Dit zijn de 3 rijkste Belgen

De rijkste Belgen, een lijst die tot de verbeelding spreekt. Vooral ondernemers en industriëlen bevolken deze exclusieve groep van multimiljonairs. Ze vergaarden hun kapitaal door tientallen jaren hun zaak uit te bouwen en met succes van de hand te doen. Wie zijn de 3 rijkste Belgen nu precies?

Heel wat namen zullen jou bekend in de oren klinken. Deze rijke Belgen hebben of hadden de bekende bedrijven in handen. Sommigen generaties lang, andere hebben wat minder ervaring maar allemaal hebben ze een persoonlijk kapitaal van tientallen miljoenen euro’s.

1. AB Inbev families en Alexandre Van Damme

De families de Mévius, de Spoelberch en Vandamme vergaarden hun kapitaal grotendeels dankzij de bloeiende brouwerijwereld met Anheuser-Busch Inbev. Dankzij een uitgekiende expansiepolitieke verzamelden ze ongeveer 52 miljard euro. Eerst gingen Nederland en Frankrijk voor de bijl, daarna kwam Oost-Europa in het vizier, vervolgens het verre oosten met China en in 1998 kregen ze voet aan grond in Rusland. De grootste overname gebeurde echter al in 1995 toen ze het Canadese Labatt inlijfden.

In 2008 waagden ze een nieuwe sprong door samen te smelten met een Braziliaanse brouwerijreus. Dit was ook het moment waarop de naam InBev geboren werd. Intussen kwam er nog de AB van Anheuser-Busch voor te staan nadat een bod van 52 miljard dollar aanvaard werd.

Wie de touwtjes precies in handen heeft en hoe de families zich ten opzicht van elkaar verhouden, daar wordt wat mysterieus over gedaan. Maar dat ze met stip op 1 in de lijst van rijkste Belgen staan, dat is zeker!

2. Albert Frère

Het vermogen van Albert Frère wordt geschat op 6,2 miljard euro. Frère is een selfmade man die zijn weg makkelijk vond tot de hoogste echelons van het land en daarbuiten. Met zijn kapitaal bouwde hij een investeringsholding uit maar door zijn hoge leeftijd bouwt hij zijn mandaten in sneltempo af.

Albert Frère is ondertussen 90 jaar en draagt de fakel over aan zijn schoonzoon, dochter en zoon. Vorig jaar besliste hij om zijn mandaat als bestuurder van GBL uit handen te geven. Jarenlang was hij de sterkhouder van Bel20-bedrijf Groep Brussel Lambert maar nu is het stilaan genoeg geweest.

3. Familie Colruyt

Uit de grond gestampt door Jo Colruyt en de jongste eeuw binnengeleid door Jef Colruyt. De familie is bijna 4 miljard euro waard. Het kapitaal vergaarden ze grotendeels door uitbouw van de supermarktketen Colruyt maar ook door de expansie van andere formules zoals Okay, Spar en Dreamland.

Colruyt startte in de jaren 50 als een kruidenier en bouwde zijn imperium langzaam uit. Begin jaren 90 was een heuse keten met vestigingen in heel veel Belgische steden. Colruyt weet zichzelf jaar na jaar opnieuw uit te vinden maar houdt toch sterk vast aan een zeer eigen identiteit. De betonnen discounter rijft klanten binnen met zijn bekende rode prijs.

Lees meer: Ontdek de 20 rijkste Europeanen

bron: www.derijkstebelgen.be

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.