Geld is een gevoelig onderwerp waar we vaak niet graag open over praten tegen onze omgeving. Ook een relatie kan soms onder druk komen te staan als het gaat over financiën bij koppels. Hoe ga je hier het beste mee om? Is het onmogelijk om samen te leven met iemand die een compleet ander idee heeft over geld?
Open communicatie
Het is waarschijnlijk de meest gebruikte tip ter wereld om je (financiële) relatie te laten slagen: een goede communicatie. Ook op het vlak van geld, inkomen en het beheren van de financiën is dit belangrijk. Wees van beide kanten open over je jaarlijkse inkomen en je verwachtingen. Je hoeft niet op één lijn te zitten, maar het is wel belangrijk dat jullie elkaars gedachten begrijpen.
Als je ervoor kiest om je leven te delen met iemand, dan maak je voor jezelf ook best de overweging om je financiën met deze persoon te delen. Uiteraard hoef je niet vanaf de eerste week dat je elkaar kent een gemeenschappelijke rekening te openen. Het blijkt uit onderzoek dat koppels die een open communicatie hebben over hun financiën ook een algemeen groter vertrouwen in de relatie hebben.
Verschillende verwachtingen
Maak bij elke grote investering een duidelijke afspraak en hou rekening met elkaars financiële capaciteit. Storten jullie maandelijks jullie inkomen op een gemeenschappelijke rekening, en worden hiervan alle uitgaven betaald, dan hoeft er niet snel discussie te ontstaan. Het is pas vanaf het moment dat geld bekeken wordt als “jouw deel” en “mijn deel” dat onenigheid kan ontstaan.
Het is heel uitzonderlijk dat er door beide partijen in een relatie ook hetzelfde inkomen wordt verdiend. Indien het verschil hier niet al te groot is, dan zijn er vaak minder vervelende gesprekken over financiën. Wanneer er een grotere kloof is tussen beiden, dan is het belangrijk dat je je bedoelingen duidelijk communiceert.
Uitzonderlijke uitgaven
Gooien jullie alles in één pot zonder te kijken naar wie het meest inbrengt? Dat zorgt voor het meeste evenwicht. Maar dat is niet altijd evident, en blijkt de dag van vandaag meer uitzondering te zijn dan de regel. Vaak houden beide partners een eigen rekening aan en storten ze een gelijk deel op een gemeenschappelijke rekening voor gemeenschappelijke uitgaven.
Maar eens er uitzonderlijke uitgaven zijn wordt het soms moeilijker. De partner die minder verdient zal het misschien moeilijker hebben om zijn deel te voldoen. Hij of zij zou misschien liever een minder dure oplossing kiezen dan de partner die een ruimere financiële marge heeft. Dit soort situaties kan een kiem zijn voor onzekerheid of machtsgevoel, iets wat absoluut te vermijden valt in een relatie.
Oplossingen om de financiën te regelen voor koppels
- Kies voor een gemeenschappelijke rekening: gescheiden rekeningen onderstrepen het gevoel van individualiteit. Wie kiest voor een gemeenschappelijke rekening zorgt ervoor dat beide partners zich gelijkwaardig voelen.
- Maak een jaarbudget op: verwachtingen van financiële uitgaven op papier zetten, geeft houvast. Beide partners kunnen dan inschatten wat de komende uitgaven voor het jaar zullen zijn. Misschien kan tijdens dit budgetgesprek ook besproken worden wie er welk bedrag inbrengt.
- Reserveer geld voor uitzonderlijke situaties: vermijd vervelende situaties en spaar maandelijks reeds wat extra, indien mogelijk, om onvoorziene uitgaven te kunnen betalen.
- Praat over jullie dromen en toekomst: wie een duidelijker toekomstbeeld heeft als koppel zal hier ook financieel makkelijker naar toewerken. Overweeg je bijvoorbeeld ooit een vakantiehuisje te kopen in het buitenland? Willen jullie je kinderen ooit een schenking geven wanneer ze op eigen benen staan? Duidelijke financiële doelen stellen opent het gesprek over geld en inbreng van beide partners.