Fiscale voordeel voor pensioensparen

Via je belastingen en eventuele patronale bijdragen op je loon, bouw je jaarlijks stelselmatig wat pensioen op. Wie nu op pensioen gaat krijgt ongeveer 50% tot 80% van zijn laatste loon uitgekeerd door de overheid. Wil je dus je huidige koopkracht behouden, dan is het zeker interessant om na te denken over extra pensioenopbouw. Het individuele pensioensparen, de derde pijler genoemd, kan hier een oplossing bieden.

Fiscaal gemotiveerd

In België verloopt pensioenopbouw hoofdzakelijk via de overheid. Deze is geregeld via een solidariteitsprincipe. De huidige generatie werkenden betaalt de pensioenen van de huidige generatie gepensioneerden. Vaak wordt er gevreesd dat, wegens een vergrijzende populatie, de pensioenen moeilijker worden om te betalen. Dat maakt het extra belangrijk om in je eigen onderhoud te voorzien, eens je de pensioenleeftijd bereikt.

De overheid stimuleert de derde pijler van het pensioensparen via fiscale stimuli. Vanaf het aanslagjaar 2019 zijn er zelfs extra voordelen ingebouwd. Je kunt nu kiezen voor het sparen van enerzijds maximaal 980 euro, dat brengt een belastingvermindering van 30%, zijnde 294 euro. Wie kiest voor de formule van maximaal 1260 euro kan genieten van een belastingvermindering van 25% zijnde 315 euro.

De nieuwe formule waarbij je twee keuzes hebt voor maximaal sparen klinkt zeker interessant. Het procentuele voordeel is lager, maar het nominale voordeel is hoger. Opgelet wel! Als je kiest voor de 25% fiscale voordeel voor pensioensparen, dan moet je minstens 1180 euro storten in je pensioenspaarplan om een hoger voordeel te hebben dan wanneer je 980 stort. De nieuwe regeling is zeker interessant, maar dan stort je best ook meteen het volle maximale bedrag.

Tak 21

Individueel pensioensparen kun je via de meeste banken starten. De belangrijkste producten via dewelke je kunt sparen worden Tak 21 of Tak 23 genoemd. Een Tak 21 pensioensparen biedt de meeste zekerheid en is relatief veilig. Elk jaar of elke maand stort je het gewenste maximale spaarbedrag in je pensioenspaarplan. Dit bedrag wordt belegd aan een gegarandeerde intrestvoet voor deze termijn.

Elk jaar opnieuw wordt deze intrestvoet herzien, afhankelijk van de marktrente zal deze lichtjes fluctueren. Een voorbeeld om te verduidelijken hoe deze intrestvoet exact werkt:

Je start pensioensparen 20 jaar voordat je op pensioen gaat, bijvoorbeeld in het jaar 2020. In dat jaar stort je 1000 euro in je pensioenplan. De gegarandeerde intrest voor de komende 20 jaar voor deze specifieke storting is 1,50% per jaar. In 2021 is deze 1000 euro dus 1015 waard, volgend jaar krijg je op dit bedrag 1,5% intrest. Je stort een nieuwe 1000 euro in 2021, de gegarandeerde intrestvoet is 1,75% voor de komende 19 jaar voor deze specifieke storting. Tegen pensioenleeftijd zal je 20 stortingen hebben gedaan. Elke storting heeft zijn eigen intrestvoet en looptijd, maar alle individuele stortingen samen vormen wel jouw pensioenspaarpot.

Lees meerWat is een tak 21 verzekering?

Tak 23

De iets risicovollere Tak 23 kan je meer winst opbrengen dan de conservatievere Tak 21, maar is zeer afhankelijk van de markt. Zowel bij storting als bij uitbetaling. Een Tak 23 is een pensioenfonds. In dit geval brengen je jaarlijkse stortingen geen gegarandeerde intrest op.

Bij een Tak 23 worden je spaarcenten in een fonds gestort. Soms is de waarde van dit fonds hoog, soms laag, je koopt aan de marktprijs op dat moment. Elk jaar of elke maand koop je een deeltje van het fonds aan de prijs die op dat moment geldt. Ook bij uitbetaling geldt de marktprijs van het fonds. Zit je net in een stierenmarkt? Dan heb je een mooie verdienste. Beleggers die hun pensioensparen moeten laten uitbetalen tijdens een recessie, die hebben minder geluk.

Lees meerWat is een tak 23 verzekering?

Vergeet niet, sowieso biedt pensioensparen je een jaarlijks belastingvoordeel van minstens 25%, dit is op zich al een heel belangrijke reden om te sparen. Daarnaast bouw je ook een spaarpotje op voor de toekomst. Het rendement is vaak niet hoog, maar dat maakt het fiscale voordeel voor pensioensparen ruimschoots goed.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.