Tips van de rijken voor een comfortabel pensioen

De superrijken kunnen zich meer permitteren. Dat weten we allemaal. Maar daar zorgen ze vaak zelf voor, ook om later echt te kunnen genieten wanneer ze op pensioen gaan. Je werkt niet alleen om nu je kosten te dekken, maar ook om later in je levensonderhoud te kunnen voorzien. Vermits we steeds langer leven en je als gepensioneerde zo veel mogelijk uit je vrije tijd wilt halen, heb je toch een aardig bedrag nodig om deze levensstijl te financieren. Dit betekent waarschijnlijk dat je naast jouw wettelijke pensioen ook nog een potje dient aan te leggen door op een slimme manier te gaan sparen.

Zo’n 2.000 van de allerrijksten in Amerika werden ondervraagd in het kader van een nieuw onderzoek van UBS (UBS Wealth Management Americas Survey) over geld, sparen, beleggen en hun pensioen. Wil jij weten hoe zij zich voorbereiden voor hun pensioen? Hier zijn alvast 3 tips die we uit het UBS Wealth Management Americas survey hebben gehaald.

Tip 1: Ga niet uit van een vaste pensioenleeftijd

Als je over je pensioen nadenkt, hang je hier hoogstwaarschijnlijk een bepaalde leeftijd aan. De magische limiet van 60 of 65 jaar. De meeste mensen gaan namelijk op een specifieke leeftijd met pensioen en omdat dit zo normaal geworden is, is de kans groot dat jij ook deze pensioenleeftijd aanhoudt als je over je toekomst nadenkt. Logisch, maar niet zo handig. Volgens de allerrijksten van de VS kan je namelijk beter niet van een leeftijd uit gaan, maar van een bepaald opgebouwd vermogen. Spreek dus niet met jezelf af om op je 65e met pensioen te gaan, maar bijvoorbeeld als je een bepaald vermogen gespaard hebt. Maw het vermogen dat jij nodig hebt om comfortabel te kunnen leven tijdens je pensioen.

Heb je het vermogen dat jij nodig hebt voor een comfortabel pensioen, op een bepaalde leeftijd bij elkaar gespaard? Dan kun je er altijd nog voor kiezen om door te werken, zodat je nog meer kunt vergaren. Vind je het wel genoeg geweest, dan weet je dat je in ieder geval genoeg geld hebt om echt lekker van je oude dag te kunnen genieten.

Hoeveel heb je dan wel nodig? Dat hangt dan weer af van jouw specifieke levensstijl. Je kan er van uitgaan dat je ca. 80% van je laatste nettoloon nodig hebt om comfortabel rond te komen. Voor iemand met een netto loon van € 3.000 is dat algauw € 2.400 per maand, zonder vakantiegeld en eindejaarspremie. Als je weet dat het gemiddelde pensioen van een bediende €1.100 bruto bedraagt en de levensverwachting al gestegen is boven de 80 jaar, dan heb je minstens 15 jaar lang ca. €16.000 extra nodig.

Lees meerHoeveel geld moet je hebben om met pensioen te gaan?

Tip 2: Om je vermogen te laten groeien, moet je wel investeren

Je kunt een aardige duit bijeen sparen door iedere maand een deel van je loon apart te zetten voor je pensioen, maar je kunt er ook net wat meer vaart achter zetten. Spaar je iedere maand een som geld en beleg je dit bovendien in aandelen of iets anders, dan heb je later nog meer geld om van te leven. Zeker wanneer je op tijd begint met beleggen, kan het rendement erg groot zijn.

Eenvoudig rekenvoorbeeld

Stel dat je elk jaar een rendement haalt van 8,7% met beleggen en dit 25 jaar lang – dit was het gemiddeld rendement van de Bel20 in de afgelopen 25 jaar – dan geeft dat een gecumuleerde rente van 705%. In mensentaal uitgedrukt, € 1.200 wordt na 25 jaar € 8.659. Of nog beter, als je elk jaar 25 jaar lang € 1.200 belegt aan 8,7% hou je er € 105.685 aan over. Hier kan je toch al enkele jaren genieten van je pensioen.

Lees meer: Bel20 25 jaar en springlevend

Je kunt helemaal zelf kiezen hoe je jouw geld wil beleggen. Je kunt je vermogen bijvoorbeeld in vastgoed steken, maar je kunt er ook voor kiezen om in aandelen, CFD’s of obligaties te investeren. Door je in alle beleggingsproducten te verdiepen, kom je er vanzelf achter welke manier van beleggen het beste bij jou past.

Tip 3: Plan je pensioen

De meeste mensen die met pensioen gaan, stoppen van de ene op de andere dag met werken. Dit betekent dat ze de ene dag nog druk bezig zijn en de andere dag ineens vrijwel niets te doen hebben. Bij een aantal mensen gaat dit goed, bij sommige mensen gaat dit helemaal verkeerd. Denk je dat jij het moeilijk vindt om zomaar te stoppen met werken? Plan je pensioen dan goed.

Uit de studie blijkt dat maar liefst 64% van bevraagden zich zorgen maakte om geen vast schema meer te hebben, en slechts 36% dat er minder inkomsten zijn.

Bedenk voor jezelf wat je wil doen als je met pensioen gaat en bereid dit voor, zodat je niet in een zwart gat valt als je stopt met werken. Wil je bijvoorbeeld vrijwilligerswerk gaan doen? Bedenk dan alvast wat voor vrijwilligerswerk je wil gaan doen. Wil je wat actiever worden binnen de vereniging waar je lid van bent? Dan kun je dit ook alvast voorbereiden, bijvoorbeeld door op een functie binnen de vereniging te solliciteren.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.