De top 10 rijkste Nederlanders

De Nederlandse handelsgeest: ondernemende noorderburen halen er best wel wat euro’s mee binnen. Hoewel niet elk van hen met een lege beurs aan de start verscheen, prijken toch heel wat selfmade pareltjes aan de Hollandse kroon. Een overzicht van de 10 rijkste Nederlanders.

De negennullenclub wordt het wel eens genoemd. Een select gezelschap van miljardairs. Wereldwijd zijn er momenteel 1147 van hen. Een tweeëntwintig van deze fijne dames en heren vind je terug in Nederland. Althans 22 onder hen resideren regelmatig in Nederland. Veel van deze geslaagden des levens vind je al even snel terug in fiscaal aantrekkelijkere landen.

1. De familie Brenninkmeijer

Stamvaders Clemens en August Brenninkmeijer waren de oprichters van de confectieketen C&A. 170 jaar later zijn alle aandelen nog steeds in handen van familieleden. Ondertussen zijn ze met zo’n 68 aandeelhouders en vertegenwoordigen ze samen een vermogen van 22 miljard euro. C&A is aanwezig in heel wat Europese landen zoals België, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje, en ga zo maar door.

2. Charlene de Carvalho – Heineken

Drie keer raden waar de rijkste vrouw uit Nederland haar centen vandaan haalt? Juist ja, als dochter van biermagnaat Freddy Heineken erfde ze in 2002 een vermogen. Ondertussen wordt haar persoonlijk vermogen geschat op net geen 10 miljard euro. Samen met haar man, de vicevoorzitter van de raad van bestuur van Citibank, beheert ze haar zaken vanuit London.

3. John Fentener van Vlissingen

Als telg van een ondernemersfamilie, bood het leven zich aan op een gouden schaaltje. Hij kon zo de plak zwaaien bij SHV, een onderneming actief in de kolenhandel. Maar hij weigerde en stampte zelf een bedrijf uit de grond. Althans, hij nam een zwalpend reisbureautje over en vormde het om tot een globale speler. Vandaag boekt zijn BCD een omzet van 25 miljard dollar. John Fentener van Vlissingen is ongeveer 5,5 miljard euro waard.

4. Frits Goldschmeding

Frits Goldschmeding is maar eventjes 4,7 miljard euro waard. En zijn gans met gouden eieren, die legt al vlot sinds zijn studententijd. Toen vond de jonge Goldschmeding een bureau uit waar werknemers en werkgevers elkaar konden vinden. De naam van dit vernieuwende idee: Randstad. Als eerste uitzendkantoor had Goldschmeding het rijk voor zich alleen. Ondertussen is Randstad een begrip, het is bijna 57 jaar actief en haalde vorig jaar een winst van ongeveer een half miljard euro.

5. John De Mol

Dit is misschien wel de bekendste naam uit het rijtje. John De Mol is een selfmade mediamagnaat. Zijn productiehuis verkocht hij voor enkele miljarden aan het Spaanse Telefonica. Momenteel zou zijn vermogen ongeveer 2,3 miljard euro bedragen.

6. Hans Melchers

Een atypische miljardair in dit lijstje. Zijn eerste grote zet was de verkoop van een bedrijf, zijn vaders bedrijf. Met die enkele honderden miljoenen ging hij aan het investeren en met succes. Vandaag mag Hans Melchers ongeveer 2 miljard euro op zijn rekening tellen. Niet slecht voor iemand die zijn biefstuk moest ruilen voor een worst wegens niet betaalbaar.

7. Dik Wessels

De vader van Dik Wessels liet zijn zoon al van jonge leeftijd meewerken in het aannemersbedrijf. Ondertussen staat deze bouwheer aan het hoofd van het bouwbedrijf. Hij zou ongeveer 3,3 miljard euro waard zijn.

8. Wijnand Pon

Een meester-ondernemer is Wijnand Pon. Hij importeerde talloze automerken naar Nederland waaronder Audi, Seat, Volkswagen, Porsche en Lamborghini. Daarnaast richtte hij nog enkele tientallen bedrijven op waarvan fietsenmerk Gazelle het meest bekende. Wijnand Pon zou naar verluidt ongeveer 2 miljard euro op zijn rekening hebben.

9. Els Blokker

De weduwe van Jaap Blokker prijkt op de lijst dankzij wijlen haar man Jaap Blokker. Samen met Albert Blokker de sterke man achter de gelijknamige winkels. Samen stonden ze aan het hoofd van Blokker Holding een onderneming actief in de detailhandel met een jaarlijkse omzet van meer dan 2 miljard euro.

10. Joop Van den Ende

Naast John De Mol nog een BN’er op de lijst. Hoewel Van den Ende in het begin van zijn carrière de aspiraties had om zelf artiest te worden, staat hun nu vooral bekend als producent en ontdekker van talent. Van den Ende produceerde zowel televisiereeksen als films. De échte doorbrak voor Van den Ende kwam er toen hij ook musicals ging produceren. Sinds 1994 werkt hij samen met zijn grootste concurrent John De Mol. Hun samenwerking ging tot aan de verkoop verder als Endemol. Joop Van den Ende is meer dan 1 miljard euro waard.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.