Of je nu spaart om een belangrijk doel te halen of schulden af te betalen, snijden in jouw kosten is de beste manier. Op die manier kan je het rooien met de centen die je hebt. En geloof ons, er zijn heel wat manieren om te snoeien in jouw uitgaven zonder dat je het gevoel hebt dat alles je ontzegd wordt. We geven maar liefst 75 tips om geld te besparen.
Huisvesting
Wonen neemt een flinke hap uit ons dagelijks budget. Of het nu de afbetaling van een hypothecair krediet is, of de huur van een appartement: dit is jouw grootste kost.
1. Woon kleiner
Of woon op maat. Zo groot mogelijk, is zelden gepast. Probeer dus een huis te vinden op maat van jouw gezin. Dit spaart je doorheen jouw leven een flinke duit. Dus laten varen dat prestige.
2. Woon samen
Door samen te wonen kan je een deel van jouw woning laten betalen door een ander. Dit is niet geschikt voor elke levensfase maar kan vooral voor twintigers een zeer interessante tips zijn.
3. Trek in bij familie
Terug onder moeders paraplu is best goedkoop. Stel dat de schuld zich opstapelt dan is al wat meer geoorloofd. Het blijft altijd een interessante optie om terug te keren naar het ouderlijke huis.
4. Herfinancier jouw lening
Hoewel deze tip direct geld kan kosten, levert het indirect best wel wat op. Het herfinanciering zal nog een hele tijd interessant blijven aan deze historisch lage rentevoeten.
Lees meer: Waarop letten bij het herfinancieren van je hypothecaire lening?
Vervoer
Nog zo’n grote kost is het vervoer. Een wereld in beweging vraagt ook financieel heel wat van ons. Deze kosten zo laag mogelijk houden kan flink best wat schelen.
5. Wandel
Ooit al eens bij stilgestaan dat je heel wat zaken ook te voet kan doen? Het is de goedkoopste manier van transport. Kosteloos en goed voor jouw fysiek.
6. Openbaar vervoer
In buurten met goede busdiensten of steden met prima treinverbindingen is dit een prima alternatief voor dure koning auto. Ok, het is niet zo goedkoop als wandelen maar het gaat stukken sneller.
7. Fietsen
Nog zo eentje die sneller is dan wandelen. En deze is ook nog eens goedkoper dan openbaar vervoer.
8. Carpoolen
Als je dan toch zo nodig met de auto moet rijden, dan kan je misschien de benzinekosten delen door te gaan carpoolen.
9. Deel een auto
Als je gezin uit twee leden bestaat, hoeft dit niet te betekenen dat elk lid zijn auto moet hebben. Probeer het met één enkele auto. Bespaart jullie heel wat!
10. Zoek een betere (lees: goedkopere) autoverzekering
Je hebt heel wat verschillende autoverzekeringen. Pluis alles eens stevig uit en maak de goedkoopste keuze. Misschien leg je helemaal niet zoveel kilometers af zoals je dacht en is een kilometerverzekering voor jou een prima optie.
11. Heronderhandel jouw autolening
Lenen voor een auto doe je beter niet. Heb je het ooit toch gedaan, dan is het nu misschien tijd om jouw autolening opnieuw te onderhandelen.
12. Koop een hybridewagen
Energiezuinige wagens krijgen heel wat subsidies. Bovenal tank je voortaan een stuk goedkoper.
13. Koop goedkope benzine
En dan hebben we het niet over illegale benzine! Gooi die tank vol wanneer de olieprijzen de dieperik in duiken. Alle beetjes helpen.
14. Pomp je banden stevig op
Banden die niet goed opgepompt zijn zorgen voor een meerverbruik tot wel 3 procent. Je banden oppompen aan een tankstation kost je helemaal niks (en soms eens een halve euro).
15. Haal gewicht uit de auto
100 kilo zorgt voor een extra verbruik van 2 procent. Weg dus met die krik en reserveband, of nee, die hou je misschien best toch nog even aan boord.
16. Laat je motor nazien
Een facelift door een professional, kan jouw verbruik laten dalen met 4 procent.
