Pensioen is nog veraf voor dertigers

Denk al eens aan jouw pensioen wanneer je jong bent. Anders loop je de kans om op droog zaad te zitten eens de tijd aangebroken is. Veel te weinig mensen maken correcte plannen voor na hun actieve loopbaan. En nochtans kan je best eenvoudig een appeltje voor de dorst aanleggen.

 Eerst en vooral zijn er de personen die het veel te ver laten komen. Zij moeten al gaan rekenen op sociale bijstand om hun oude dag door te komen. Intriest natuurlijk. Daarnaast heb je de spaarders of beleggers die niet voorzien in een extraatje. Balanceren op een erg dunne koord. Elke onvoorziene tegenslag kan de persoonlijke boekhouding op de helling brengen. En daarnaast zijn er ook nog de huishoudens die zeer beperkt geld aan de kant zetten voor hun pensioensparen. Zij zullen hun pensioen wel kunnen starten met voldoende geld maar de vraag hoelang ze het zullen uitzingen blijft open.

Hoe voorkom je een persoonlijk failliet tijdens jouw pensioen?

Sociale bijstand kan uiteraard wat helpen om de kloof te dichten. Maar het kan niet de bedoeling zijn om daar actief op te rekenen. Nochtans is dit het plan van aanpak bij heel wat spaarders die toeleven naar hun oude dag. Jongeren die daar op rekenen of hopen, kunnen maar beter een alternatief in gedachten houden. Als dertiger zou je tegen de leeftijd van 60 wel eens alleen en berooid kunnen achterblijven.

Overwin de angst voor aandelen

Jonge investeerders hebben wel eens schrik om zich op de aandelenmarkt te gooien. Vooral na de crisis van 2008 liep hun aantal sterk achteruit. Ook onder invloed van de speculatietaks was er een dalende interesse. Nochtans is het net deze generatie die de vruchten klan plukken van de aandelenmarkt.

Lees meer: Maak gebruik van de samengestelde interest om jouw pensioen een boost te geven

Elke dertiger heeft nog heel wat jaren voor de boeg. Die twee of drie decennia maken het de moeite waard om te investeren in de beurs. Een lange horizon geeft jouw tijd om te herstellen van eventuele opdoffers of om op tijd te cashen. Wie niet weet welke aandelen te kopen kan ook geld beleggen in indexfondsen of zelfs in zee gaan met een robotadviseur.

Of maak gebruik van de voordelen van een werkgever

Een groepsverzekering is de op twee na populairste vorm van een extralegaal voordeel. Ongeveer de helft van de werknemers kan hiervan gebruik maken. Op die manier slagen veel huishoudens er in om minder afhankelijk te zijn van de eerste pijler van het pensioenstelsel.

Daarnaast is er ook nog het klassieke pensioensparen. Meestal kiezen jongeren voor het pensioensparen omwille van de fiscale voordelen. Op lange termijn kan dit echter ook een welkome aanvulling zijn op de andere pensioenen. Zo vermijden ze een bankroet tegen de leeftijd van 65 jaar.

Lees meer: 9 tips voor een comfortabel pensioen

En nog andere voorzorgsmaatregelen

Wie vooruit kijkt kan bijvoorbeeld ook al investeren in een serviceflat. Dicht bij jou in de buurt, makkelijk bereikbaar, en in tussentijd vang je er al wat huurgelden voor. Een veilige belegging en op een dag kan je er zelf gebruik van maken. Want niemand is de eeuwige jeugd gegund.

Bovendien kan je nu al een goede zorgverzekering afsluiten. Hospitalisatiekosten kunnen zeer hoop oplopen. In dit geval geldt dus zeker: beter voorkomen dan genezen.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.