Banken hebben een druk jaar achter de rug. Belgen sloten meer dan 260.000 nieuwe hypothecaire kredieten af. En dan houden we nog geen rekening met de herfinancieringen. Want 2016 was, net na 2015, het drukste jaar ooit voor herfinancieringen.

Voor meer dan 30 miljard euro aan woonleningen werden in 2016 afgesloten bij Belgische banken. Daarmee deed vorig jaar 4 miljard euro beter dan 2015. Dat maakte de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK) bekend.

Een dubbele stijging: 260.000 nieuwe woonlening is 8 procent meer dan in 2015 maar ook het gemiddelde bedrag nam nog eens aanzienlijk toe. De Belg leende gemiddelde 16 procent meer om zijn vastgoed te financieren. Uiteraard spelen de lage rentevoeten hierin een grote rol. Er wordt ook een opmerkelijke stijging vastgesteld in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Daar tekenden nog heel wat mensen een hypothecair krediet om gebruik te maken van de woonbons.

Een tendens die al langer merkbaar is, is de steile opgang van de vaste rentevoet. Meer dan 90 procent van de woonleningen worden nu afgesloten met een vaste rentevoet. De populariteit van variabele rentevoeten daalde tot een dieptepunt. Een rentevoet die elk jaar aanpasbaar is, daar kiest minder dan 1 procent nog voor.

Meer lenen is minder sparen?

Nee hoor, wij Belgen blijven lustig doorsparen. Gelukkig zijn we daar niet mee want in een recent onderzoek van ING staat te lezen dat we heel erg gefrustreerd zijn door het lagerentebeleid van de Europese Centrale bank. Toch zijn we niet bereid om ons gedrag bij te sturen.

Meer dan de helft geeft toe nog altijd hetzelfde spaarpatroon als vroeger aan te houden. Slechts 16 procent ondernam actie en parkeerde minder geld op zijn spaarrekening. Meer lenen betekent dus geenszins dat we minder of anders gaan sparen.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.