Private Banking en vermogensbeheer

Private Banking spreekt nog altijd tot de verbeelding. Het lijkt niet te zijn weggelegd voor de gewone sterveling maar toch is private of personal banking haalbaarder dan het op het eerste zicht lijkt. We maken je in het kort wegwijs in de wereld van het discrete en adviserende bankieren.

Private Banking bestaat al eeuwen

Met Private Banking keren de financiële instelling terug naar de ontstaansgeschiedenis van de banken. Banken waren de persoonlijke vermogenbeheerders van de rijke families. Families als De Medici stonden in de 15de eeuw gekend als dé grondleggers van het internationale bankwezen. Ze beheerden de kapitalen van vorsten en kerkelijke leiders. Private Banking is er ook in de 21ste eeuw enkel voor de grote vermogens, alhoewel we opnieuw een lichte democratisering zien.

Au fond is het principe dus nog gelijk gebleven. Een persoonlijke beheerder staat gefortuneerden bij met adviezen over hun kapitaal maar ook voor de successieplanning of de plannen voor het familiebedrijf. Het is een nauw en persoonlijk contact dat verder reikt dan het contact tussen een reguliere klant en een loketbediende. Bovendien zorgt je persoonlijke beheerder er ook voor dat je toegang hebt tot meer financiële producten. Zo kan je als klant bij een Private Bank kiezen uit de beste fondsen op de markt.

Lees meerWat doet een vermogensbeheerder?

Gewone retail banken, met een ruim netwerk aan kantoren, bieden naast de eenvoudige bankverrichtingen vaak ook Private Banking aan. Grootbanken als Belfius, BNP Paribas Fortis, ING, en KBC hebben een aparte bedrijfspoot voor Private Banking. Daarnaast zijn er ook nog gespecialiseerde Private Bankers zoals Bank Delen en Nagelmackers. Deze banken hebben geen uitgebreid netwerk van kantoren en het dagelijks bankieren is niet hun core business.

Private Banking is een vlag die een aantal ladingen dekt. Er is het vermogensbeheer, de estate planning, financiële planning, discretionair beheer, wealth management, adviesbeheer, vermogensengineering etc. Belangrijkste onderscheid die de meeste Private Bankers maken is dit tussen het discretionair beheer en het adviesbeheer.

Discretionair Beheer

Aan de hand van een vragenlijst, wordt bepaald welk profiel je hebt. Zo kan de bankier objectief bepalen welke risico- en rendementsprofielen het best bij jou passen. Deze afstemming is noodzakelijk want bij discretionair beheer, geef je de opvolging van jouw portefeuille volledig uit handen aan de beleggingsspecialisten. Ideaal voor kapitaalkrachtigen met weinig tijd (en veel vertrouwen in hun Private Banker).

Adviesbeheer

Deze vorm van Private Banking kent een grotere persoonlijke betrokkenheid. Samen met een expert neem je beslissingen over het beheer van jouw vermogen. Zo krijg je toegang tot heel wat producten én een hoop expertise, maar hou je toch nog steeds zelf de touwtjes in handen. Vaak ligt het minimumbedrag voor adviesbeheer een stuk hoger dan voor discretionair beheer. Ondanks dat er een hoger minimumbedrag wordt geëist, opteert 70% van Private Banking klanten voor het adviserend beheer. In onzekere tijden houdt men toch liefst zelf de controle over zijn kapitaal.

Minimumbedrag

Wie wil starten met Private Banking moet zich realiseren dat er dus vaak een minimumbedrag wordt gevraagd door de bank. Vroeger kon je maar beginnen nadenken over een Private Banker vanaf 1 miljoen euro. Nu liggen de kaarten al heel wat anders. Sommige financiële instellingen eisen zelfs geen minimumbedrag meer, andere banken houden het nog steeds exclusief en dan hoor je minimumbedragen van 1 miljoen tot 2,5 miljoen euro. Private Bankers zijn dan ook geen kleine spelers.

De grootste Private Bank in de eurozone is de BNP Paribas Wealth Management, in juni 2015 beheerden ze 331 miljard euro aan activa. Wereldwijd wordt, volgens Scorpio’s Private Bank Benchmark, in 2015 maar liefst 20,6 biljoen dollar beheerd door Private Bankers.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.