Janet Yellen, voorzitster van de Amerikaanse Centrale Bank, de Fed

De kans lijkt zeer groot dat er vandaag een aankondiging komt van de Amerikaanse Centrale Bank (de Fed). Voorzitster Yellen zal daarbij een renteverhoging aankondigen. Het is pas de tweede keer op tien jaar tijd dat dit gebeurt. Beleggers kijken ook reikhalzend uit naar meer nieuws: wat wordt het monetaire beleid de komende jaren nu Donald Trump aan de macht komt?

Een renteverhoging was al aan de orde, nog voor Donald Trump verrassend de jongste presidentsverkiezingen won. De economie doet het goed: er is groei en de inflatie trekt aan. Bovendien kalfde de werkeloosheid af tot 4,6 procent. De lage rentes deden dus wat van hen verwacht werden en nu is het tijd om de renteverhoging in te voeren. Daar hield iedereen sowieso al rekening mee.

Waar met meer argwaan/belangstelling/schik naar wordt uitgekeken is de rentestrategie voor het komende jaar. Fed-voorzitster Janet Yellen dient rekening te houden met de koers die Donald Trump wil gaan varen tijdens zijn ambtstermijn. De komende vier jaar wil hij als president van de Verenigde Staten de belastingen fors verlagen en stevig investeren in infrastructuur. Hij wordt nu al de inflatiepresident genoemd omdat economen denken dat zijn beleid de prijzen de hoogte in zullen stuwen.

De Amerikaanse Centrale Bank stippelde ramingen en prognoses uit: een zogenaamde ‘dot plot’. Experts voorzien één à twee renteverhogingen in 2017. Uitkijken is het ook naar de koers van de dollar. Afgelopen tijd steeg de dollar aan een behoorlijk tempo, een teken van kracht. Toch is het opletten geblazen want een te dure dollar kan Amerikaanse bedrijven dan weer concurrentiekracht doen verliezen.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.