Wie wil geen aanvullend pensioen ontvangen?

Op pensioen gaan: voor vele werknemers (en vast ook wel zelfstandigen) het ultieme walhalla. Genieten van het goede leven! Maar laat tussen de droom en de daad geen zure werkelijkheid komen. Om te genieten heb je kapitaal nodig. En daar kan het aanvullend pensioen jou bij helpen. Maar wanneer krijg je dit aanvullend pensioen uitbetaald?

Een aanvullend pensioen, een letterlijke aanvulling op jouw wettelijk pensioen, wordt bijeen gespaard tijdens jouw actieve loopbaan. Hoe het aanvullend pensioen werkt, dat hebben we eerder uitgelegd. Maar vraag blijft, wanneer kan je er de vruchten van plukken?

Ten vroegste op jouw 60ste kan het aanvullend pensioen uitgekeerd worden. Er zijn enkele uitzonderingen (onder andere schippers). Denk je dat je door jouw carrière aanspraak maakt op een uitzonderingsregel, contacteer dan jouw pensioeninstelling. Doorgaans vraagt men het aanvullend pensioen op wanneer men met pensioen gaat. De leeftijd waarop een gepensioneerde recht heeft op het volledig aanvullend pensioen ligt vast in het pensioenreglement.

Lees meer: Pensioensparen: jong starten is oud genieten

Hoe wordt het aanvullend pensioen uitgekeerd?

Wie kiest om zijn aanvullend pensioen te laten uitkeren heeft 3 opties. Ofwel opteer je voor een uitbetaling in één keer. Zo krijg je zeer snel een groot bedrag uitgekeerd. Een andere optie is om rente op jouw rekening te krijgen. Je kiezen voor een maandelijkse of een jaarlijkse uitkering van de rente. Een derde mogelijkheid is een combinatie van de beiden. Een deeltje kapitaal en een deeltje rente.

Jouw aanvullend pensioen in één keer laten betalen houdt echter enkele gevaren in. Je krijgt dan wel behoorlijk veel geld op jouw rekening maar daarmee is het verhaal van het aanvullend pensioen afgelopen. Hoeveel mag je jaarlijks of maandelijks spenderen als je niet weet hoe lang je nog te leven hebt? Een inschatting die onmogelijk te maken is en daarom gevaarlijk. Bovendien is er nog de inflatie en die kan nefast zijn voor jouw kapitaal.

Lees meer: Welke soorten pensioensparen bestaan er?

Lang blijven leven is de boodschap

Wie het aanvullend pensioen laat uitkeren in de vorm van rente, houdt meer rekening met de risico’s. Het kapitaal blijft onaangeroerd en de rente krijg je op jouw rekening. Op die manier geniet je van een aanvulling op het wettelijk pensioen. Sterf je echter kort na jouw pensioen, dan houden jouw erfgenamen er minder aan over dan wanneer je koos voor de optie om het kapitaal in één keer uit te keren. Kiezen is ook hier een beetje verliezen.

Een andere optie is om jouw aanvullend pensioen te laten uitkeren in één keer en met dit kapitaal zelf aan de slag te gaan. Je kan het bedrag investeren in vastgoed of andere alternatieven en zo zelf zorgen voor een aanvulling op jouw wettelijk pensioen. Wie bijvoorbeeld opteert voor vastgoed geniet van maandelijkse huuropbrengsten en kan nog een leuke erfenis nalaten voor zijn of haar kinderen.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

2 reacties

 1. Volgens Conac (die de aanvullend pensioen administratie doen voor mijn werkgever) kan ik geen aanspraak maken op uitbetaling van mijn aanvullend pensioen in een rente, omdat de minimumgrens voor uitbetaling in rente op 15.000 euro zou liggen. Kunt u mij zeggen of dit klopt, want ik vind hier nergens een bevestiging van.
  Bij voorbaat bedankt.

 2. Geachte,
  Als ik op vervroegd pensioen ga op 1mei 2022 word dan het aanvullend pensioen direct mee uitbetaald.
  Een neef van mij ontving zijn aanvullend pensioen 3 weken na zijn vervroegde pensionering.
  Ik lees ook dat er mensen zijn die maanden moeten wachten op hun uitkering.
  Nu,moet ik het aanvullend pensioen zelf aanvragen,aan mijn neef te horen ging dat automatisch hij moest gewoon een document invullen met zijn gegevens,of werkt dat anders wij werken bij dezelfde firma.Kan dat ook aangevraagd worden via mypension,enfin ik hoor hierover zowat vanalles dat ik vind dat ik dit maar eens moest vragen hier?

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.