Investeren of lening aflossen?

Het is een vraagstuk dat velen bezighoudt: is het beter om te investeren met je spaargeld of betaal je vervroegd je schulden af? Het antwoord hierop is afhankelijk van je profiel en behoeftes. Waar moet je rekening mee houden als je over deze eeuwige vraag nadenkt?

Intresten leiden je de weg

Als allereerste stap moet je je intresten bekijken van je schulden. Zijn je leningen of afbetalingen duurder dan wat een beleggingsportefeuille gemiddeld opbrengt? Dan heeft het geen zin om je gelden te investeren. In dit geval betaal je best de grootst mogelijke som van je schulden af. Eens je schulden zijn afbetaald, dan kan je een beleggingsportefeuille opstarten.

Lees meer10 kwaliteiten van mensen zonder schulden

De laatste jaren echter, zijn lening bijzonder goedkoop. Zeker hypothecaire leningen op lange termijn waren zelden zo laag. In dit geval kan het interessanter zijn om je spaarcenten te beleggen. Een gemiddelde beleggingsportefeuille brengt 4%-5% op, naargelang het risicoprofiel, taksen en inflatie. Als je intrestvoet lager is dan dit bedrag, dan doe je er goed aan om te lenen en ondertussen je beleggingsportefeuille op te bouwen.

Voel je niet te rijk

Bepaalde soorten schulden kunnen evenwel contraproductief werken als je spaargeld hebt. Persoonlijke leningen, autoleningen, kredietkaartschulden etc. Je betaalt enerzijds vaak hoge intresten op dit soort kortlopende leningen. Anderzijds geven dit soort schulden je een vals gevoel van rijkdom. Je hebt bijvoorbeeld een wagen gekocht op afbetaling en daarnaast heb je nog wat spaargeld.

De wagen is eigenlijk strikt genomen nog eigendom van de bank of kredietverstrekker tot jij hem volledig hebt afbetaald. Maar dit voelt zo niet aan omdat jij de wagen in bezit hebt. Als je daarnaast spaargeld hebt, dan kan je sneller het gevoel krijgen dat je geld te spenderen hebt. Vaak gebeurt het dan, dat het spaargeld niet netjes in een belegging terechtkomt, wat initieel de bedoeling was.

Lees meer: Wanneer is het onverstandig om een lening af te sluiten?

Geld lenen, zeker voor aankopen op korte termijn, kan je dus het gevoel geven dat je minder moet sparen. Opgelet met dit vals gevoel van rijkdom. Consequent, eventueel via een maandelijkse opdracht, je centen beleggen, is de enige manier om deze val tegen te gaan.

Lenen als investering

Uiteraard kun je ook lenen net om extra geld te verdienen. Klein voorbeeldje. Je hebt een huisje gezien van 140.000 euro. Je hebt zelf een 60.000 euro spaargeld en leent 100.000 euro. Dit totale bedrag geeft je voldoende buffer voor de aankoop en extra kosten.

Voor de lening op 20 jaar, aan een rentevoet van bijvoorbeeld 2%, betaal je maandelijks ongeveer 430 euro. Als je ook rekening houdt met wat onvoorziene kosten die er af en toe kunnen zijn, kom je bijvoorbeeld op een maandelijkse kost van 500 euro. Idealiter verhuur je dit huisje aan ongeveer 750 euro per maand. Op die manier wordt de lening afbetaald door de huurder en strijk je maandelijks nog eens 250 euro op.

Dat komt neer op een netto jaarwinst van 5% op je initiële inbreng van 60.000 euro. Als je op het einde van de rit dan nog een extra meerwaarde kunt boeken op de verkoop van de woning, dan heeft de lening jou geld opgebracht in plaats van gekost.

Lees meer: Waarom leningen afbetalen niet altijd de beste keuze is

Lenen of vervroegd (gedeeltelijk) afbetalen? Het hangt hoofdzakelijk af van de rentevoet waaraan je leent of kunt herbeleggen. Uiteraard moet je ook naar je eigen consumptiegedrag kijken. Zorg dat je niet in de verleiding komt om meer te besteden en minder te sparen. Lenen om te investeren kan een zeer goede keuze zijn. Hou je rekenmachine bij de hand en laat je huurder jouw lening afbetalen.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.