Grootste financiële fouten van millennials

Millennials, de generatie geboren tussen 1980 en 2000, hebben een uniek voordeel als het op geld aankomt. Ze hebben de tijd als belangrijkste pluspunt tegenover alle andere volwassen generaties. Maar dat betekent niet dat ze foutloos omspringen met hun centen.

Als je de krantenkoppen erop naleest, dan denk je dat de jonge generaties geplaagd worden door heel wat tegenslagen: minimumlonen, werkeloosheid, financiële onzekerheid, angstige toekomstbeelden, robotisering van de maatschappij, outsourcen van jobs en ga zo maar door. Maar de volgende fouten omzeilen, kan hun leven een serieuze boost geven.

Ze slagen er niet om tijd en geld aan elkaar te koppen

Alle generaties benijden de millennials om één specifiek ding: tijd. Die jonge generatie heeft nog zoveel maanden, jaren, decennia om hun kapitaal gestaag uit te bouwen. Daarbij kunnen ze gebruik maken van de sterkte van samengestelde interest. Millennials vergeten al te vaak die grote sterkte en maken er niet optimaal gebruik van.

Lees meer: De kracht van samengestelde interest

Millennials zouden een focus moeten hebben: een focus op sparen. Vooral tijdens de beginjaren is het belangrijk om zo kapitaal op te bouwen. Wie 100 euro spaart op de leeftijd van 22, kan binnen 40 jaar normaal gezien rekenen op ongeveer 3905 euro. Dat is behoorlijk veel geld met een zeer beperkte inspanning.

Oudere generaties hebben eenvoudigweg geen 40 jaar om hun geld te laten aangroeien. En met elk verloren decennium wordt het moeilijker om hun rijkdom te laten aanzwellen.

Lees meer: Waarom de tieners van nu de meest welvarende generatie kunnen worden

Geen gebruik maken van “gratis” geld

Een pensioenplan of groepsverzekering is ook zo’n onsexy manier om veel geld te verzamelen op latere leeftijd. Pensioensparen via de werkgever tovert geen extra brood op de plan of betaalt jou geen reis naar Thailand, maar het brengt je dichter bij financiële onafhankelijkheid. Ook dit is een staaltje van langetermijn denken waarvan vooral jongeren de vruchten plukken.

Elk risico uit de weg gaan

Millennials staan ervoor gekend om risico’s te schuwen. Ze groeiden op middenin een periode met twee crisissen. Maar ook hun ouders kregen behoorlijke klappen te verduren. De aversie voor risico’s is dan ook groot en met de paplepel ingegeven. Dit beïnvloedt hun gedrag. Vooral de handel in aandelen wordt met afschuw bekeken.

En toch is de aandelenmarkt een plek waar jongeren met een brede beleggingshorizon thuishoren. Op lange termijn neemt het merendeel van de aandelen in waarde toe. Vooral voor wie 30 tot 40 jaar de tijd heeft, is de aandelenmarkt de ideale plaats om grote rendementen te zoeken. Ook hier weer het aspect tijd. Een jongere heeft tijd om na een crisis te wachten tot de markt opnieuw aantrekt.

De zaken helder bekijken

Soms verliezen millennials zich wat in de financiële mumbo jumbo maar vergeten ze de basiszaken. Een persoonlijke boekhouding kan behoorlijk eenvoudig zijn. Trek jouw uitgaven af van jouw inkomsten en je houdt spaargelden over. Of de eerste reflex is: ons inkomen ligt veel hoger dan onze uitgaven, conclusie: we kunnen meer uitgeven. Of de tweede reflex is: ik kan niet genoeg sparen, ik ga proberen minder uit te geven.

Uiteraard hebben millennials nog een groot voordeel: ze kunnen hun inkomen nog de hoogte injagen. Een 50-jarige heeft al heel wat minder mogelijkheden om snel nog wat meer te gaan verdienen. Millennials daarentegen zijn vaak gezond, mobiel, op het vlak van technologie helemaal mee en ze begrijpen de moderne interneteconomie. Als logisch gevolg daarvan zouden ze inspanningen moeten leveren om zoveel mogelijk te verdienen en dus hun spaarratio gevoelig de hoogte inkrijgen. We hameren op dezelfde nagel: meer verdienen is meer sparen. Meer sparen is meer investeren en beleggen. Meer investeren en beleggen is op lange termijn meer geld.

Lees meer: 43 manieren om meer geld te verdienen

De “Millennial Val”

Millennials en jongeren in het algemeen mogen zich niet laten meeslepen door een financieel doemdenken. De markten zijn er niet beter of slechter aan toe als in de tijd van hun ouders. Heel wat millennials presteren zeer goed. Niet allemaal van het niveau van Mark Zuckerberg maar desalniettemin presteren ze goed.

Belangrijk is het om de zaken eenvoudig te houden. Focus je op het maximaliseren van jouw inkomen. Spendeer veel geld… aan sparen. Jouw kosten terugdringen is prima maar wat meer instroom is nog beter. Millennials hebben tijd als belangrijkste voordeel maar moeten die maanden en tientallen jaren optimaal benutten.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.