Wat doet een vermogensbeheerder?

Wie een aanzienlijke som geld heeft om te beleggen, kan zelf een poging wagen op de aandelen-, grondstoffen-, of andere markt. Je kan ook aankloppen bij jouw eigen bankier. Maar een derde optie is die van de vermogensbeheerder.

Een bankier werkt voor een bank, een commerciële instelling. Een bank heeft met andere woorden zo zijn voorkeur voor financiële producten die ze zelf aan de man brengen. Daarom is er altijd sprake van wat argwaan in de relatie met een bankier. Beleggers met een groot kapitaal kunnen opteren voor vermogensbeheer.

Voordelen

Een vermogensbeheerder vraagt meestal een minimale investering. Zo’n startbedrag kan gerust 100.000 euro zijn. In samenspraak met de klant probeert hij een persoonlijke en evenwichtige portefeuille samen te stellen. Je kan jouw vermogensbeheerder wat richtlijnen meegeven. Die kunnen financieel maar ook ethisch van aard zijn.

Voordeel van een vermogensbeheerder is zijn grote onafhankelijkheid. Niet gekoppeld aan een bank of een andere financiële instelling heeft hij toegang tot alle sectoren, fondsen, markten of landen. Uiteraard wordt steeds rekening gehouden met de wensen en het risicoprofiel van de klant. Dat spreekt voor zich.

Lees meer: Private banking: de geheimen van vermogensbeheer

Kosten

Voor al die diensten van een vermogensbeheerder betaal je uiteraard wel wat. Een beheerkost op de portefeuille, maar ook dossierkosten of een bewaarloon behoren tot de mogelijkheden. Los daarvan worden ook nog eens de gangbare kosten doorgerekend aan de klant zoals beurstaksen en transactiekosten.

De prestaties van een vermogensbeheerder zijn niet transparant. Wat we bedoelen: weinig tot geen vermogensbeheerders maken hun rendementen bekend. Begrijpbaar want discretie tegenover de klant is een hoog goed in de wereld van het vermogensbeheer.

Waar een private banker nog altijd de bank probeert te dienen, is de vermogensbeheerder volledig onafhankelijk. Hij heeft maar één doel: jouw rendement vergroten. Maar daar vraagt hij uiteraard een vergoeding voor die jouw winst dan weer wat kleiner laat uitvallen.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.