Voortijdig op pensioen, dat kan met "fuck you money"

Voortijdig op pensioen gaan, het is de droom van iedere werknemer en/of belegger. In de Verenigde Staten hebben ze zelfs een term bedacht voor dit fenomeen: “F*ck you Money”, oftewel: de hoeveelheid geld die je de vrijheid geeft om die eerste twee woorden te durven uitspreken spreken tegen jouw baas en dan meteen definitief op pensioen te gaan. Hoeveel geld je daarvoor nodig hebt? Dat hangt af van verschillende factoren.

Hoeveel geld pensioen: Ken je jaarlijkse uitgaven

Hoeveel geld je nodig hebt zal afhangen van persoon tot persoon. Zo is het belangrijk om in de eerste plaats al je vaste uitgaven uit te schrijven. Nadien kan je schrappen: welke uitgaven hoef je niet meer te doen wanneer je niet meer werkt. Zo kan je misschien die tweede auto gewoon verkopen, kan je je treinabonnement opzeggen of kan je overstappen naar een goedkoper telefoonabonnement. Anderzijds moet je ook rekening houden met nieuwe kosten. Zo zul je al snel nieuwe hobby’s ontdekken en zal je bij het ouder worden rekening moeten houden met een aftakelende gezondheid (maar misschien compenseert dat wel door het aflopen van de hypotheeklening). Hoe dan ook: dit is een persoonlijke berekening op basis van je eigen gewoontes en verwachtingen.

Hoeveel geld pensioen: Wat is je levensverwachting?

Hoe oud verwacht je te worden? Simplistisch weergegeven vermenigvuldig je bovenstaand bedrag met het aantal jaren dat je verwacht te leven. Maar het is je waarschijnlijk al duidelijk dat het allemaal iets ingewikkelder is dan dat.

Lees meer: 9 tips voor een comfortabel pensioen

Hoeveel geld pensioen: Vergeet de inflatie en je intrest niet

We moeten inderdaad ook nog met andere variabelen rekening houden. Zo moet je enerzijds rekening houden met de lopende intrest op de verzamelde gelden. Je kan bijvoorbeeld sommen vastzetten op langetermijnrekeningen, in beleggingsfondsen, beleggen in obligaties,… Vooral in de beginperiode zullen deze rendementen veel opbrengen, naarmate je ouder wordt zal het kapitaal al voor een groot deel zijn opgebruikt en dus minder rendement kunnen veroorzaken. Dit alles brengt hoe dan ook intrest op en die moet je ook verrekenen in deze berekening. Anderzijds moet je ook weer rekening houden met de inflatie waardoor jouw koopkracht met de jaren steeds verder zal afnemen.

Lees meerMaak gebruik van de samengestelde interest om jouw pensioen een boost te geven

Voorbeeld

Stel dat je op je veertigste op pensioen wilt gaan. Je verwacht daarbij nog 50 jaar te kunnen leven en op je negentigste haal je de nieuwe aardappelen niet. Je wilt gerust iets kleiner wonen en berekent dat je met € 25.000 per jaar ruimschoots voldoende toekomt. Rekening houdend met een gemiddelde jaarinflatie van slechts 1%, heb je op je negentigste al ruim € 41.000 per jaar nodig.

Gelukkig heb je in de beginjaren van je pensioen een hele smak geld dat verder kan opbrengen. Hierbij houd je rekening met een jaarlijks rendement van 2,5% – heel bescheiden maar we nemen het zekere voor het onzekere. In dit geval zal een spaarsom van ruim € 900.000 volstaan. Ben je iets minder conservatief in je rendementsschatting dan kan dat bedrag bovendien nog sterk gereduceerd worden.

Lees meerDe beste tips om 1 miljoen te hebben voor je met pensioen gaat

Anderzijds, heb je voor jouw levensstijl meer nodig dan € 25.000 per jaar, bvb. € 36.000 per jaar (ofwel €3.000 per maand). Dan loopt je startbedrag algauw op naar bijna € 1,3M.

(bron: biggerpockets.com)

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.