Wanneer je jezelf in de financieel benijdenswaardige positie bevindt dat je met vermogensbeheer kan starten, staat je allereerst een belangrijke keuze voor: laat je je adviseren door jouw vermogensbeheerder en houdt je zelf de teugels stevig in handen of kies je voor discretionair beheer en geeft je ervaren experts een mandaat om binnen gemaakte afspraken jouw vermogen zelfstandig te beheren? Wanneer je voor het laatste kiest, zijn er echter wel enige zaken om op te letten.
Discretionair beheer is vaak geen beheer op dagelijkse basis
Veelal hebben klanten die door een vermogensbeheerder discretionair beheer laten uitoefenen de verwachting dat hun vermogen strikt persoonlijk beheerd wordt. In veel hoofden speelt het idee van een groep experts die dagelijks jouw individuele beleggingsportfolio nauwgezet in de gaten houdt en constante aan- en verkopen doet. In de praktijk is dit echter weinig efficiënt. In de meeste gevallen zal een vermogensbeheerder totaalstrategieën ontwikkelen waarbinnen jouw portefeuille – in overeenstemming met jouw risicoprofiel en beleggingshorizon – beheerd wordt. Het voordeel van een dergelijke manier van werken is dat, ook met een groot aantal portefeuilles, snel op marktontwikkelingen gereageerd kan worden. Daarnaast blijven de kosten van het beheer beperkt.
Lees meer: Wat doet een vermogensbeheerder?
Laat jouw discretionair beheer uitoefenen door ervaren experts
Eén van de grootste voordelen van discretionair beheer is dat je profijt kunt hebben van de ervaring die experts in de markt hebben opgedaan. Ervaring die jezelf tijd en hoogstwaarschijnlijk (leer)geld zouden kosten. Dit houdt echter direct ook in dat – zonder deze ervaring – discretionair beheer direct een significant minder interessante propositie is. Als potentiële cliënt is het belangrijk dat je je laat informeren over de ervaring, expertise en behaalde resultaten van de private bankers die jouw vermogen zullen gaan beheren. Hoewel behaalde resultaten natuurlijk geen garantie voor de toekomst geven, is het veelal wel een indicatie van de kundigheid van degenen die jou een belangrijke portie controle over jouw vermogensontwikkeling geeft.
Lees meer: Private banking: de geheimen van vermogensbeheer
Maak uw wensen kenbaar en maak duidelijke afspraken
Discretionair beheer staat of valt bij de gemaakte afspraken. Jouw vermogensbeheerder zal in de regel altijd een persoonlijk risicoprofiel opzetten, een beleggingshorizon overeen komen en jouw rendementsverwachtingen willen bespreken. Door het opstellen van schriftelijke afspraken, geef je gezamenlijk het kader aan binnen welke de vermogensbeheerder het mandaat heeft om zelfstandig aan- en verkoopbeslissingen te maken. Heb je aanvullende wensen over de wijze waarop je jouw vermogen wilt invullen? Zorg dan dat deze bij aanvang van de relatie duidelijk zijn en op papier zijn vastgelegd. Zo voorkomt je slapeloze nachten en tijdverlies.
Dit zijn de risico’s van discretionair beheer
Beleggen kent altijd bepaalde risico’s en discretionair vermogensbeheer vormt hierop geen uitzondering. Hoe ervaren de experts ook zijn, hoe duidelijk de gemaakte afspraken ook op papier staan, in sommige gevallen werkt de markt tegen. In het geval dat de resultaten niet als gewenst of verwacht zijn, is het zaak niet onmiddellijk in paniek te raken. Jouw vermogensbeheerder zal je veelal graag te woord staan om je gerust te stellen en de vervolgstrategie toe te lichten.
Lees meer: Wat te doen bij een beurscrash? Haal diep adem en doe niets!
Negatieve marktontwikkelingen treffen zowel de zelfstandige belegger als klanten van vermogensbeheer. In veel gevallen zal een expert met jarenlange ervaring echter beter weten hoe hierop te reageren, waardoor je je als klant van een vermogensbeheerder in een betere positie bevindt om te profiteren als het tij weer keert.