Bullet Loan of bulletkrediet

Een bullet loan of bulletkrediet is een interessant type lening. Het wordt ook een aflossingsvrij krediet genoemd en wordt vaak gebruikt voor de aankoop van vastgoed. Waarom zou je nu specifiek een bulletkrediet aangaan? Wat zijn de voordelen, en zijn er ook nadelen? Ben je op zoek naar een financiering op korte of middellange termijn? Dan kan een bullet loan de perfecte oplossing bieden.

Wat is een bullet loan?

Een bulletkrediet is een lening zonder aflossingen. Je gaat een lening aan voor een bepaalde periode, je betaalt maandelijks intrest, maar geen kapitaalsaflossingen. Pas op het einde van de looptijd dien je het geleende kapitaal volledig af te betalen.

Doel van een bulletkrediet?

Een bullet loan kan bijvoorbeeld worden aangewend als hypothecaire lening. In dit geval kun je ook de maandelijkse intrestaflossingen fiscaal optimaliseren, net zoals bij een standaard lening. Deze techniek wordt vaak toegepast bij woning bestemd voor verhuur, een opbrengsteigendom. Je kunt een deel van de geïnde huur gebruiken om de intrest af te betalen. De rest kan je dan sparen om uiteindelijk de volledige bullet loan af te betalen.

Lees meerWaarop letten bij het herfinancieren van je hypothecaire lening?

Vaak wordt een bullet loan gebruikt als overbruggingskrediet. Je hebt een nieuwe woning gekocht maar bent nog op zoek naar de geschikte koper voor je oude woning. Indien ze de opbrengst van de oude woning nodig hebben om het nieuwe huis te financieren, zouden verkopers soms geneigd zijn aan een lagere verkoopprijs te verkopen. Wie een overbruggingskrediet neemt onder de vorm van een bullet loan kan dit probleem makkelijk ontwijken. Het overbruggingskrediet biedt je extra tijd om een koper te vinden, zo is de kans groter dat je je oude woning aan het gewenste bedrag kunt verkopen.

Wie weet verwacht je binnenkort een nieuwe job met een hoger inkomen, krijg je een schenking of krijg je een levensverzekering uitbetaald. In dat geval weet je zeker dat er een grotere som geld vrijkomt. Zo hoef je jezelf geen grote maandelijkse kapitaalsaflossingen op te leggen en kun je alsnog een lening aangaan.

Investeringslening

Banken geven alsmaar meer investeringsleningen op middellange termijn. Dit houdt in dat je je bestaande beleggingsportefeuille als onderpand geeft voor een lening. Die lening moet dan gebruikt worden voor een welbepaald doel, vaak een andere investering. Je bestaande beleggingsportefeuille wordt gewaardeerd naargelang het risico dat je portefeuille bevat. Heb je bijvoorbeeld een volledige aandelenportefeuille, dan zal je een kleiner bedrag kunnen ontlenen dan een obligatiebelegger. Het merendeel van deze investeringsleningen zijn ook onder de vorm van een bulletkrediet.

Lees meerWaarom leningen afbetalen niet altijd de beste keuze is

Voordelen en nadelen bulletkrediet

Het allergrootste voordeel dat een bulletkrediet biedt is het beschikbaar houden van kapitaal. In het geval van de verhuurde woning bijvoorbeeld, kun je gedurende de looptijd van de bullet loan het kapitaal investeren in plaats van maandelijks af te lossen. Op die manier kun je dezelfde som geld twee maal doen opbrengen.

Vaak ligt de intrest voor een bulletkrediet wel hoger dan voor een regulier krediet. Dit omdat het risico van de bank groter is. De bank moet er namelijk op vertrouwen dat je de som op het einde kunt terugbetalen. Een hogere intrest is als het ware een extra risicopremie voor de bank. Zeker wanneer je de verschuldigde gelden nogmaals gaat beleggen moet je je ervan verzekeren dat je het kapitaal op vervaldag kunt terugbetalen aan de bank.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.