Zo bereid je je voor op een financiële crisis

Het besef dat je wel eens getroffen kan worden door slecht nieuws, verlies van je job, ziekte of een zwaar auto-ongeval, kan jou misschien ’s nachts wakker houden. Door voldoende voorbereid te zijn op een financiële tegenslag kan je het woelen in bed flink beperken. In dit overzicht brengen we 8 stappen om de persoonlijke impact van een financiële crisis tot een minimum te herleiden.

Vroeg of laat krijgen we het allemaal wat zwaarder te verduren. Hoe je omgaat met een tegenslag is erg persoonlijk maar hoe je jou kan voorbereiden op donkere financiële dagen is universeel. Lees even mee, wedden dat je er wat van opsteekt?

1. Maximaliseer jouw liquiditeit

In tijden van crisis stellen financiële middelen die onmiddellijk beschikbaar zijn jou het meest gerust. Een spaarrekening of een kortlopende investering is goed voor de zielenrust. In een turbulente periode kan je quasi direct op terugvallen. Bovendien zijn ze niet onderhevig aan de heftige schommeling. Aandelen deinen lustig mee op de fluctuaties terwijl jouw cash lekker zijn waarde blijft behouden.

2. Stel een budget samen

Als je niet weet hoeveel geld er binnenkomt en niet beseft hoeveel geld er buiten gaat, heeft het amper zin om een noodfonds aan te leggen. En als je geen budget bijhoudt, dan tast je al helemaal in het duister. Leef je nu op te grote voet of kan je best wel wat meer aan? Zonder budget of planning heb je er amper noties van.

Lees meer: Budgetbeheer: de eerste stap naar een gezond financieel leven

Verwacht er geen zaligmakend middel van. Het biedt jouw inzichten maar verplicht je nergens toe. Op z’n minst weet je nu waar je geld naartoe gaat.

3. Bereid je voor om de recurrente kosten te verminderen

Nu is het misschien nog geen noodzaak maar hou je toch klaar om te snoeien in uitgaven die geen absolute noodzaak zijn. Zeker terugkerende kosten kunnen snel oplopen. Vermenigvuldig die maar eens maal twaalf: je komt al snel op een behoorlijk budget uit. Gebruik je die vaste telefoonlijn amper? Snoeien die handel!

Draai de kraan dicht wanneer je jouw tanden poetst. Zet de centrale verwarming lager wanneer je het huis uitgaat. Doe het licht uit telkens je een kamer verlaat. Zet niet alle elektronische toestellen in standby-modus.

4. Beheer jouw rekeningen nauwgezet

Zeer eenvoudig gesteld: besteed de nodige aandacht aan alle betalingen. Op die manier vermijd je van die dwaze nalatigheidkosten. Betaal dus tijdig de rekeningen en gooi geen verloren geld over de balk. Vooral kredietkaarten zijn grote boosdoeners.

Tweemaal per maand de betalingen nazien kan jou een hoop narigheid besparen. En met de elektronische betalingen en bankapplicaties kan het geen probleem vormen om betalingen in te plannen.

5. Maak gebruik van acties en kortingbonnen

Je voorbereiden betekent alle opties bekijken. Heb je een klantenkaart? Of zit je diepvries vol met lekkers? Zitten er nog wat cadeaubonnen in een kast verstopt? Al deze kleine beetjes kunnen jou helpen om het een maandje kalmer aan te doen. De diepvries leegkoken, je klantenkaarten innen of een verjaardagscadeau cashen. Het helpt. Op die manier vermijd je de aankoop van zaken die je niet nodig hebt.

Lees meer: 7 Tips om meer over te houden op het einde van de maand

6. Zoek extra inkomsten

Iedereen kan wel iets waardoor ze meer geld kunnen verdienen. Of je nu zaken verkoopt, gaat babysitten, of een extra job in bijberoep doet. Het geld wat je verdient met deze extra activiteit maakt het mogelijk om jouw doelen makkelijker te halen. Zelfs al geef je er maar een klein deel van jouw vrije tijd voor op. De kans is zelfs groot dat je daardoor jouw uitgaven kan beperken.

7. Doe een nazicht van jouw verzekeringen

Verzekeringen nemen maandelijks een ferme hap uit ons budget. Een nazicht van onze hypothecaire lening staat al op de agenda maar verlies je de verzekeringen niet uit het oog? Heel wat mensen betalen hun verzekeringen zonder te weten of deze geoptimaliseerd zijn. Betaal je nog wel de juiste verzekeringen? Kan je geen goedkopere verzekering afsluiten? Zit samen met je huidige verzekeraar maar luister ook eens wat andere partijen kunnen bieden.

8. Onderhoud jouw spullen op gezette tijden

Een goed onderhouden wagen kan meer kilometers afmalen. Zo geldt dit ook voor andere producten. Investeer wat van je tijd in het onderhoud. Ontdooi de vriezer regelmatig, smeer je fietsketting, laat je condensatieketel jaarlijks nazien,… Vergeet ook de persoonlijke hygiëne niet. Een jaarlijks bezoek aan de tandarts kan je tandpijn én geldzorgen helpen voorkomen. Zoals ze ove rhet kanaal zeggen: “Better safe than sorry”.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.