Oh oh, Ad Blocker gedecteerd!
Het lijkt erop dat je een Ad Blocker gebruikt op De Beleggersgids. Gelieve de Ad Blocker uit te schakelen en advertenties toe te laten op onze website. De Beleggersgids is afhankelijk van inkomsten uit advertenties om jou alle artikels gratis te brengen. Gun je ons geen inkomsten? Ga verder

Pensioen

De gemiddelde leeftijd van de Vlaming en Nederlander stijgt alsmaar. Pensioenen worden dus steeds belangrijker. Langer leven betekent langer genieten van jouw pensioen. Hoe kan je financieel gezond blijven tot op latere leeftijd? En wanneer begin je best te sparen voor jouw pensioen? Tal van vragen waar we een antwoord op bieden.

You're fired! Iedereen weet wel wat dat betekent. Wanneer je dat hoort, is dat geen pretje. Toch is het nieuwe 'being FIREd' een gans ander verhaal. Het betreft hier personen die op reeds op jonge leeftijd zich kunnen permitteren om op pensioen te gaan: 30- en 40-jarigen. Hoe doen ze dat?

De superrijken kunnen zich meer permitteren. Dat weten we allemaal. Maar daar zorgen ze vaak zelf voor, ook om later echt te kunnen genieten wanneer ze op pensioen gaan. Je werkt niet alleen om nu je kosten te dekken, maar ook om later in je levensonderhoud te kunnen voorzien. Vermits we steeds langer leven en je als gepensioneerde zo veel mogelijk uit je vrije tijd wilt halen, heb je toch een aardig bedrag nodig om deze levensstijl te financieren. Dit betekent waarschijnlijk dat je naast jouw wettelijke pensioen ook nog een potje dient aan te leggen door op een slimme manier te gaan sparen.

Lange tijd gold 65 jaar als de standaardleeftijd om op pensioen te vertrekken. Niet iedereen ging op die leeftijd op pensioen maar toch genoeg mensen om dit tot de gemiddelde pensioenleeftijd te maken. Maar voor millennials zal 65 jaar een vroeg pensioen betekenen, een heel vroeg pensioen.

Als we het moeten hebben van een wettelijk pensioen, dan zullen we niet ver springen. Een loontrekkende mag zich verwachten aan een gemiddeld brutopensioen van 859 euro en voor een vrouw ligt dit zelfs maar op 664 euro. Dat is al één goede reden om aan pensioensparen te doen, maar er zijn er nog.

Denk al eens aan jouw pensioen wanneer je jong bent. Anders loop je de kans om op droog zaad te zitten eens de tijd aangebroken is. Veel te weinig mensen maken correcte plannen voor na hun actieve loopbaan. En nochtans kan je best eenvoudig een appeltje voor de dorst aanleggen.

In het buitenland genieten van jouw pensioen is een trend die niet gauw weer weggaat. Een te klein pensioen en een stijgende levenskost stuwt heel wat landgenoten naar het buitenland waar het goedkoper leven is. En waar misschien ook een beter klimaat heerst.

Hoewel miljonair worden voor de meesten onder ons een onbereikbaar en idealistisch iets lijkt te zijn, kunnen deze 10 tips het heel wat eenvoudiger maken. Rijk worden vraagt niet altijd een winnend lot bij de loterij; iedereen kan namelijk een miljoen hebben, tenminste als bepaalde regels worden gevolgd en er gebruik wordt gemaakt van een aantal tips.

Vanaf 1 maart 2017 kan iedereen studiejaren afkopen om zo een hoger pensioen te krijgen. Primaire bedoeling is om de begroting te spijzen. Tot 2020 komt daar nog een bonus bovenop: de eerste drie jaren is het immers fiscaal aftrekbaar. Ambtenaren krijgen een gunstmaatregel want tijdens deze startperiode ontvangen ze een extra korting van 10 procent.

