Geld lenen om auto aan te kopen

Wie voor het eerst een wagen koopt, begint aan een heel nieuwe ervaring. Als je het proces serieus neemt, dan kan je heel wat bij leren onderweg. Het wordt vast een hobbelige weg waarbij veel keuzes moeten gemaakt worden. Eén van die keuzes is: opteer je voor een autolening of betaal je de wagen met cash? Lenen om een auto te kopen kan wel eens interessanter zijn dan je denkt.

Een auto kopen, je doet het niet elke dag, dus lenen ervoor moet je goed overwegen. En de aankoop van een eerste wagen kan iets heel bijzonders zijn. De belangrijkste vraag die je voorgeschoteld krijgt: waar haal je het geld vandaan? Je kan enerzijds een bedrag lenen en anderzijds genoeg sparen tot je die auto met het gespaarde bedrag cash kan betalen. Beide opties hebben voor- en nadelen: een overzicht.

De voor- en nadelen van cash versus bankfinanciering van een auto

Geen interesten betalen aan een financiële instelling, dat is waarschijnlijk het grootste voordeel wanneer je een nieuwe auto cash betaalt. Een wagen vermindert in waarde, een schril contrast met iemand die opteert voor een investering in aandelen. Daarvan hoop je immers dat ze in waarde zullen toenemen. Interest betalen voor iets wat in waarde daalt staat synoniem voor het verliezen van geld en dat in twee richting. Algemeen gesteld is dit niet goed.

Nog een voordeel het betalen van een nieuwe wagen met cash is dat je per direct de wagen bezit. Wat je eenvoudigweg meer opties geeft. Wie opteert voor een autolening en harde financiële opdoffers te verwerken krijgt, loopt het risico dat de bank de wagen kan aanslaan als je niet langer kan betalen. Koop je de wagen ogenblikkelijk met jouw eigen geld, dan is de wagen van jou en is er geen sprake van een dreiging. Je kan nog altijd genoodzaakt zijn om de wagen te verkopen, maar je hebt de touwtjes meer in handen. Misschien heb je wel een groot commercieel talent en verkoop je de wagen tegen een hogere prijs dan de aankoopprijs.

Bovendien vermijd je met een cash-betaling alle gedoe van een lening. Geen maandelijkse afbetalingen, geen onderhandelingen met de bank. Een eenvoudige cheque en het is geregeld. Klaar en helder.

Hét grote nadeel van betalen met contanten: je moet het geld liggen hebben. Auto’s kunnen best veel geld kosten en niet iedereen heeft zomaar geld voorhanden. In dat geval is het best interessant om opnieuw te evalueren hoeveel geld je echt nodig hebt voor de aankoop van een wagen. Bovendien is al het contante geld wat je uitgeeft aan een auto, niet bruikbaar voor een andere aankoop of investering. De kost hiervan hangt samen met wat je zou doen met het geld.

Lees meer: 75 tips om geld te besparen, lees je mee?

Wanneer is een autolening interessant?

De enige optie wanneer het financieel steekhoudt om interesten te betalen op een autolening, is wanneer je een rendabelere optie hebt voor jouw cash geld én wanneer de rentevoeten voor autoleningen zeer laag staan. Op het moment van schrijven ligt de rentevoet voor een autolening van 15.000 euro op 5 jaar gemiddeld tussen de 0,89 en 1,80 procent.

Wie dus 15.000 euro leen en zijn spaargeld investeert in aandelen of andere financiële producten met een positieve return, doet een goede zaak. Geld lenen om je auto te kopen brengt in dit geval meer profijt dan de wagen met spaargeld te betalen. Een stijging van de autolening of een negatieve sfeer op de markten, kan een lening al heel wat minder interessant maken.

Wat als je niet genoeg geld hebt om een wagen cash te betalen?

We gaan er even van uit dat je geen autolening wil afsluiten. Wie per se toch een wagen met eigen contacten wil betalen maar niet genoeg geld heeft voor de wagen heeft twee opties. En hier komt wat boerenverstand bij kijken: optie 1, je zoekt een goedkopere wagen. Optie 2: je spaart wat langer tot je wel voldoende geld hebt.

Lees meer: Geld lenen zonder bank: is het mogelijk?

Een lening aangaan om dingen te kopen die je jou niet kan permitteren is gewoon een slechte beslissing. Je betaalt interest op iets wat je jou überhaupt al niet kan veroorloven. Dat is per dag aanzienlijk wat waarde verliezen. Vergelijkbaar met de aankoop van een televisie met een kredietkaart en de terugbetalingen laten aanslepen.

En dan kan je jezelf nog vraag stellen: heb ik die wagen écht nodig (of is het een sterk verlangen)? Wie niet het nodige geld heeft zoekt dus beter een wagen die past bij zijn budget in plaats van zijn ego. Op die manier moet je zo min mogelijk financieren. Je zal dus nog altijd betalen voor een object met een sterke waardevermindering maar op z’n minst koop je al niet “te veel” auto voor dat geld.

Conclusie: moet je lenen om een auto te kopen?

Spreek nooit jouw noodfonds aan voor de aankoop van een wagen. Een noodfonds is er voor wat het dient: geld wanneer je in absolute nood verkeert.

Een lening aangaan voor de aankoop van een auto kan wel degelijk interessant zijn, wanneer de interesten laag staan, je je noodfonds niet moet aanspreken, je hebt de wagen echt nodig én je kan de terugbetalingen zonder probleem aan.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.