Minder belastingen in 2017

We zijn bijna klaar met 2016 en dus is het tijd om even te kijken of we onze belastingen nog wat kunnen optimaliseren. Elk jaar opnieuw geven we jou wat tips om minder of verstandiger om te gaan met die verdomde belastingbrief. Dit zijn de tips voor het einde van 2016.

De klassiekers

1. Pensioensparen

Zoals elk jaar prijkt deze prominent op nummer 1. Zorg ervoor dat de korf van het pensioensparen volledige gevuld is. Dit betekent een storting van 940 euro. Daarvan recupereer je 30 procent de belastingen. Dat is toch al snel een voordeel van 282 euro. Niet slecht voor een hele kleine moeite.

2. Giften

Een gift aan een erkend doel is niet alleen een goede daad maar is ook nog eens goed voor jouw belastingaangifte. Let wel: het moet gaan om een erkend doel. Daarenboven moet je minstens 40 euro storten. In ruil krijg je een fiscaal attest. Een belastingvermindering van 45 procent betekent dus een teruggave van 18 euro.

3. Ethisch beleggen

Ook ethische beleggers krijgen een aanmoediging van de overheid. Daar is een belegging van minstens 380 euro voor vereist. En pus moeten de aandelen minstens 5 jaar in jouw portefeuille blijven. Het gaat hier om een beperktere belastingvermindering van 5 procent met een plafond van 320 euro. De geboekte meerwaarden zijn na 1 januari 2017 voor jezelf want daar gaat geen speculatietaks meer af.

4. Dienstencheques

Koop nu al de dienstencheques om de poetsvrouw in 2017 mee te betalen. Koop je die pas in januari dan worden de cheques pas opgenomen in jouw aangifte van 2018. Ook hier betreft het een belastingvermindering van 30 procent. Iedereen kan maximaal 1.410 euro aan dienstencheques kopen. Dat is per persoon: dus zowel jij als je partner kunnen het maximale bedrag inbrengen op voorwaarde dat de aankoop op een verschillende naam gebeurde.

5. Facturen van de onthaalmoeder of crèche

Kleine kinderen? Dan weet je zeker dat de onthaalmoeder of de crèche een flinke hap uit jouw budget zijn. Betaal alle openstaande rekeningen nog in 2016. Zo kunnen de facturen opgenomen worden in jouw belastingaangifte en krijg je de belastingvermindering van 45 procent sneller. Anders is het wachten op het daaropvolgende jaar.

6. Dakisolatie

De belastingvermindering voor dakisolatie in Vlaanderen wordt afgeschaft in 2017. Wat je wel nog kan doen is een overeenkomst maken met de aannemer. Je betaalt een voorschot en de werken worden in 2017 uitgevoerd. Zo kan je nog gebruik maken van de belastingvermindering van 30 procent. De regels zijn strikt dus informeer je zeker bij aannemers of uitvoerders van isolatiewerken.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.