Meer woningen voor vastgoedbeleggers

Woonleningen worden steeds vaker gebruikt om vastgoedbeleggingen te financieren. Dat is een van de conclusies van een cijferstudie van de KBC. Zowel de kredieten voor een tweede verblijf als voor een beleggingseigendom zitten in de lift. Investeerders bewandelen dus stilaan de alternatieve wegen nu spaarboekjes niks meer opbrengen.

Elk jaar opnieuw analyseert KBC de woonkredieten. En de jongste analyse brengt wel wat veranderingen aan het licht:

  • De gemiddelde leeftijd van kredietnemers stijgt tot 41 jaar
  • Eén op de zeven kredietnemers is ouder dan 55 jaar
  • Kredieten voor de eerste woning daalt van 34 naar 27 procent
  • Eén op de vijf kredieten wordt afgesloten door een vastgoedbelegger

Vastgoed beschouwen we nog altijd als een veilige belegging. En vastgoedbeleggers zien momenteel hun kans schoon. De lage rentevoeten bieden uitstekende kansen aan beleggers. Of je nu wil investeren in recreatief vastgoed, een verblijf in het buitenland of een tweede stekje aan de Belgische kust: het is een goed idee om te passeren langs de bank.

Toch is er ook een keerzijde aan de medaille. Grootbanken als KBC dekken zich op andere vlakken meer in tegen risico’s. Zo wordt er een eigen inbreng van 15 procent gevraagd. In 2015 was dit 10 procent en de jaren daarvoor lag de persoonlijke bijdrage nog lager. Bovendien is de gemiddelde looptijd van een woningkrediet gedaald naar 15 jaar. Looptijden boven de 25 jaar kwamen sowieso onder druk van de Nationale Bank te staan.

De stijging van de gemiddelde leeftijd heeft ook andere factoren dan enkel de vastgoedbelegger op leeftijd op zoek naar een veilige belegging. Jongeren blijken pas op latere leeftijd een hypothecaire lening voor een eerste woning af te sluiten. KBC ontwaarde drie redenen daaromtrent:

  • de hoge kostprijs van vastgoed
  • de grote eigen inbreng gevraagd door de bank
  • de keuze van de locatie

Als laatste stelde de grootbank vast dat de herfinanciering aan het uitdoven is. Na een lichte stijging van de rente kwamen opvallend minder dossiers binnen. 2014 en 2015 zullen waarschijnlijk de recordjaren blijven in termen van herfinanciering.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.