Studenten leren niets op school over financiën

Work hard, play hard. Of om het in de woorden van je ouders of de maatschappij in het geheel te zeggen: een goede job is de sleutel tot succes en vrijheid. Waarom zijn er dan zoveel tweeverdienersgezinnen die op het einde van de maand net de eindjes aan elkaar kunnen knopen? Waarom maakt iedereen zich dan zorgen om zijn pensioen? Omdat het schoolsysteem ons niets leert over geld, ondernemerschap en financiën.

Een stabiele job is het doel

Op school of in de meeste opvoedingen staat goed studeren en een goed job krijgen centraal. Wie goed zijn best doet op school zal een goede job vinden binnen zijn interesseveld, met plezier gaan werken en ruimschoots zijn boterham verdienen. 

Toch zijn burn-outs nooit zo aanwezig geweest en spreken de armoedecijfers in ons land boekdelen. We wonen in een welvaartstaat waar de werkloosheidsgraad relatief hoog is. Toch kan volgens een studie van BinckBank één op de zes werkende Belgen geen maand verder zonder loon of hebben ze geen spaargelden naast hun eigen woning, maar daarentegen volop schulden. Volgens een recentere studie van De grote geldenquête van Telefacts, voelt één op vier Vlamingen zich arm.

Dit is grotendeels te wijten aan een mentaliteit die we al vanop de schoolbanken meekrijgen. Wie hard werkt en een beroep leert, zal vrijheid kennen. Maar scholen vergeten te leren hoe al die hardwerkenden uiteindelijk moeten omgaan met de centen die ze verdienen. En daar knelt het schoentje.

Lees meer: 5 manieren om genoeg geld aan kant te zetten en te stoppen met werken

Werk aan een nieuwe mentaliteit

Armen blijven arm als je ze enkel een job leert, maar ook rijken kunnen heel snel arm worden, wanneer hun maandelijks loon wegvalt. Het is iets wat je vaak bij topsporters als jonge voetballers ziet. Ze verdienen miljoenen euro’s, maar omdat ze nooit verstandig met hun financiën leren omgaan, zijn ze vaak arm, eens ze de pensioenleeftijd bereiken.

Op school moet namelijk een compleet nieuwe mentaliteit worden aangeleerd. Niet de veilige weg van het slaafs werken voor een loon dat je een beetje vrijheid geeft. Scholen moeten ondernemerschap, creativiteit, financiën en durf onderrichten. Ouders moeten hun kinderen niet de veilige weg van de stabiele job opleggen. Ze zouden beter hun kinderen motiveren om het groots te zien.

Ook werkenden kunnen hun mentaliteit vandaag nog veranderen. Er zijn honderden boeken geschreven over financiële onafhankelijkheid, beleggen, sparen en ondernemen. Gebruik de energie die je dagelijks minstens acht uur in je betaalde job steekt om écht rijk te worden. Leer om te gaan met je centen en wordt geen slaaf van je salaris.

Durf en doorzetting

Rijk worden vraagt durf, moed, maar vooral doorzetting. Iedereen kan rijk worden met de juiste mentaliteit, positieve ingesteldheid en wil. Verander de slagzin “work hard, play hard” naar “work smart, play hard”. Leer geen beroep, maar leer de twee belangrijkste basisregels.

De twee basisregels om rijk te worden zijn uiteindelijk zeer eenvoudig, het volhouden ervan is wat discipline vraagt. Gebruik je geld om meer geld te creëren, gebruik je geld niet om spullen te kopen, dat kan je later wel, als je rijk bent. Koop enkel spullen die ook geld opbrengen. Fysiek zoals huizen, producten om verder te verkopen, investeringsgoederen, enz. Of niet-fysieke zoals aandelen, obligaties,…

Lees meer: Waarom moeten jongeren zo snel mogelijk aan de slag met beleggen

En daarnaast gebruik je anderen, om geld voor jou te creëren. Niet iedereen heeft het doorzettingsvermogen als jij en werkt uiteindelijk liever voor dat veilige en zekere loon. Betaal anderen een maandelijks loon om voor jou te werken en extra geld op te brengen. Laat hen de fysieke goederen voor jou verkopen, of de niet-fysieke goederen voor jou beheren. Want dat is uiteindelijk wat scholen en ouders ons zouden moeten aanleren.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.