Tips om comfortabel op pensioen te kunnen gaan

Genoeg geld hebben op een comfortabele manier op pensioen te kunnen gaan: een droom van velen. Maar die droom komt er niet zomaar vanzelf. Daar gaat een behoorlijke inspanning aan vooraf. Zeker zijn dat het lukt, dat kan niemand garanderen maar we geven toch 9 richtlijnen mee om jouw doel te halen.

1. Hou een duidelijk en haalbaar doel voor ogen

Een realistisch doel opstellen is van cruciaal belang. Niemand plant om te falen maar velen falen door niet te plannen. Misschien een cliché maar een plan is een persoonlijke richtlijn bij iedereen die doelen wil bereiken: atleten, ondernemers,…

2. Begin te sparen

wie niet spaart, haalt zijn doelen niet. Zo logisch als wat maar heel wat mensen starten zelfs niet met een eenvoudig spaarplan. Ze leven in het hier en nu en kijken niet naar de toekomst. Pensioensparen is zeer eenvoudig. Ga langs bij jouw verzekeraar en/of financiële instelling en bekijk de mogelijkheden van pensioensparen. Hoe sneller je ermee start, hoe beter.

Lees meer: Pensioensparen: jong starten is oud genieten

Sommige werkgevers bieden de mogelijkheid aan om actief aan pensioensparen te doen. Opnieuw: vooral voor jonge werknemers is dit een razend interessante optie.

3. Wees agressief

Wie echt binnen wil zijn, zoals dat dan heet, opteert beter voor een agressieve aanpak. Agressiviteit betekent risico maar ook een hoog rendement. Een lineaire toename van jouw kapitaal is vaak niet goed om pakweg 1 miljoen euro te verzamelen. Een exponentiële toename verreist een agressievere aanpak.

4. Bereid je voor op moeilijke dagen

Een langetermijnplanning daar hoort ook een moeilijke periode bij. Geheid krijg je af te rekenen met wat tegenslagen, een lastige markt, financiële dipjes en andere donkere waters. Zorg dat ze jouw spaarplannen niet in de war sturen. Leg een financiële buffer aan. Mokerslagen kan je moeilijk opvangen maar een occasionele put in de weg moet je makkelijk kunnen nemen.

5. Spaar meer

Hoe langer de weg tot jouw pensioen, hoe meer kansen zich zullen voordoen. Loonopslag, beter betaald werk, een vermogende partner, een bonus. Probeer die extra’s te sparen, zo vergroot je jouw kapitaal. Dankzij de samengestelde interest kan dit heel snel cumuleren tot een leuk bedrag. Jouw doelen vroeger dan verwacht bereiken motiveert ontzettend hard.

6. Hou de uitgaven onder controle

Je werkt op lange termijn, hou daarom jouw kortetermijnuitgaven onder controle. Heel wat geld gaat verloren aan zaken met een korte levensduur en een lage graad van voldoening. Dit leidt tot een hoog uitgavepatroon en dat kan je best vermijden als je probeert te denken op lange termijn.

7. Besteed de nodige aandacht aan jouw portfolio

Doorheen de tijd zal je in staat zijn om een scala aan investeringen te beheren. Dat is goed, spreiding beheerst de risico’s. Maar hou ook elke individuele belegging of investering in het oog. Rotte appels haal je best uit jouw financiële korf. Een dagelijkse check-up is absolute overkill maar ga toch eens doorheen jouw portfolio op gezette tijden.

8. Maximaliseer jouw portefeuille

Pensioensparen en langetermijnsparen bieden belastingvoordelen. Optimaliseer dit en benut jouw kansen maximaal. Op die manier haal je er zoveel mogelijk uit.

9. Heb geduld

Kapitaal opbouwen vraagt tijd. Ongeacht hoe agressief je te werk gaat, blijft geduld een belangrijke factor. De kracht van samengestelde interest is ontzettend groot maar toch gaat ook hier wel dagen, weken, maanden, jaren over. Start daarom zo vroeg mogelijk! Vandaag, of nog beter, gisteren!

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.