Waarom moet je aan pensioensparen doen?

Als we het moeten hebben van een wettelijk pensioen, dan zullen we niet ver springen. Een loontrekkende mag zich verwachten aan een gemiddeld brutopensioen van 859 euro en voor een vrouw ligt dit zelfs maar op 664 euro. Dat is al één goede reden om aan pensioensparen te doen, maar er zijn er nog.

Of z’n zachtst gezegd is het wettelijk pensioen weinig aantrekkelijk. De Belgische Staat probeert de groeiende druk het hoofd te bieden maar om zeker te zijn van een goede oude dag sta je best het zelf in voor jouw pensioen. En daar is pensioensparen een goede oplossing voor.

Extra belasting pijler

Met het wettelijk pensioen kom je dus niet ver. Zoveel is duidelijk. Dat de wettelijke pensioen binnenkort zullen stijgen, dat mag je vergeten. Daarom is het belangrijk om zelf in te staan voor, alvast een deel, van jouw pensioen. Wie daar vroeg genoeg aan begint, kan een aardige duit bijeen sparen. Maar er is meer.

Lees meer: Welke soorten pensioensparen bestaan er?

{loadposition investoweb-pensioenspaarfondsen}

Belastingvoordeel

Om het pensioensparen aan te moedigen geeft de overheid een belastingvermindering van 30 procent op stortingen. Maximaal mag je 940 euro storten per jaar. Door de belastingvermindering van 30% krijg je daar dus 282 euro van terug.

Soms kan dit zelfs nog aanzienlijk hoger uitvallen. Dat heeft te maken met de opcentiemen. Je vermindert er jouw gemeentebelastingen door. Een gemeente die 7 procent opcentiemen heft, bezorgt jou een bijkomend voordeel van 19,74 euro.

Een koppel die dus 10 jaar het volle pond geeft voor zijn pensioenspaarkorf te vullen, geniet een korting van ruim 6000 euro per jaar. Een stevig cadeautje. Bovenop de spaarpot die je aan het aanleggen bent voor die oude dag.

Starten met pensioensparen kan vanaf de leeftijd van 18 jaar. Hoe vroeger je begint, hoe interessanter het is. Let wel, betaal je nog geen belastingen, dan heb je ook geen belastingvoordeel. Een pensioenspaarcontract moet minstens 10 jaar worden aangehouden.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.