Wanneer kunnen millennials op pensioen?

Lange tijd gold 65 jaar als de standaardleeftijd om op pensioen te vertrekken. Niet iedereen ging op die leeftijd op pensioen maar toch genoeg mensen om dit tot de gemiddelde pensioenleeftijd te maken. Maar voor millennials zal 65 jaar een vroeg pensioen betekenen, een heel vroeg pensioen.

Onderzoeken brachten al aan het licht dat werken tot ons 75 zeker tot de mogelijkheden blijft behoren. Hier zullen we enkele zaken op een rij zetten en bekijken wat je daar kan doen als millennial. Met andere woorden: hoe kan je vermijden dat je jouw ganse leven moet werken?

Waarom millennials langer zullen moeten werken?

De uitdagingen waarmee de millennials te kampen zullen krijgen, kennen hun gelijke niet. Stijgende vastgoedprijzen, lagere lonen, overheden die kampen met een tekort aan geld, de strijd die millennials zullen moeten leveren om tijdig op pensioen te gaan is hard. Een studie van NerdWallet voorspelt zelfs een nieuwe pensioengerechtigde leeftijd van 75 jaar om te kunnen genieten van een volledig pensioen.

In het verleden lag die leeftijd nog op 62 jaar. De drie pijlers: pensioen, sociale zekerheid en persoonlijke spaargelden staan allemaal zwaar onder druk. Toch moeten millennials niet doelloos om zich heen staan panikeren. Ze kunnen acties ondernemer.

Lees meer: Dertigers: dit moet je doen voor een comfortabel pensioen

Wat kunnen millennials doen om te genieten van een pensioen?

Het belangrijkste is dat millennials nog jong zijn. Dit betekent dat ze nog heel wat mogelijkheden hebben tot hun pensioen. Vroeg beginnen investeren zit er voor hen nog steeds in. Probleem is: millennials sparen niet genoeg. Hoe vroeger ze veel sparen, hoe minder inspanningen het zal vragen om op jonge leeftijd op pensioen te kunnen.

Daarom enkele strategieën die helder verwoorden wat millennials moeten doen om niet meer te hoeven werken eens ze 65 jaar of ouder zijn:

  • Investeer, pot niet alles op: met sparen bedoelen we geld op een slapende rekening plaatsen. Spaar dus niet en investeer jouw geld in fondsen, aandelen of andere financiële producten. Kies iets wat bij jou past.
  • Spaar jouw opslag: krijg je een bonus of een opslag? Spaar die en investeer! Ga die niet als een extraatje beschouwen. Want die geef je op die manier uit aan nutteloze zaken.
  • Spendeer minder: en dan hebben we het vooral over huisvesting en transport. Persoonlijke budgetten worden verteerd door hoge huisvestingskosten en transport (wagen, taxi, etc).

Lees meer: De grootste financiële fouten van millennials

Conclusie

In heel wat opzichten krijgen millennials te kampen met nadelen. Ze verdienen niet zoveel als hun ouders en zowat alles is stukken duurder. Toch kunnen ze wat voorsprong nemen door nu al na te denken over hun pensioen. Niets is verloren, maar millennials schieten beter gisteren dan vandaag in actie.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.