Negentigers, hebben ze genoeg geld om het langer vol te houden?

95 jaar worden is al een flinke verwezenlijking. Noem het geluk, goede genen, zorg dragen voor jouw gezondheid of voldoende tijd besteden aan jouw algemeen welzijn. Wat het ook zij, het feit dat je 95 jaar oud wordt, is iets om trots op te zijn. Het slechte nieuws: eens je de negentig bereikt, zit jouw actieve loopbaan er al 3 decennia op. Logische vraag: heb je genoeg activa om het nog even uit te zingen?

Hoe slaag je er in om geen geldzorgen te hebben op 90-jarige leeftijd, het eventueel uit te zingen tot je 100ste en dit in een uitstekende financiële staat? De grootste zorg onder gepensioneerden is genoeg geld hebben op latere leeftijd. Zonder geld komen te zitten is een absolute nachtmerrie voor heel wat gepensioneerden. Hoeveel geld ze ook mogen bezitten, de gedachte van ooit geen geld meer te hebben omdat ze geen vast inkomen meer binnenkrijgen, is groot. De schrik slaat hen soms vaak letterlijk rond het hart. En denk nu niet dat die 90- en 100-jarigen een uitzondering zijn. Momenteel zijn er bijna 100.000 90-plussers in België (waarvan bijna 2.000 100-jarigen). Tegen 2050 zouden de 100-jarigen in België opgelopen zijn tot 17.000 personen. 

Eens je het negende decennia bereikt in jouw leven, maakt het niet uit hoeveel je spaarde voor jouw pensioen, het wordt wellicht eens tijd om jouw financiële planning opnieuw te bekijken. Een pensioenplanning stel je niet op om snel te vergeten en op zijn beloop te laten. Een financieel plan voor iemand op het einde van zijn actieve loopbaan moet continue worden gemonitord en bijgestuurd. Hou ook de markten goed in het oog, vooral de economische en politieke factoren zijn van grote invloed.

Meer dan 2 miljoen in beleggingen zou ruim voldoende moeten zijn voor de rest van gepensioneerden hun leven. Maar eens de “verdienjaren” er op zitten en je begint te knabbelen aan jouw voorraadje kan het snel gaan. Het is begrijpbaar dat mensen zich zorgen gaan maken terwijl ze eigenlijk best genoeg geld hebben.

Hoeveel is genoeg?

De realiteit is dat een kapitaal voor gepensioneerde van 2 miljoen zeker voldoende moet zijn voor een koppel. Ze kunnen gerust nog 30 jaar leven van alle beleggingen. Komt daar nog eens een leuke interest of dividend uit voort, dan hoeven ze zich al helemaal geen zorgen meer te maken.

Zich zorgen maken over geld eindigt nooit. Zelfs wanneer je gepensioneerd bent, de gezegende leeftijd van 90 bereikte en 2,5 miljoen investeerde, blijf je jezelf afvragen of het wel genoeg is. Het is best normaal om zich zorgen te maken over geld na een actieve loopbaan. Desalniettemin, als je jouw plan regelmatig sceptisch bekijkt en analyseert, hoef je jou geen zorgen te maken. Zorg er alleen voor dat jouw financieel plan up-to-date blijft en minimaliseer jouw belastingen en kosten. Hou nog steeds een doel voor ogen en werk daar op de relatieve lange termijn naartoe.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.