Lening afbetalen niet altijd de juiste keuze

In advertenties op sociale media kom je ze af en toe wel eens tegen: financiële experts die hun nieuwste tips geven om je schulden af te bouwen of het plan dat mensen beloofd om snel financiële vrijheid te bereiken.

Op zich is er niets op tegen om je schulden af te betalen en schuldenvrij te zijn, voornamelijk kredietkaart schulden. Ook kan schuldenvrij zijn, psychologisch bevredigend werken en je zal er wellicht beter van slapen ‘s nachts. Schuldenvrij zijn mag op zich geen fetisj worden en ten koste gaan van sparen en investeren. Het financieel welslagen door het bereiken van jouw financiële doelstellingen gaat ook over verwerven van nieuwe activa, waardecreatie en groei.

Door pensioensparen, bepaalde aftrekposten en andere fiscaal interessante instrumenten niet te gebruiken en enkel te focussen op schuldenafbouw, kan dit zorgen voor een moeilijkere start om je eigen vermogen verder uit te bouwen. Hier zijn enkele redenen waarom.

Lees meerBudgetbeheer: de eerste stap naar een gezond financieel leven

Opportuniteitskost om niet te investeren

Wanneer men een lening aangaat kan men gebruik maken van het hefboomeffect op lange termijn. Hierdoor kan je fondsen vrijmaken om andere doelen te bereiken. Maak gerust een berekening van de tijdswaarde van geld. Hoe langer je investeert hoe groter de kans op het verwerven van echte rijkdom. Iedereen heeft wel al eens een tabel gezien waarin staat dat iemand die kleine bedragen spaart en inversteert in zijn 20, het er beter van af doet dan iemand die pas begint te sparen (weliswaar met hogere bedragen) dan iemand die 40 of 50 is.

Trouwens, waarop is het rendement het hoogst: je eigen huis of andere investeringen op lange termijn? Met lange termijn bedoelen we een periode van 50 jaar. Historisch gezien, haal je hogere rendementen op andere investeringen. En je hebt gelijk, we weten niet wat de toekomst zal brengen, toch is het beter om te kijken naar echte lange periodes om projecties te kunnen maken.

Lees meerIs een eigen huis wel een goede investering?

Geld lenen is goedkoop

De interestvoeten staan zeer laag. Waarom zou je schulden afbetalen met (duurdere) euro’s vandaag, als je kan betalen met toekomstige (goedkopere) euro’s? Zo maak je weliswaar gebruik van de inflatie ipv dat de inflatie jouw geld afwaardeert.

{loadposition investoweb-persoonlijkelening}

Je huis is niet eetbaar

Al je geld gebruiken om schulden af te bouwen zonder rekening te houden met een spaarbuffer, kan er voor zorgen dat je op een bepaald ogenblik een tekort hebt aan liquide middelen wanneer je deze nodig zou hebben. Je huis is nogal illiquide en je kan er niet van leven op korte termijn.

Lees meer6 tips om makkelijk rond te komen (en toch te investeren)

Financieel advies wordt best op maat gegeven. Wanneer je op weg bent je financiële doelstellingen te bereiken, dan kan je gerust het extra geld gebruiken om je schulden af te betalen. Maar wanneer je een te kort hebt aan liquide activa (geld waar je meteen aan kan als het nodig is) dan kan je beter het rigide afbouwen van je schulden eens herevalueren. Desnoods trek je een financieel expert aan die je hiermee kan helpen.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.