Jouw hypothecair krediet herfinancieren?

“Meneer, mevrouw, het ideale moment om een hypothecaire lening af te sluiten is nu aangebroken”. Dat vertellen de banken hun klanten nu al jaren, en daar zijn ze ook oprecht van overtuigd. Wie had immers kunnen voorzien dat er een dag zou komen waar je quasi gratis geld kan ontlenen. Maar is het voor iedereen interessant om het hypothecaire krediet te laten herfinancieren?

Leningen staan historisch laag, dat horen we nu al enige tijd. En de kans dat je nog een tijd goedkoop kan lenen is goed. Instituties zoals de ECB plannen geen grootschalige koerswijziging de komende tijd. Vraag is natuurlijk in hoeverre ze in hun kaarten laten kijken. Gezinnen die de jongste jaren geld leenden bij de bank, sloten een contract af met een bepaalde rentevoet, een vast of een variabele. De kans dat deze rentevoet een stuk gezakt is, is reëel. Ook voor jou is het misschien tijd om nog eens langs te gaan bij jouw financiële instellingen. We geven je graag wat tips mee!

1. Is een herfinanciering van een hypothecaire lening nodig voor jou?

Een goedkopere lening is altijd beter, niet? Nee, bij een herfinanciering komt heel wat kijken. Ook extra kosten. Een dossierkost, notariskosten, een wederbeleggingsvergoeding, noem maar op. Enkel wanneer het voordeel de extra kosten integraal afdekt, kan je zeggen dat een herfinanciering nuttig kan zijn.

Lees meer: Jouw woonlening op enkele jaren afbetalen? Zij bewijzen dat het kan!

2. Vergelijk de banken

De ene bank is de andere niet. Zoek je de makkelijkste oplossing: blijf dan bij jouw huidige bank. Zoek je de goedkoopste hypothecaire lening: speur dan de markt af. Je bent niet altijd het goedkoopst af bij de grootbanken. Ook heel wat kleinere spelers kunnen jou een goed aanbod doen. Eens je een voorstel op papier hebt, kan je een vergelijkingsronde maken. Durf zeker het voorstel van bank A meenemen naar bank B.

3. Weeg de kosten zorgvuldig af

Dat je te maken krijgt met extra kosten, zoveel was duidelijk. Die afweging maakte je al toen je onderzocht of een herfinanciering tot de mogelijkheden behoorde. De volgende stap is de keuze die j maakt: de huidige bank of een nieuwe bank? Die keuzen wordt niet alleen bepaald door de rentevoet. Wie kiest voor een nieuwe bank moet een wederbeleggingsvergoeding betalen (doorgaans bedragen die 3 maand aan interesten).

4. Veranderen van formule kan ook

Ontzettend lage rentevoeten duwen gezinnen richting de vaste rentevoet. Die kan niet meer zakken maar belangrijker nog: die kan ook niet gaan stijgen. Tot voor kort waren de variabele rentevoeten nog erg in trek. Toen rekenden ontleners nog op een daling op korte termijn en eventueel een stijging op langere termijn. Nu neemt iedereen het zekere voor het onzekere.

Herfinancieren kan dus zeker zijn nut hebben. Ga echter niet over één nacht ijs en bekijk zeker de kosten met de nodige aandacht. Jouw persoonlijke situatie zal doorslaggevend zijn of een herfinanciering al dan niet nuttig is.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.