Financiële onafhankelijkheid bereiken

Velen dromen van financiële onafhankelijkheid. Vaak lees je droomverhalen van mensen die volledig schuldenvrij zijn en zich daarnaast nooit meer zorgen hoeven te maken om geld. Grote winsten op de beurs, op het goede moment de juiste vastgoedinvestering gemaakt of een neus voor kunst. Is financiële onafhankelijkheid voor iedereen weggelegd? Of moet je dat beetje meer geluk hebben dan die ander?

Bewust omgaan met leningen

De eerste stap naar financiële onafhankelijkheid is jezelf bevrijden van schulden. Probeer in eerste instantie zo weinig mogelijk nutteloze schulden aan te gaan. Mocht je in het verleden bepaalde leningen zijn aangegaan, probeer deze dan op een veel kortere looptijd af te betalen dan eerst voorzien.

Lees meer: 10 kwaliteiten van mensen zonder schulden

Leningen kunnen weliswaar in je voordeel werken en de weg naar financiële onafhankelijkheid versnellen. Wil je een wagen aankopen omdat deze je leven makkelijker maakt, spaar hiervoor in plaats van een schuld aan te gaan. Wil je daarentegen een wagen kopen met het oog op het starten van een Uberdienst, dan wordt deze wagen plots een investering. Tijdens periodes van lage intresten kan het hier dan net wél interessant zijn om een lening aan te gaan. Deze schuld zal zichzelf namelijk snel terugverdienen en extra winst opbrengen.

Koop investeringen om financiële onafhankelijkheid te bereiken

Investeringen aankopen, het lijkt evident, maar het gaat verder dan enkel aandelen of vastgoed. Quasi elke aankoop zou een overdachte beslissing moeten zijn en je moet je telkens afvragen wat de investeringswaarde ervan is. Schoenen, een bromfiets, huisdecoratie, meubelen,… Al deze zaken worden nagenoeg waardeloos vanaf het moment dat je ze aankoopt. Koop je echter een aantal unieke stukken, minder is meer, dan kan je deze vaak voor dezelfde prijs verkopen als je ze hebt aangekocht. Of met een beetje geluk maak je zelfs nog winst.

Bekijk ook je eigen gezinswoning nuchter, zeker wanneer je een bestaande woning hebt gekocht waar af en toe renovaties nodig zijn. Wil je een nieuwe keuken omdat je de oude beu bent? Of ga je deze grote kost aan omdat een nieuwe keuken de waarde van je huis significant zal verhogen? Die dure tegels zijn bijzonder mooi, maar kan je de kost ervan ook doorrekenen op de dag dat je de woning verkoopt?

Uiteraard kun je niet voor elke aankoop gaan zoeken naar een item met een hoge verkoopwaarde. Ga voor onbelangrijkere aankopen op zoek in tweedehandswinkels of tweedehandswebsites. Daar worden net dat soort producten verkocht die na aankoop maar weinig waarde meer overhouden.

Bouw een passieve cashflow op

Elke euro die je niet uitgeeft aan die te dure tegeltjes. Elke vijftig euro die je bespaart dankzij niet aangaan van die impulsaankoop van leuke schoenen voor een feestje… Zorg dat deze renderen. Financiële onafhankelijkheid betekent vrij van schulden en niet verplicht zijn om te werken voor je geld, zonder in armoede te moeten leven.

Om niet meer te hoeven werken moet je niet per definitie voldoende rijk zijn om de rest van je leven te financieren. Je moet een passieve inkomstenstroom opbouwen die je maandelijks voorziet van voldoende middelen om te leven en liefst ook nog wat extra om verder te kunnen beleggen.

Lees meerDe geheimen van het passief inkomen via vastgoed

Deze passieve inkomstenstroom kan komen uit beleggingen zoals dividendaandelen, distributiefondsen en high yield obligaties of een appartement dat je verhuurt. Maar wees creatief en denk ook buiten de klassieke beleggingen. Zoek bijvoorbeeld uit hoe je een mobiele app kan ontwikkelen. Eens deze ontwikkeld is word je betaald bij elke aankoop. Verkoop online foto’s voor blogs via pay per download of schrijf een e-book. Elke euro helpt op je weg naar financiële onafhankelijkheid.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.