Superspaarders beknibbelen voornamelijk op één ding

Je krijgt de stempel “superspaarder” als je maandelijks minimaal 20% van je inkomen opzij kunt zetten als spaargeld. Dit blijkt echter een moeilijke oefening voor veel mensen met een gemiddeld inkomen en een gemiddeld uitgavepatroon. Links en rechts beknibbelen op kleine uitgaven kan je alvast een duwtje in de rug geven. Maar als we te rade gaan bij echte superspaarders, dan zien we dat zijn bijna allemaal hetzelfde gemeen hebben, ze besparen op hun huisvesting.

“Your house is not an asset”

Velen rekenen hun huis bij hun nettovermogen. Toch zijn er een aantal schrijvers van financiële adviesboeken die dit als een foute interpretatie bestempelen. De uitspraak “Your house is not an asset”, komt bijvoorbeeld van Robert Kiyosaki, de schrijver van het boek Rich Dad Poor Dad. Hij stelt dat een huis eerder als een kostenpost moet worden beschouwd, een passief in je vermogensbalans. Voor Kiyosaki kunnen enkel goederen, assets, die geld opbrengen, zoals aandelen, verhuurwoningen, verzamelobjecten, gezien worden als activa.

Als we de cijfers bekijken klopt het inderdaad. Quasi één derde van de maandelijkse uitgaven gaat naar huisvesting, zijnde huur of een afgeschreven aankoopprijs, renovaties, elektriciteit, verwarming en water. Als de nutsvoorzieningen hiervan worden afgetrokken, blijft daar uiteindelijk nog een 26% van over voor pure huisvesting.

Lees meer: Is een eigen huis wel een goede investering?

Superspaarders geven maar de helft uit

Als je daarentegen kijkt naar het budget dat superspaarders aan de kant houden voor huisvesting, dan blijkt dat maar 14% van hun maandelijkse uitgaven te bedraagt. Wat dus amper de helft is van de gemiddelde uitgaven van Belgen. Dat scheelt een slok op de borrel, zeker als je weet dat er maandelijks toch bijna 1.000 euro wordt uitgegeven aan afbetalingen, huur, renovaties,…

Dan geven superspaarders hier maar ongeveer de helft van uit, zijnde 500 euro per maand ongeveer. De overige 500 euro kan rechtstreeks naar de spaarrekening. Stel, de superspaarders beleggen deze 500 euro gedurende 20 jaar aan een samengestelde, jaarlijkse intrest van amper 2,5%. Dan houden ze hier na 20 jaar 155.000 euro extra spaargeld aan over.

Allen in de caravan

Betekent dat dat we met ons allen in bestelbusjes en caravans moeten gaan wonen? Neen, helemaal niet! Maar hoe kan je nu op maandbasis je uitgaven aan huisvesting verlagen? Het toverwoord bij investeerders in vastgoed is “locatie”. Hoe dichter je bij een stadskern gaat wonen, hoe duurder de huur- en verkoopprijzen van huizen. Wil je dus sterk besparen, dan kies je beter een woning in de stadsrand of het platte land.

Heb je echt al die extra ruimte nodig? Grote huizen brengen veel extra kosten met zich mee. Hoe groter je kosten zullen zijn voor:

  • Verwarming
  • Herstelkosten, renovaties of aanpassingen aan ecologische normen
  • Verzekeringen
  • Interieur en meubels

Lees meer: 75 manieren om geld te besparen

Extra kosten

Het is natuurlijk wel zo dat een huis verder van een stadscentrum extra kosten met zich meebrengt. Toch blijkt dit, met wat oog voor organisatie, niet het grote verschil uit te maken voor de maandelijkse uitgaven. Zo moet je vaker je auto nemen als je naar je werk wilt, naar de winkel, je kinderen naar school moet brengen,…

Met wat aanpassingen kan hier echter ook aan gesleuteld worden. Af en toe thuiswerk regelen, een job dichter bij huis zoeken, je boodschappen doen onderweg van school of werk, kinderen naar een buurtschool sturen of een beurtrol tussen ouders die naar school rijden. Wie graag als superspaarder op het einde van de maand een mooie som wil overhouden kan zeker creatieve oplossingen vinden om een goedkoper huis in de stadsrand te verantwoorden!

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.