Mexico: een topbestemming om jouw pensioen door te brengen

In het buitenland genieten van jouw pensioen is een trend die niet gauw weer weggaat. Een te klein pensioen en een stijgende levenskost stuwt heel wat landgenoten naar het buitenland waar het goedkoper leven is. En waar misschien ook een beter klimaat heerst.

Elk jaar opnieuw stelt International Living een lijst samen met landen waar het fijn is om jouw pensioen door te brengen. De studie is gebaseerd op een tiental factoren zoals de kostprijs om te huren of te kopen, (fiscale) voordelen, visum, leefkost, gezondheidszorg, infrastructuur, klimaat,… Bovendien is ook de veiligheid een belangrijk ingrediënt.

Dit is de lijst van landen die in 2017 aantrekkelijk zijn om jouw pensioen door te brengen:

1. Mexico

Voor Amerikanen is dit een vanzelfsprekend land: goedkoper, zonniger en vlakbij. Meer dan 1 miljoen Amerikanen brengen hun pensioen door in het land van de sombrero’s. De zwakke peso maakt het op dit ogenblik zelfs nog interessanter. Sommige Mexicaanse staten mijd je best want daar is het behoorlijk onveilig door moordzuchtige drugsbendes.

2. Panama

Het Midden-Amerikaanse land oefent al lange tijd een grote aantrekkingskracht uit op expats. Vooral dankzij het beroemde kanaal brengen heel wat verschillende nationaliteiten hun dagen door in het zonovergoten land. Bovendien is het erg goedkoop wonen. Heel wat Europeanen en Amerikanen brengen er in groot comfort hun oude dag door.

Lees meer9 tips voor een comfortabel pensioen

3. Ecuador

Heel weinig mensen kennen Ecuador. Het land haalt zijn naam van equator wat evenaar betekent. Dit impliceert dat het land een goede ligging heeft en het ganse jaar een stabiel klimaat biedt. Door verschillende hoogtes is er ook een grote klimaatvariatie wat het tot een erg verscheiden en vruchtbaar land maakt. Vooral het vastgoed is zeer goedkoop geprijsd en trekt buitenlandse investeerders en gepensioneerden aan.

4. Costa Rica

Een populaire vakantiebestemming maar heel wat mensen achten het ook de moeite om er te wonen. Een huis kan je er voor een spotprijs huren en je kan er best wat beleven. Je hoeft niks van jouw levensstijl in te boeten en voor de meesten is het eenvoudig om een verblijfsvergunning te bemachtigen.

Lees meer: 8 landen waar je kan leven als een miljonair

5. Colombia

Misschien een verrassende keuze gezien de geschiedenis van het land. Drugskartels en torenhoge misdaadcijfers hielden het land jarenlang in zijn greep. Maar die turbulente periode hebben de Colombianen achter zich gelaten. Algemeen wordt het nu aanzien als een goed land om jouw pensioen door te brengen. Voor Amerikanen is het zeer aantrekkelijk want Florida ligt maar op 3 uur vliegen. Met € 2.000 per maand leef je er als koppel al in relatieve rijkdom. Dat moet je hier maar eens proberen.

6. Maleisië

Dit is het enige land in Azië uit de top 10. Je vindt er kwalitatief voedsel, heel wat UNESCO-werelderfgoed maar ook een grote koopkracht. Maleisië kan zich beroepen op een uitstekende gezondheidszorgen en ook de vastgoedprijzen vallen binnen het budget.

7. Spanje

Dichter bij huis en wellicht iets haalbaarder voor heel wat Belgen. Als je opteert voor een huis in een kleinere stad of minder populaire provincie, kunnen jouw spaargelden en pensioen je een heel eind op weg helpen. De gezonde levensstijl van de Spanjaarden is aantrekkelijk voor gepensioneerden. Voorts kan het zich beroepen op de Europese standaarden van comfort. Vastgoedprijzen liggen in Spanje nog altijd onder het Europese gemiddelde wat het zuiders land tot meer maakt dan enkel een vakantiebestemming.

Lees meerHoeveel geld moet je hebben om met pensioen te gaan?

8. Nicaragua

Opnieuw een exotisch lid uit de lijst. Met een levenskost net die van Cambodja is het erg goedkoop wonen en leven in Nicaragua. Het land is langzaam op weg om een van de modernste landen van Midden-Amerika te worden. Toch zijn er nog wat stabiliteitsproblemen maar die vormen geen onmiddellijke bedreiging voor gepensioneerden op zoek naar een plek in het buitenland om hun pensioen door te brengen.

9. Portugal

De Spaanse buur biedt gepensioneerden een comfortabele levensstijl in een warm en zuiders land. Witte stranden en een verse aanvoer van zeevruchten maken het tot een paradijs. Lage vastgoedprijzen maakt het voor een koppel gepensioneerden uit de middenklasse tot een aantrekkelijk land.

10. Malta

Het eiland tussen Sicilië en Noord-Afrika is een verborgen parel voor heel wat gepensioneerden. Ongeveer 300 dagen zon per jaar en een geschiedenis van 7.000 jaar maakt het een aantrekkelijke reisbestemming. De makkelijke verbinding met tal van Europese hoofdsteden is een pluspunt voor residenten die eens terug naar het moeder- of vaderland willen. Nog makkelijker: Engels is een officiële taal op het eiland. Malta maakt bovendien deel uit van de Europese Unie.

Lees meer3 tips van de allerrijksten voor een comfortabel pensioen

Conclusie

Voor wie moeite heeft om de eindjes aan elkaar te knopen met een beperkt pensioen en wat spaargeld, kan uitwijken naar een ander land een valabele optie zijn. Dat niet iedereen bereid is om zijn biezen te pakken en Maleisië onveilig te maken is perfect te begrijpen. Dichtere bestemmingen zoals Spanje, Portugal of Malta vallen dan vast wat meer in de smaak. Bereid een eventueel vertrek grondig voor. De taal van het land onder de knie krijgen is misschien wel de belangrijkste voorbereiding.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.