FIRE - Financially independent, retiring early

You’re fired! Iedereen weet wel wat dat betekent. Wanneer je dat hoort, is dat geen pretje. Toch is het nieuwe ‘being FIRE-d’ een gans ander verhaal. Het betreft hier personen die op reeds op jonge leeftijd zich kunnen permitteren om op pensioen te gaan: 30- en 40-jarigen. Hoe doen ze dat?

Wellicht brengt een woordje uitleg over het FIRE principe enige duidelijkheid. FIRE staat voor ‘financially independent, retiring early‘. Het concept kreeg enkele jaren geleden enige bekendheid door Mr. Money Moustache. Hij en zijn vrouw konden op pensioen gaan op hun 30ste en dit door bijna 70% van hun inkomen te sparen. Ze konden dit waarmaken met een middelklasse inkomen en zonder de lotto te winnen of een grote erfenis te ontvangen. Maar hoe dan?

Lees meerEen Belgische vader op weg naar financiële onafhankelijkheid

Wat zo bijzonder is om FIRE te bereiken is de éénvoud van het concept. Met enkele simpele stappen (maar wel uitermate gedisciplineerde) kan dit ultieme doel van financiële onafhankelijkheid worden bereikt. Er is geen bijzondere formule om vroeg op pensioen te kunnen gaan. Diegenen die de financiële onafhankelijkheid hebben bereikt op jonge leeftijd, hebben dit gerealiseerd door slechts enkele zaken te doen.

Hier zijn ze dan

1. Ze verdienen een behoorlijke boterham

De meest FIRE adepten hebben een relatief goed inkomen. Niet extreem hoog, gewoon goed. Het merendeel heeft weliswaar een hogere opleiding maar voor het overige een gewone job met een gewoon inkomen.

Alhoewel je nu zou kunnen denken dat zoiets enkel kan met een hoog inkomen, ligt de belangrijkste sleutel tot een vroeg pensioen niet in het inkomen. Maw je hebt geen hoog loon nodig om op je 40ste of 50ste al met pensioen te kunnen. Het grootste obstakel ligt bij jouw uitgaven.

2. Meer dan 50% van het inkomen wordt gespaard

Jawel, je leest het goed. En hier hebben de meeste mensen moeite mee. Voor velen is sparen van 10% tot 20% van het inkomen al een hele opgave, laat staan 50%, 60% en zelfs tot 70% (Mr. Moustache). Wanneer je het nu al moeilijk hebt om de eindjes aan elkaar te knopen, dan lijkt het idee om de helft van je inkomen te sparen gewoon onnozel.

Lees meerSpaarboekje verleidt spaarder nog altijd

En hier wordt door de FIRE community het verschil gemaakt met het nemen van enkele beslissingen die een zeer grote impact hebben. Ten eerste, geven zij geen geld uit aan auto’s. Ze leven vaak vlakbij hun werk zodat ze ofwel te voet, met de fiets of het openbaar vervoer kunnen. Koppels hebben vaak slechts één wagen, een tweedehands of goedkoop model.

Ten tweede, ze leven in een bescheiden woning in vergelijking met hun inkomen. Ze trappen niet de val van de goedkope hypothecaire kredieten om een (te) groot huis te kopen. Velen hebben zelfs een te renoveren huis gekocht waar herstellingen en renovaties werden uitgevoerd dor henzelf in de vrije tijd. Zodoende hebben ze minder tijd om geld uit te geven (zoals een dagje naar een pretpark of op restaurant gaan).

Ten derde vinden zij goedkope manieren om te genieten van het leven. In plaats van een dure city-trip gaan ze met de tent een weekendje kamperen. Ze gaan ook niet 3 of 4 keer per week eten, maar prepareren liever hun eigen gekookte maaltijden thuis. Elke dag een broodje halen over de middag, wordt vervangen door het meenemen van de boterhammendoos. Lekker, gezond en een pak goedkoper.

En zo worden telkens alle uitgaven onder de loep genomen om te zien waar er bespaard en gespaard kan worden.

Lees meer75 tips om geld te sparen

Je zou kunnen stellen dat het een hele opoffering is, maar diegenen die vroeg op pensioen willen zien het eerder als bevrijdend. Hoe meer ze sparen, hoe sneller ze financieel onafhankelijk zijn.

3. Ze maken maximaal gebruik van pensioensparen

Vroeg gepensioneerden maken maximaal gebruik van de fiscale voordelen, zoals het pensioensparen. Ook gaan ze vaak op zoek naar een job waar een aanvullend pensioenplan wordt aangeboden.

Lees meerHoeveel geld moet je sparen voor je pensioen?

Dit lijkt misschien wat vreemd vermits de pensioenplannen pas ten vroegste op je 60ste wordt uitbetaald (zonder rekening te houden met uitzonderingen hierop). Maar wat de FIRE leden weten is dat ze op verschillende momenten in hun pensioen geld onttrekken aan hun opgebouwde reserves, dus ook de fiscaal interessante pensioenplannen.

4. Ze investeren slim

Veel geld sparen is niet genoeg om financiële rust te kennen. Om daar te geraken moet je ook slim investeren. Dat betekent dat er vaak belegd wordt in aandelen. In concreto kan dit gerealiseerd worden op twee manieren:

  • de FIRE adepten kunnen kiezen voor index fondsen om zo mee te rijden op beurs
  • ze beleggen zelf in individuele aandelen

Lees meerHoe je rijk kan worden in 7 stappen

Telkens wordt er aandacht geschonken om zo weinig mogelijk transactiekosten te hebben, de return te maximaliseren en dit met zo weinig mogelijk blootstelling van het opgebouwde kapitaal aan risico’s.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.