Financiële onafhankelijkheid bereiken met FIRE

Velen dromen van een leven zonder geldzorgen. Financiële onafhankelijkheid is zelfs een volgende stap in dit proces. Maar kan iedereen financiële onafhankelijkheid met FIRE bereiken? Is dit een soort van Amerikaanse droom die alleen maar mogelijk blijkt voor een klein groepje, gedisciplineerde mensen? Je financiën realistisch benaderen is beter dan een onbereikbare droom najagen. Financiële onafhankelijkheid is niet onmogelijk, maar blijkt toch geen haalbare kaart voor het gros van de bevolking.

FIRE beweging

Zoals vele trends komt nu ook vanuit Amerika de FIRE beweging aangewaaid. De letters FIRE staan voor Financial Independence and retire early, namelijk financiële onafhankelijkheid en vervroegd pensioen. FIRE aanhangers geloven in een vervroegd pensioen op heel jonge leeftijd. Velen streven ernaar om reeds voor hun 40e verjaardag vervroegd op pensioen te kunnen gaan. Dit met een spaarpot die hen voor de rest van hun leven van inkomsten zal voorzien.

Volgens FIRE leden moet je ongeveer 25 keer je jaarlijkse uitgaven bijeensparen om te kunnen spreken van financiële onafhankelijkheid. Als je dus 25.000 euro per jaar nodig hebt om van te leven, dan moet je een spaarpot hebben van 625.000 euro. Eens die spaarpot bereikt, dan kan je op vervroegd pensioen. Je spaargeld zal je voorzien van voldoende passieve inkomsten om er de rest van je leven mee verder te kunnen.

Lees meer: Vervroeg op pensioen met FIRE

Droom of realiteit?

De berekeningen zijn makkelijk te maken. Uitgavenpatroon vermenigvuldigen om zo een streefbedrag te bekomen en je kunt voor de rest van je leven op je lauweren rusten. Maar is het ook zo vlot te bereiken? De realiteit is minder mooi dan de duizenden boeken die geschreven zijn over financiële onafhankelijkheid.

Voor een groot deel van de bevolking is het net mogelijk om genoeg te verdienen om de maandelijkse uitgaven te kunnen betalen. Laat staan dat deze mensen nog de mogelijkheid hebben om geld te sparen. Wie financiële onafhankelijkheid wil bereiken moet vaak een goedbetaalde job hebben al van het begin van zijn carrière. Om extra inkomen te genereren nemen FIRE leden vaak een tweede job of zoeken ze een bijverdienste.

Om FIRE te bereiken moet je naast een goed inkomen ook heel erg toekijken op je uitgaven. Ook dit is niet voor iedereen even makkelijk. Kinderen, een onverwachte ziekte, een scheiding of uitzonderlijke omstandigheden kunnen de financiën van iemand zwaar beïnvloeden.

Flexibele financiële onafhankelijkheid

In de FIRE beweging wordt gelukkig met de nodige flexibiliteit gekeken naar financiële onafhankelijkheid en vervroegd pensioen. Het is niet de bedoeling om zo snel mogelijk en zoveel mogelijk geld bij mekaar te sparen. Het ultieme doel van de FIRE filosofie is om een waardevol leven te hebben dat niet in het teken staat van geld en rekeningen betalen. 

Je kunt dus gerust een FIRE levensstijl hebben en toch dagelijks aan het werk gaan. Geluk en persoonlijke ontwikkeling en meerwaarde zijn belangrijker dan een bepaalde som op je rekening. FIRE gaat om een gevoel, het gevoel dat niks moet, maar dat je alles doet omdat je het zelf wil. Je wilt graag werken, je bent graag bij je collega’s, je haalt voldoening uit je job.

Lees meer: Hoe bereik je financiële onafhankelijkheid

Zelfs al heb je geen tienduizenden euro’s op je rekening, als je elke dag doet wat jou energie geeft, dan ben je volgens FIRE geslaagd. Kan iedereen dus financiële onafhankelijkheid bereiken? Wie dit strikt volgens de berekeningen en strikt financieel bekijkt, zal hier neen moeten op antwoorden. Maar als je dit eerder op een filosofisch niveau bekijkt, dan weet je dat iedereen kan streven naar FIRE. Het is maar hoe jij dit streven invult.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.