17. Zet je motor vaker af
Wachten op iemand? Zet die motor af anders sta je letterlijk geld te verbranden.
18. Rij defensief
Tot 10 procent brandstof kan je met deze tip uitsparen. Schakelen doe je best in een laag toerental.
19. Geen overdreven snelheid
De beste snelheid voor jouw gemiddelde verbruik is 110km per uur. Ga je daar over, dan stijgt het brandstofverbruik aanzienlijk. Knal je dan nog eens tegen een flitspaal aan, dan ben je helemaal gezien.
Vaste kosten
Maandelijks krijg je te kampen met nog een deel vaste kosten. Daar kan je best ook wel wat in snoeien.
20. GSM abonnement
Een nieuwe gsm komt soms met een abonnement. Die pakketten kunnen verschrikkelijk duur uitvallen. Let dus goed op wat je doet bij aanvang. Is het kwaad toch al geschied, probeer er dan zo goed mogelijk van af te komen.
21. Vergelijk prijzen
Heel wat sites bieden uitstekende prijsvergelijkers aan. Shop voor de goedkoopste gsm inclusief abonnement.
22. Probeer weer die oude prepaidkaart
Prepaid verhoudt zich tot een abonnement zoals cash tot een bankkaart. Je hebt veel beter controle over wat je spendeert.
23. Maak gebruik van gratis diensten
Whatsapp en Skype bieden heel wat gratis diensten aan. Maak er gebruik van, zo spaar je ook al weer een beetje uit.
24. Supprimeer de vaste lijn
Hoe vaak gebruik je het vaste nummer nog? Wegen de kosten op tegen de voordelen? Weg met die handel!
25. Trek de stekker er uit
Energievampieren zijn het. Toestellen met een waakstand of een klein klokje. Tel het verbruik van al deze toestellen eens samen, dat behoorlijk wat energie. Trek daarom de stekker uit.
26. Schakel over op ledverlichting
Een klassieke gloeilamp verbruikt veel meer dan ledverlichting. Een andere optie is de spaarlamp.
27. Investeer in een slimme thermostaat
Slimme thermostaten leren bij. Door het verbruik aan te passen op de momenten dat je thuis bent en de thermostaat lager te plaatsen wanneer het niet warm hoeft te zijn, spaar je 10 procent energiekosten uit.
28. Warm water maar geen heet
Ja, je kan warm water uit de kraan krijgen. Zeer warm zelfs. Maar moet dit wel? Hoe warmer het water uit de kraan, hoe duurder. Door het warme water met enkele graden terug te schroeven, kan je tussen de 3 en 5 procent op jouw waterrekening besparen.
29. Laat jouw boiler of ketel nazien
Een prima functionerende boiler of condensatieketel verbruikt tussen de 4 en 9 procent minder.
30. Installeer een goede douchekop
Met de juiste douchekop kan je tot 25 procent minder water verbruiken.
31. Ga op zoek naar tochtgaten
Energie laten ontsnappen is niet zo fijn. Ga op zoek naar de meest fragiele plekken van jouw huis.
32. Installeer zonnepanelen
Zonne-energie is gratis, zonnepanelen zijn dat niet. Toch kan het jouw energiefactuur heel wat lichter maken.
33. Wassen met koud water
Warm wassen vraagt energie, hoe kouder je kleren wast in een wasmachine hoe meer geld je bespaart. Waarom dacht je daar niet vroeger aan?
34. Gebruik de droogkast enkel voor handdoeken
Droogkasten verbruiken ook energie. Je kan je kleren ook drogen op een wasrekje. Je kan de droogkast nog gebruiken voor handdoeken. In de zon worden die hard en stroef en dat voelt niet lekker aan.
Kinderopvang
35. Kies de juiste crèche
Sommige crèches werken met een vaste dagelijkse vergoeding, andere crèches maken dan weer een berekening volgens jouw loon. Kies de interessantste optie. Ook een onthaalmoeder kan tot de mogelijkheden behoren. Kinderopvang kan stevig doorwegen op jouw inkomsten. Ga dus niet over één nacht ijs.
