Wanneer is het onverstandig om een lening af te sluiten?

Jaarlijks sluiten duizenden mensen een nieuwe lening af. Dat zo veel mensen geld lenen, betekent echter niet dat dit altijd goed voor hen is. Soms is het beter om geen geld te lenen en op een andere manier om te gaan met een financiële ontwikkeling.

Wanneer kan je beter geen geld lenen?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen. Het lenen van geld is niet bij voorbaat onverstandig, echter in bepaalde situaties kan je dit beter niet doen. Hier volgen drie redenen om geen lening af te sluiten. Er worden drie situaties beschreven waarin het beter is om geen lening op je naam te zetten.

Je hebt het geld eigenlijk niet echt nodig

Je kan beter enkel een lening afsluiten als je iets dient te kopen wat je echt nodig hebt. Bvb. je wagen heeft het begeven en je hebt die nodig om je naar je werk te verplaatsen.

Lees meerWaarom een autolening soms de slimste optie is

Heb je gewoon nog een goede televisie, maar heb je een tv gezien die veel mooier, groter en beter is? Dan is dit geen goede reden om een lening af te sluiten. Heb je nog een goede tv, dan kan je beter voor een nieuwe televisie sparen. Zo hoef je geen lening af te sluiten, maar koop je de tv van je eigen geld zonder de bijkomende interesten die je zou moeten ophoesten. Je hebt het toestel toch niet meteen nodig? Of wel?

Je kan de lening niet terugbetalen

Kan je jouw lening niet terugbetalen, dan kom je in de schulden. Dit wil je uiteraard voorkomen. De beste manier om schulden te voorkomen, is door geen lening af te sluiten als je het moeilijk hebt om deze terug te betalen. Ook als je twijfelt of je de lening wel of niet terug kan betalen, kan je beter geen krediet afsluiten.

Lees meer10 kwaliteiten van mensen zonder schulden

Er is wel één uitzondering op deze regel. Heb je schulden bij diverse bedrijven en financiële instellingen, dan is het vaak beter om alles onder te brengen onder één lening om deze schulden allemaal terug te betalen. Zo heb je wat een beter financieel overzicht (je hebt namelijk nog maar één lening), zijn de schuldeisers ook weer tevreden en wellicht kan je een betere interestvoet bedingen. Natuurlijk moet je deze lening wel op tijd terugbetalen, want anders kom je weer in de problemen.

{loadposition investoweb-persoonlijkelening}

Je hebt een onzekere financiële toekomst

Je sluit uiteraard geen lening af als je deze niet terug kan betalen, maar je kan beter ook geen lening afsluiten als je een onzekere financiële toekomst hebt. Heb je bijvoorbeeld nu nog wel een job, maar ben je bang dat jouw contract binnenkort niet verlengd wordt? Dan is dit niet het juiste moment om een lening af te sluiten. Ben je langdurig ziek en kan je hierdoor over een tijdje niet meer werken, dan kan je ook beter geen lening afsluiten. Als je niet meer of minder kan werken, heb je namelijk minder financiële middelen en dit betekent dat het terugbetalen van een lening lastiger kan worden.

Kijk dus niet alleen naar de korte termijn, maar kijk ook naar de lange termijn. Neem je een lening met een looptijd van 5 jaar? Vraag jezelf dan af of je de lasten van deze lening over vijf jaar ook nog kan dragen. Is dit niet het geval of weet je dit niet zeker, dan sluit je beter nu geen lening af.

Wel of geen lening? Ga naar een adviseur

Twijfel je nog steeds of je wel of geen lening af moet sluiten? Ga dan naar een financieel adviseur en leg jouw situatie aan hem of haar voor. Op basis van jouw verhaal, kan de financieel adviseur aangeven of het afsluiten van een lening wel of niet verstandig is. Kun je volgens de adviseur gewoon een lening afsluiten, dan kan hij of zij je direct helpen de beste lening te vinden.

Lees meerWaarom leningen afbetalen niet altijd de beste keuze is

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.