Rijk worden? Dit zijn de geheimen van miljonairs

Een recente studie van onderzoeksbureau CapGemini onthult dat er in België maar eventjes 109.000 miljonairs zijn. Dat zijn er heel wat! Sta je aan te schuiven aan de kassa in de supermarkt, dan bestaat de kans dat er eentje naast je staat. Hoewel je er misschien naar op kijkt, is de kans om zelf miljonair te worden groter dan ooit. Enkele geheimen die de rijken delen (en wie weet, die jou misschien ook rijk zullen maken):

Op 1 jaar tijd, dat zijn tot nader order nog steeds 365 (of voor de wijsneuzen 366) dagen, groeide het aantal euromiljonairs in België met 6.000 gelukkigen. Zesduizend personen die de grens van 1 miljoen euro overschreden, dat is niet weinig. En daar zou jij ook wel eens bij kunnen horen. Deze negen tips helpen je al een eind op weg om rijk te worden:

1. Rijk worden met een vaste job?

In tegenstelling tot wat velen denken, kregen de meeste miljonairs geen zakken vol geld van hun vader, of werden ze niet rijk dankzij het internet. Het zijn vaak mensen die lange tijd één werkgever trouw bleven, soms 30 tot 40 jaar lang. Wie lang bij eenzelfde bedrijf werkt, kan wel wat voordelen met zich mee brengen: een leuk salaris, pensioenfonds en nog wat extra’s.

2. Voortdurend sparen

Het merendeel van de miljonairs begonnen al vroeg aan hun pensioen te denken. Vaak toen ze amper 20 of 30 jaar oud waren, stonden ze al stil bij hun oude dag. En dat loont. Elke euro die je op jonge leeftijd investeert in jouw pensioen, betaalt zich dubbel en dik terug. Bovendien bieden ook heel wat werkgevers aantrekkelijke financiële pensioenvoordelen aan. Vraag zeker aan na bij jouw personeelsdienst.

Klassiek pensioensparen laat toe om elk jaar 940 euro fiscaal voordelig te storen. Dat resulteert al onmiddellijk in een belastingverminderingen van 282 euro. Wie geen hypothecaire lening lopen heeft, en dus nog ruimte vrij heeft in de fiscale korf opteert beter voor langetermijnsparen. Daarbij geldt als bovengrens 2260 euro per jaar. Ook hier geldt het fiscale voordeeltarief van 30 procent.

3. Spaar jouw opslag

Een van de leukste momenten in een carrière is de dag waarop he opslag krijgt. Hoewel het heel makkelijk en leuk zou zijn om dit extraatje op te souperen aan dingen die je fijn vindt, is het aan te raden om minstens een aanzienlijk deel te sparen. Die extra euro’s zouden wel eens een groot verschil kunnen betekenen voor jouw financiële doelen.

4. Wat doet de investeerder?

Miljonairs die heel wat van hun centen in aandelen stoppen, houden hun portefeuille vaak verschillende decennia aan. Ze herinvesteren de uitgekeerde dividenden en participeren dus in de langetermijngroei van een bedrijf. Hierin verschilt de rijke investeerder dus danig van de brave spaarder.

5. Advies inwinnen

De meeste miljonairs zijn geen doe-het-zelf-investeerders. Ze kennen heel goed hun sterktes en zwaktes en om die minpunten te tackelen schakelen ze dan ook vaak experts in. Zo zijn hun investeringen en financiële plannen onmiddellijk in goed handen.

6. Betaal die (hypothecaire) leningen af

Schulden, in elke vorm of bij elke instanties, kosten geld. Daar moet je dus zo snel mogelijk van af zijn. Zo komt in een versneld tempo budget vrij dat je weer kan investeren of beleggen. Online vind je heel wat tools terug om een versnelde terugbetaling te berekenen. Wees wel realistisch!

7. Geef niet toe aan de dure speeltjes

De verleidingen van luxe-producten zijn groot. Heel weinig van de miljonairs geven toe aan deze leuke speeltjes. Peperdure uurwerken, exclusieve sportwagens, luxueuze maatpakken, heel wat van de miljonairs hebben geen behoefte aan deze vluchtige materialistische zaken. De “doordeweekse” miljonairs zijn hee wat voorzichtiger met hun uitgaven dan je zou denken.

8. Hou het doel voor ogen

Rijke personen botsen niet toevallig op succes. Ze plannen het. Een goed uitgedokterd doel heeft meer kans op slagen dan zomaar wat doen. Klinkt zo logisch als wat en toch wagen heel wat investeerders zich op de markt op basis van een buikgevoel. Ontwikkel een duidelijke visie en zet de nodige stappen om jouw doel te bereiken.

9. Vastgoed blijft populair

De meeste rijken kopen huizen, appartementen, bouwgronden of ander vastgoed dat ondergewaardeerd is, in een goede buurt ligt en dat een aantrekkelijke afzetmarkt kent. Met beperkte investeringen voor onderhoud drijven ze hun inkomsten de hoogte in. Gecombineerd met tip 6 is én blijft een vastgoedinvestering een must-have in elke miljonairsportefeuille.

Miljonair worden is niet zo mysterieus als je zou denken. Kleine aanpassingen, een duidelijk doel en een langetermijnplanning brengen jou al een eind dichter bij de zes nullen.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.