Kwaliteiten van mensen zonder schulden

Wanneer je besloten hebt om eindelijk van die schulden af te geraken, dan is het goed om wat inspiratie op te doen. Kijk op naar mensen die hun leven leiden zonder ooit in de schulden te geraken. We sommen voor jou tien kwaliteiten op waaraan mensen die geen schulden hebben vaak voldoen.

Mensen die hun hele leven schuldenvrij kunnen blijven, daar kan je een patroon in ontwaren. Door op een bepaalde manier in het leven te staan en tegen geld aan te kijken, kan je daar ook in slagen. Om iedereen een eind op weg te helpen, zetten we deze kwaliteiten even op een rij.

1. Ze letten op de details

Jij ziet het misschien niet meer. Die kleine kosten die langzaam aan oplopen tot wat wel degelijk een hap uit jouw budget kan zijn. Mensen die ooit schulden hadden of nooit schulden willen, die letten daar beter op.

Kredietkaarten zijn niet zelden de bron van veel kwaad. Let er daarom op hoeveel kosten je betaalt op een achterstallige betaling. Indien een kredietkaart een noodzakelijk kwaad is in jouw financieel plan om schuldenvrij te geraken, kijk dan in elk geval uit naar de goedkoopste kredietkaart. Dit kan al heel wat verschil maken.

2. Ze zijn op de hoogte

Mensen met een panische angst voor schulden spenderen heel wat tijd in onderzoek. Ze onderzoeken waar ze de producten met de beste prijs/kwaliteit kunnen kopen. Ze laten niet alles over aan derden zoals boekhouders maar proberen de finesses van hun financiële huishouding zelf onder de knie te krijgen. Ga dus aan de slag: win informatie in, lees, zoek, google, maakt niet uit, zolang je maar een besef krijgt waarmee je bezig bent.

Lees meer: Spaar geld uit en investeer in jezelf

3. Ze doen alsof ze minder verdienen

Niet om hun omgeving een neus te zetten maar om zichzelf andere reflexen aan te leren. Reken maar eens uit hoe jouw huishouden er zou uitzien als je het met de helft minder moet doen. Wat zou je opgeven? Wat zou je kopen en wat zou je verkopen? En wat is absoluut onmisbaar? Wees er maar zeker van dat je analyse danig zou verschillen van je huidige levensstijl. Waarom zou je het dan nu niet kunnen toepassen?

Trouwens: dit betekent nog niet dat je helemaal niks meer mag kopen. Alleen zal je er voortaan misschien (wat langer) moeten voor sparen.

4. Ze denken op lange termijn

Zet die onmiddellijke voldoening uit je hoofd. Die duurt niet lang en morgen heb je al zin in wat anders. Tuurlijk is het leuk om een leuke broek te kopen en de nieuwste gsm op zak te hebben. Maar de opoffering kan wel eens zwaarder en langer doorwegen dan de voldoening die je haalt. Denk daarom na over de langere termijn.

Lees meer: Hoe vermogen opbouwen wanneer je schulden hebt?

5. Ze hebben geen schrik om te vragen

Trek je mond open en vraag het gewoon. Vraag korting in de winkel waar je vaak en veel koopt. Vraag om wat hulp als je het niet helemaal begrijpt. Of vraag zelfs om de herinneringskost te crediteren. Een nee heb je, een ja kan je krijgen. Ken je iemand met veel succes, vraag hen hoe ze er in geslaagd zijn? Wie weet steek je er nog wat van op…

6. Ze sparen

Of het nu om een extra zakcent van oma gaat of een exorbitante bonus op het werk, de eerste vraag die je aan jezelf moet stellen is: Hoeveel betaal ik mezelf uit en hoeveel spaar ik? De foute vraag die velen zichzelf stellen: Wat zou ik ermee kopen?

Verkeerde reflexen creëren verkeerde gewoontes. Daarom is het belangrijk om van sparen een gewoonte te maken. Je denkt er niet langer bij na en spaart zo een kapitaal bij elkaar.

7. Ze hebben doelen

Je zal het stukken makkelijker vinden om geld aan de kant te zetten als je het met een doel doet. Een weloverwogen doel voor ogen stimuleert om door te zetten. Mensen zonder schulden bepalen hun doelen en werken daar op een standvastige manier naar toe. Op die manier blijf je op het rechte pad. Probeer jouw doelen specifiek te houden, een richtbedrag kan daarbij helpen.

8. Mensen zonder schulden zeggen ‘nee’

Doorheen de week kom je waarschijnlijk heel wat verlokkingen tegen. Collega’s die wat willen gaan eten, een aantrekkelijke reclame of een uitzonderlijk aanbod. Durf nee te zeggen en hou jouw doel voor ogen. Schuldenvrije personen weten dat nee zeggen uit vrije wil beter is dan nee moeten zeggen. Waarom pas jij het dan niet toe?

9. Ze kennen de waarde van geld

Mensen zonder schulden weten de waarde van de euro…omdat ze die waarde ook zien en voelen. Wanneer je nooit geld ziet en dagelijks alles betaalt met een bankkaart dan besef je amper wat je uitgeeft. Cash kan er jou opnieuw aan herinneren dat je écht geld aan het uitgeven bent. Dan realiseer je jou ook even hoeveel je nog hebt en wat er al weg is.

10. Ze appreciëren ervaringen meer dan materiële zaken

Schuldenvrij zijn betekent ook minder waarde hechten aan materiële zaken. Personen zonder schulden waarderen ervaringen veel harder dan de laatste nieuwe iPhone. Familie en vrienden staan een stuk hoger op de lijst van grootste schatten. Een bijbaan nemen om sjiek te gaan dineren? Schrap je die bijbaan niet beter om gewoon eenvoudig met familie te tafelen?

Om zelf schuldenvrij te worden, zal je onherroepelijk enkele slechte gewoontes moeten schrappen. Vervang ze dan tegelijk door goede constructieve gewoontes.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

1 reactie

  1. Een belangrijk gegeven is ook dat men kan berekenen wanneer men schuldenvrij is of niet. In dat verband moet men bepalen wat een aanvaardbare schuldratio is en hoe men die kan vastpinnen en er vooral niet van afwijken. Belangrijk is ook om vaste kosten te drukken in een huishouden, bijvoorbeeld door in PV-panelen te investeren. Je kunt er energiecertificaten en/of premies mee opstrijken en uiteraard je elektriciteitsfactuur omlaag halen of zelfs uitvegen. Dat scheelt en hele slok op de borrel en je wordt minder afhankelijk van de waterval aan regeringsbeslissingen, tariefwijzigingen, een mank energiebeleid et cetera.
    Roy

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.