Jongeren de dupe van het afkopen van studiejaren?

Vanaf 1 maart 2017 kan iedereen studiejaren afkopen om zo een hoger pensioen te krijgen. Primaire bedoeling is om de begroting te spijzen. Tot 2020 komt daar nog een bonus bovenop: de eerste drie jaren is het immers fiscaal aftrekbaar. Ambtenaren krijgen een gunstmaatregel want tijdens deze startperiode ontvangen ze een extra korting van 10 procent.

Nieuw is het afkopen en meetellen van studiejaren voor het pensioen niet. Voor ambtenaren telden de studiejaren sowieso al mee. Werknemers uit de privésector konden hun studiejaren tot tien jaar na het afstuderen afkopen. Het systeem bestond dus al maar wordt nu wat verruimd.

Lees meer3 tips van de allerrijksten voor een comfortabel pensioen

Alle werknemers kunnen studiejaren na afkopen gedurende hun ganse loopband, dus ook net voor hun pensioen. Omdat de overheid de staatskas nu wil spijzen, is er een gunstmaatregel voor wie dit voor maart 2020 doet. De gunstmaatregel bestaat er in om 1.500 euro per jaar, de kostprijs van een studiejaar, in te brengen in de belastingen waardoor een studiejaar maar 675 euro per jaar kost. In ruil kan je rekenen op 250 euro pensioen per jaar per afgekocht studiejaar erbij.

Ambtenaren genoten al van die gunstmaatregel dus moesten ook zij een extraatje krijgen. Dit werd gezocht en gevonden. Een ambtenaar die binnen de drie jaar zijn studiejaren afkoopt, krijgt een bijkomende korting van 10 procent.

Afkopen studiejaren concreet uitgewerkt

Laat ons enkele voorbeelden overlopen:

Werknemer in de privé
3 jaar studies

3 X € 1.500 euro = € 4.500 voor het afkopen van studiejaren. In de jaren erop kan je via de belastingaftrek, €2.250 recupereren. Vóór 2020 betaal je dus slechts € 2.250 netto.

Nadat je op pensioen gaat op je 67ste (of later als de pensioenleeftijd nog verder wordt opgetrokken), dan zal je slechts 3 jaar nodig hebben om dit bedrag terug te krijgen via het verhoogd pensioen van € 750 per jaar.

Na 2020 doe je er 6 jaar over om deze “investering” terug te winnen, want het fiscaal voordeel vervalt dan.

Ambtenaar
3 jaar studies

Voor een ambtenaar is de regeling iets anders uitgewerkt. De afkoopbedragen liggen lager:

3 X € 1.350 euro = € 4.050

Vóór 2020 betaal je als ambtenaar € 2.025 netto (rekening houdend met de belastingaftrek). Binnen de 3 jaar na op pensioen stelling heeft hij/zij dit bedrag teruggewonnen via een verhoogd pensioen van € 750 per jaar.

Na 2020 doet een ambtenaar er 5,4 jaar over om deze “investering” terug te winnen.

Waarom is deze gunstmaatregel niet interessant voor jongeren?

Stel: je werkte je 3, 4, 5 jaar lang uit de naad aan de hogeschool of universiteit en haalde uiteindelijk het langverwachte diploma. Wat als je nu jouw studiejaren wil afkopen voor een hoger pensioen? Redeneer je even mee…

Jonge werknemer in de privé
4 jaar studies, 30 jaar (nog 37 jaar te gaan)

De afkoopwaarde van de studiejaren is 4 X € 1.500 = € 6.000 euro

Opnieuw rekening houdend met de belastingaftrek, betaal je vóór 2020 3000 euro netto.

Gaan we er even van uit dat de pensioengerechtigde leeftijd op 67 jaar blijft, dan zal je in 2053 (!) €1.000 per jaar meer pensioen ontvangen. Dat betekent dat het afkopen van die 4 studiejaren pas vanaf jouw 70ste verjaardag interessant begint te worden!

Laat ons een stapje verder gaan…

Wie als 30-jarige besluit om de 3.000 euro te beleggen in aandelen aan een gemiddeld rendement van 7,0% (S&P 500 aangepast na inflatie van de afgelopen 76 jaar) bouwt een kapitaal op van maar liefst €36.670 op zijn 67ste. Anders uitgedrukt: je kan jezelf tijdens je pensioen elk jaar € 2.567 (nl. 7% van €36.670) uitkeren en dit tot het einde van je leven met behoud van je kapitaal. Heel wat meer dus dan de € 1.000 per jaar via het afkopen van jouw 4 studiejaren.

Lees meerMaak gebruik van de samengestelde interest om jouw pensioen een boost te geven

En wat als je Warren Buffett heet?

Indien je hetzelfde rendement kan halen zoals Warren Buffett (nl. gemiddeld 21,6% per jaar), dan groeit jouw initiële € 3.000 aan tot een gigantisch bedrag van maar liefst € 4,165 miljoen! Met als resultaat een leuk extra pensioentje van een slordige € 900.000 per jaar.

De toekomst

En dan hebben we het nog niet gehad over het doorschuiven van de rekening naar de volgende generatie.

Aan jou de keuze…

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.