Wie op pensioen gaat, die ligt hele dagen lang uitgestrekt in zijn zetel. Of toch niet? Steeds meer ouderen willen gerust na hun pensioen hier en daar nog een centje bijverdienen. Maar hoe zit dat praktisch en is dat eigenlijk wel toegelaten?

De meeste mensen werken netjes door tot ze de pensioenleeftijd bereikt hebben en van hun vrije tijd mogen genieten. Prima als je het heerlijk vindt om te werken, maar zonde van je tijd als je eigenlijk liever eerder van je vrije tijd geniet. Ben jij het nu al zat om iedere dag naar je werk te gaan en ga je liever eerder met pensioen? Investeer dan in vastgoed en je kunt binnen drie jaar stoppen met werken.

Spaargeld optimaal laten renderen zodat je een zorgeloos pensioen tegemoet kan zien. Voor sommigen lijkt het te mooi om waar te zijn. Je hoort wel eens mensen pochen met het miljoentje dat ze klaar staan hebben. Het lijkt een wonder, een mirakel, een onmogelijke opdracht. Toch is er een simpel recept voor: de samengestelde interest en tijd.

Voortijdig op pensioen gaan, het is de droom van iedere werknemer en/of belegger. In de Verenigde Staten hebben ze zelfs een term bedacht voor dit fenomeen: "F*ck you Money", oftewel: de hoeveelheid geld die je de vrijheid geeft om die eerste twee woorden te durven uitspreken spreken tegen jouw baas en dan meteen definitief op pensioen te gaan. Hoeveel geld je daarvoor nodig hebt? Dat hangt af van verschillende factoren.

Het pensioen, de ultieme bekroning van een actieve carrière. Althans voor velen is dit een dag om naar uit te kijken. Omdat het wettelijke pensioen maar beperkt meer bijdraagt tot de feestvreugde kijken heel wat mensen verder dan de eerste peiler van het pensioenstelsel. Het aanvullend pensioen is meer dan een extraatje. Maar wat is dat nu precies het aanvullend pensioen?

Op pensioen gaan: voor vele werknemers (en vast ook wel zelfstandigen) het ultieme walhalla. Genieten van het goede leven! Maar laat tussen de droom en de daad geen zure werkelijkheid komen. Om te genieten heb je kapitaal nodig. En daar kan het aanvullend pensioen jou bij helpen. Maar wanneer krijg je dit aanvullend pensioen uitbetaald?

Genoeg geld hebben op een comfortabele manier op pensioen te kunnen gaan: een droom van velen. Maar die droom komt er niet zomaar vanzelf. Daar gaat een behoorlijke inspanning aan vooraf. Zeker zijn dat het lukt, dat kan niemand garanderen maar we geven toch 9 richtlijnen mee om jouw doel te halen.

Pensioenexperts zoals Jef Vuchelen (VUB) zijn het roerend eens: het pensioensysteem staan op ontploffen. De kans is klein dat we binnen afzienbare tijd nog een wettelijk pensioen krijgen uitgekeerd, tenzij er een drastische hervorming komt van ons pensioensysteem. Voor de goede verstaander: zorg zelf voor jouw pensioen. Daarom maken we jou wegwijs in het pensioensparen. hoe werkt pensioensparen eigenlijk?

95 jaar worden is al een flinke verwezenlijking. Noem het geluk, goede genen, zorg dragen voor jouw gezondheid of voldoende tijd besteden aan jouw algemeen welzijn. Wat het ook zij, het feit dat je 95 jaar oud wordt, is iets om trots op te zijn. Het slechte nieuws: eens je de negentig bereikt, zit jouw actieve loopbaan er al 3 decennia op. Logische vraag: heb je genoeg activa om het nog even uit te zingen?

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 8.055 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

Ik ga akkoord met de voorwaarden
×

De interessantste artikels in je mailbox.

Ik ga akkoord met de voorwaarden