Hoeveel moet je sparen om miljonair te worden

Miljonair worden lijkt idioot hoog gegrepen. Weet wel dat er in België maar liefst meer dan 100.000 miljonairs zijn. Is het dan toch haalbaar? Om alles in een perspectief te plaatsen bekijken we even hoeveel je per dag moet sparen om op je 65ste verjaardag miljonair te zijn. En voor jonge mensen valt dat verrassend goed mee.

Tijd is jouw vriend

Allereerst, en het is een nagel waar we heel erg vaak op kloppen, hoe vroeger je begint met sparen en beleggen hoe groter de kans om miljonair te worden. Je zal ook merken in de overzichtstabel dat een jonge spaarder dagelijks heel wat minder aan de kant moet zetten dan een veertiger of vijftiger.

Een ander belangrijke factor is het rendement. Wie gaat beleggen of sparen en zich aan een risicoloos rendement van 12 procent verwacht, die zal waarschijnlijk van een kale reis terugkeren. Of het risico zal vele malen hoger blijken te zijn of het rendement ligt vele procenten lager. Een realistische inschatting of zelfs een worst-case-scenario in gedachten houden is onontbeerlijk.

Hoeveel moet je dan sparen miljonair te worden?

Onderstaande éénvoudige tabel bevat een overzicht hoeveel je dagelijks aan de kant dient te zetten om miljonair te worden. Uiteraard is dat afhankelijk van het behaalde rendement, omwille van het effect van de samengestelde interest.

De tabel is een voortvloeisel van wat David Bach in zijn boek zegt. Omdat Business Insider een jaarlijks rendement van 12 procent niet mogelijk acht, voegden ze de klassieke spaaroptie toe: een rendement van 2 procent. Wie enkel en alleen spaart via de klassieke spaarrekening moet dus nog een heel pak harder sparen.

Lees meer: Hoe jouw spaargeld beleggen?

Een jonge investeerder van pakweg 20 jaar die een rendement van 7 procent per jaar haalt, heeft genoeg aan een spaarregime van 9 euro per dag. Best een haalbare kaart. Kijk maar eens naar de evolutie van de Bel20. Dividenden inbegrepen haalt onze sterindex 8,7 procent jaarlijks rendement. Neemt diezelfde jonge investeerder veel minder risico en belegt hij of zij in een product met een rendement van amper 2 procent, dan loopt het dagelijks spaargeld al op tot 38 euro.

Minder jonge investeerders zien het vereiste bedrag razendsnel oplopen. Iemand van 45 jaar, die binnen de 20 jaar miljonair wil zijn, moet bij een laagrendementbelegging al tot 112 euro per dag (!) sparen. Dat is meer dan 3.400 euro per maand.

Conclusie voor wie miljonair wil worden

  • Begin er vandaag aan
  • Met sparen alleen kom je er niet
  • Zoek duurzame rendementen
  • Hou deze koers voor lange tijd aan
De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.