36. Deel eens een nanny
Nanny, klinkt duur en veel te chique. Toch kan dit een handige oplossing zijn als je samenwerkt met vrienden of familie met kinderen in dezelfde leeftijd.
Boodschappen
37. Eet je koelkast leeg
Boodschappen doen en na een week de helft weggooien omdat je toch wat afhaalmaaltijden hebt besteld. Dom en je reinste verspilling. Probeer eens een week lang te leven van wat je hebt. Koop alleen het meest noodzakelijker zoals verse groenten.
38. Koop in bulk
Grote hoeveelheden zijn stukken goedkoper. Is de verpakking té groot, dan koop je deze maar niet want verspilling kost heel wat centen.
39. Hamsteren tijdens de koopjes
Zie je grote kortingen op bepaalde producten die je regelmatig koopt? Sla er dan een deel van in. Je kan ze invriezen en consumeren wanneer het jou uitkomt.
40. Vergelijk supermarkten
Iedereen beweert de goedkoopste te zijn. Wel, doe zelf de test met een mandje aan producten die je regelmatig koopt. Voor jouw eigen boekhouding is zo’n test véél relevanter.
41. Koop geen bereid voedsel
Kant-en-klare maaltijden maar ook geschilde aardappelen of wortelen in brunoise, laat je voortaan maar beter voor wat ze zijn. Koop verse echte producten, dit scheelt heel wat in jouw portemonnaie.
42. Koop seizoensproducten
Frambozen in februari: ja, het kan maar je zal je blauw betalen. Een product kent een seizoen. In dat seizoen komen ze en masse op de markt en daalt de prijs waanzinnig. Dat is hét uitgelezen moment.
43. Plant kruiden en koop ze niet langer
Telkens een plantje basilicum, munt of peterselie aankopen kost veel meer dan een plantje kweken. Koop eenmalig een plantje met wortel, stop het in gezonde potgrond et voilà!
44. Lijst de voorraadkast op
Je hebt heel wat in voorraad. Meer dan je denkt. Lijst daarom eens jouw complete voorraad op. Wedden dat je voor een verrassing komt te staan?
45. Trek nooit met honger naar de winkel
Met een grote appetijt gaan winkel is géén goed idee. Je brengt zeker de verkeerde ongezonde dingen mee én bovenal véél te véél.
46. Koop niet altijd merkproducten
Reclame doet zijn ding, het zaadje is geplant. Zonder na te denken grijp je terug naar vertrouwde merken. Laat dit even los en probeer de B-merken ook eens.
47. Koop een waterfles en geen flessen water
Waarom zou je glazen of plastic flessen water duur kopen wanneer er goedkoop en lekker water uit de kraan stroomt?
48. Kijk verder dan jouw neus lang is
De duurste items staan altijd op ooghoogte. Kijk daarom ook eens hoger of lager op het schap, je doet er vast ontdekkingen.
49. Laat die moestuin groeien
Leg een eigen tuintje aan met wat groenten. Je kweekt wat je wil en hoeveel je wil. En het is nog eens gezond ook.
50. Of bouw een kippenren
Dagelijks verse eieren. Veel zal je er niet door besparen maar ook de kleine beetjes helpen. Vergeet ook niet dat kippen uitstekende afvalverwerkers zijn.
51. Knippen die bonnetjes
Heel wat handelszaken werken nog steeds met die kortingsbonnetjes. Goed uit jouw doppen kijken en knippen is dus de boodschap!
Financieel
52. Herbekijk jouw schulden
Schulden, niet leuk om er aan herinnerd te worden maar soms loont het. Krijg meer overzicht en doe er jouw voordeel mee. Samenzitten met de financiële instelling kan nooit kwaad.
Lees meer: 10 kwaliteiten van mensen zonder schulden
53. Herbekijk jouw beleggingen
Het laatste wat je wil is winst maken maar die zien wegvloeien door te hoge commissies. Kijk nog eens na hoeveel die fondsen jouw opbrengen en wat de kosten zijn?
54. Kies voor een goedkope financieel adviseur
Robotadviseurs zijn stukken goedkoper dan de klassieke financiële instellingen.
