vaak komen de problemen voort uit meningsverschillen omtrent andere financiële inzichten en onzekerheden. Een partner die te enthousiast geld uitgeeft, hoe pak je dat aan?

Geld uitgeven, het is de oorzaak van heel wat problemen. Zolang je niet meer uitgeeft dan wat binnenkomt, staan er geen drama’s om de hoek. Maar onenigheid over de huishoudelijke uitgaves leiden niet zelden tot meningsverschillen. Nieuwe financiële opvattingen binnen de relatie zijn nodig, maar ook een begrip voor elkaars mening is onontbeerlijk.

1. Deel jouw mening over geld

Hoe je staat ten opzichte van geld en het uitgeven ervan, is zeer persoonlijk. Je kan pas een oplossing vinden als je eerlijk en open communiceert. Daarom is het zo belangrijk om vragen te stellen. Wat zijn de verwachtingen? Waar willen we binnen 5 jaar staan? Waar gaat ons geld nu naartoe?

Het laatste wat je moet doen is die beschuldigende vinger uitsteken: “jij geeft veel te veel geld en door jou zitten we in de problemen”. Zoiets werkt contraproductief en helpt niemand verder. Gewapend met inzicht en begrip voor elkaars standpunt, kan je gezamenlijk veel beter het huishoudbudget gaan sturen.

2. Creëer een budget

Geld komt en gaat, in veel gezinnen is het zeer vanzelfsprekend. Hoeveel er maandelijks binnenkomt en hoeveel er maandelijks buitenstroomt: geen idee! Daarom is het belangrijk om in de eerste plaats een helder overzicht te krijgen. Zo kan je, tijdens donkere dagen, de frivoliteiten en uitspattingen even pauzeren om de broodnodige zaken te betalen. Op die manier voelen beide partners zich gesterkt in de koers die gevaren wordt.

De partner met een actiever uitgavenpatroon kent zo makkelijker de grenzen.

3. Werk met deelbudgetten

Eén groot budget is al een stap in de goede richting. Heb je een idee hoeveel maandelijks naar nieuwe kleren gaat, of hoeveel je uitgeeft aan etentjes buitenshuis? Maak daarom een planning met deelbudget. Voorzie in het huishoudbudget een categorie kleren.

Een doel hebben is zo belangrijk. In deze is het doel om binnen een bepaalde limiet te blijven.

4. Blijf ook op lange termijn denken

Volg je de eerste stappen strikt op, dan kan een logisch gevolg financiële ademruimte zijn. Een fijne bestemming vinden voor extra geld kan leuk zijn. Maar verval niet opnieuw in oude spendeergewoontes. Zoek een welbepaald doel: pensioensparen, beleggen of investeren.

Nu gaat het niet meer om die prachtige jas maar om dromen.

5. Blijf je budget monitoren

Een persoonlijke financiële huishouding die is nooit helemaal op orde. Blijf daarom ten allen tijde jouw budget monitoren. Geld uitgeven maakt bepaalde stoffen vrij in onze hersenen. Een jarenlange herhaling en diepgewortelde drang naar geld spenderen maakt er ons verslaafd aan. Het blijft een gevecht.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.