Preppers, mensen die zich klaarmaken voor het einde der tijden. Een bende gekken, zeg je? Wel nu, heel wat rijken bereiden zich in alle stilte voor op de dag des oordeels. En dat mag wel wat kosten. Doomsday prepping wint vooral in de Verenigde Staten razendsnel aan aandacht.
Het was het Amerikaanse The New Yorker die met de verhalen naar buiten trad. Heel wat miljardairs bereiden het einde der tijden minutieus voor. Hoe die oerknal 2.0 er zal uitzien, daar hebben ze lak aan. Of het nu een inslaande meteoriet is of een de uitbraak van een dodelijk virus, ze willen op alles voorbereid zijn.
Pieter Thiel, de durfkapitalist en mede-oprichter van onder andere PayPal, trekt ervoor naar Nieuw-Zeeland. Hij hoopt daar ooit het einde der tijden te kunnen overleven in alle rust en kalmte. Waarom denkt zo’n intelligent man dat het nodig is om zich te wapenen voor deze Doomsday? Thiel beseft maar al te goed dat een komeet of een gemuteerde bacterie niet voor direct is. Wel schat hij de bedreiging van de stijgende ongelijkheid hoog in.
Lees meer: Rijken wenden zich in vlaag van pessimisme tot bitcoin
Heel wat vermogende Amerikanen kijken met schrik naar de ongelijkheid in hun land. Ze vrezen dus eerder een opstand van de elite dan een andere bedreiging. De automatisering van arbeid kan een nieuw knelpunt vormen. De schrik neemt naderhand toe. Een Linked-Inoprichter zoekt, net zoals andere rijken, een apocalypsverzekering. Ze kopen eigendommen in kalme streken die makkelijk te beveiligen zijn. Ze leggen voorraden aan van producten die van tel kunnen worden in een post-apocalyptisch tijdperk. Huffman, CEO van Reddit, liet zelfs zijn ogen laseren omdat hij zo geen bril meer hoeft te dragen. Een bril zou een ontzettende zwakte zijn tijdens een chaotische periode.
Vivos Group speelt daar handig op in. Ze bouwen bestaande ondergrondse installaties om tot bunkers voor de superrijken. Voorzien van alle comfort kunnen de gegoeden zich terugtrekken in deze ondergrondse resorts. In South-Dakota bouwen ze momenteel een complex voor 5.000 inwoners. DIe betalen 35.000 dollar en 1000 dollar onderhoudsgeld. Maar eens een ramp toeslaat, kunnen ze veilig schuilen in hun luxebunker.
10 jaar geleden werd Vicino, baas van Vivos Group, nog uitgelachen. Momenteel kan hij, naar eigen zeggen, de aanvragen niet bijhouden.