55. Zoek een bank met gratis rekeningen
Sommige banken rekenen kosten aan voor een zichtrekening, andere banken doen dit niet. Shop tot je een goede bank op jou maat vindt.
56. Plan betalingen in
Je kan een betaalagenda bijhouden en jouw openstaande betalingen zo inplannen. Op die manier loop je niet de kans om herinneringskosten te betalen.
57. Zoek de goedkoopste kredietkaart
Kredietkaarten kosten sowieso geld. Daarom is het verstandig om de goedkoopste te vinden. En als het kan, doe het zonder!
Gezondheid
58. Koop generische medicijnen
Net zoals in de supermarkt zijn de merkmedicijnen stukken duurder dan de generisch. Bovendien draait het bij geneesmiddelen om de werkzame stof en niet om de producent.
59. Vraag staaltjes
Heel wat apothekers hebben staaltjes liggen. Of het nu gaat om tandpasta of zonnecrème. Je schiet er altijd wel wat mee op.
60. Sport gratis
In elke stad vind je wel een gratis gym. Vaak staan wat toestellen opgesteld in een park. Waarom zou je een superduur fitnessabonnement afsluiten?
Lees meer: Spaar geld uit en investeer in… jezelf!
Verstandig geld uitgeven
61. 48 uur wachten
Wanneer je van plan bent wat te kopen, laat er dan minstens 48 uur tussen. Op die manier vermijd je impulsaankopen.
62. Betaal cash
Verschillende studies toonden aan dat je minder spendeert als je cash uitgeeft.
63. Zoek de kortingscode
Zowel sites als winkels hanteren vaak kortingscodes. Je vindt ze soms online terug maar kan ze ook delen met familie en vrienden.
Restaurantbezoekjes
64. Kook zoveel mogelijk zelf
Wil je geld sparen? Ga dan simpelweg niet uit eten. Dat is de goedkoopste optie.
65. Eigen lunch
Breng je lunch mee naar het werk. Altijd goedkoper dan broodjes of een brasseriebezoek.
66. Plan je restaurantbezoek
Ga je dan toch uit eten naar een deftig restaurant, plan hoeveel je wil uitgeven. Enkel zo weersta je de verleidingen.
67. Let op met de drank
Vooral drank maakt uit eten duur. Let er dus mee op. Een oplossing kan zijn om jouw eigen wijn mee te brengen en kurkrecht te betalen.
68. Leer een menukaart lezen
Restauranthouders en ontwerpers proberen om jou zoveel mogelijk te laten spenderen. Gerechten in een kadertje zijn vaak de duurste of meest winstgevende gerechten. Pas daar mee op.
69. Maak jouw eigen koffie
Een koffie on the go naar Amerikaans voorbeeld. Dat zie je ook in ons straatbeeld steeds vaker. Je kan ook een leuke drinktas kopen die geschikt is om mee te nemen. Doe er jouw eigen lekkere goedkope koffie in. Spaart je heel wat uit!
Kledij en accessoires
70. Bezoek een tweedehandswinkel
Prachtige designerkleren maar boven jouw budget? Ga eens langs bij de plaatselijke tweedehandswinkel. Je vindt er pareltjes aan scherpe prijzen.
71. Organiseer een kledingruil
Swapping of swishing is het ruilen van kleren met vrienden en familieleden.
Ontspanning
72. TV abonnement
Kijk je nog vaak TV? Of stream je meer via Netflix? Kijkers gedragen zich anders en hebben meer mogelijkheden. Laat dit jouw financiële huishouding ten goede komen.
73. Ga naar de bibliotheek
Je vindt er duizenden boeken en betaalt er niks voor. Waarom zou je die roman dan kopen?
74. Op reis? Boek je vlucht op het juiste moment
Een vlucht kan behoorlijk fluctueren in prijs. Boek op het correcte moment en vlieg voordelig.
75. Reis buiten het hoogseizoen
Als je kan, boek dan geen reis in de maanden juli en augustus. De prijzen liggen een pak hoger en de hotels zitten stampvol.
Lees meer: 6 financiële gewoontes die je best leert tegen dat je 30 bent
Heb je nog meer tips? Laat het ons gerust weten!