Baby's kosten best wat geld, plan daarom zorgvuldig

Het nieuws krijgen dat je papa of mama wordt, is zowat het beste gevoel ter wereld. Maar voor heel wat mensen betekent het krijgen van een kind ook financiële onzekerheid. Daarom geven we wat tips hoe je jou kan voorbereiden op de komst van een kleintje.

Kinderen kosten een ferme duit, zoveel is zeker. Wie voor het eerst de grote stap naar het ouderschap zet, weet niet altijd wat te verwachten. Een goede voorbereiding is al de helft van het werk. Lees onze 6 tips, je steekt er vast wat van op.

1. Zorg ervoor dat je reserves klaar staan

Je moet altijd, ongeacht jouw persoonlijke situatie, een noodfonds klaar hebben. Reken op een reserve van ongeveer 3 tot 6 maanden aan uitgaven. In verwachting zijn van een baby zal de kans op noodgevallen alleen maar doen toenemen. Je kindje zal eens ziek worden of misschien wel wat duurs breken. Als je geen noodplan hebt, dan is het nu hoogtijd om aan één te beginnen. Hou een buffer klaar voor de donkere dagen.

2. Stel een planning op voor je stijgende uitgaven

Meer volk in huis, betekent meer uitgaven. Als je een budget hebt opgesteld, dan start je met nadenken over inkomsten en uitgaven. Verwacht je maar aan meer uitgaven eens de baby er is. Volgens de Gezinsbond mag je voor een kind in zijn eerste levensjaar een kost verwachten van 282,83 euro per maand. Kindergeld kan daar een beetje bij helpen maar dekt die kost absoluut niet volledig. Nadenken welke uitgaven je kan schrappen om alle nodige middelen voor jouw kind te hebben is dus een noodzaak.

3. Vergeet ook de verzekeringen niet

De gezondheidszorg in West-Europa is uitstekend. Nadeel: dit kost best wel veel geld. Voorafgaand aan de geboorte zijn er al de talrijke bezoeken aan de gynaecoloog. Vervolgens kost ook de geboorte best wel wat en nadien zijn er nog allerhande (betalende) diensten. Kraamzorg, zelfstandige vroedvrouwen, lactatiedeskundigen en ga zo maar door. Een goede verzekering of mutualiteit kan een deel van de kosten dekken.

4. (on)betaald verlof voorzien

Een baby vraagt heel wat tijd. Je denkt best op voorhand even na wat je doet na de geboorte. Onmiddellijk terug aan de slag of neem je nog wat moederschapsrust? Ook hier voorziet onze maatschappij heel wat sociale voordelen. Toch dien je rekening te houden met wat loonverlies. Best makkelijk op te vangen maar denk er tijdig over na.

5. Anticipeer op later

De schooltijd is voor heel wat ouders een dure tijd. Bereid je er financieel op voor zodat de stap minder bruuske is. De kosten voor een kind op 12-jarige leeftijd lopen al snel op tot gemiddeld 455 euro per maand.

(Bron: Gezinsbond, investopedia.com)

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.