Sparen voor de kinderen doe je best niet op een spaarboekje

Sparen: het zit blijkbaar in de genen van de Vlamingen. Ofwel sparen we voor onze oude dag ofwel sparen we voor onze kinderen. De gemiddelde Vlaming zet 88 euro per maand aan de kant voor hun kinderen, dat blijkt uit een onderzoek van de krant Het Laatste Nieuws. Jammer genoeg sparen de meeste ouders via een klassiek spaarboekje. Toch zijn er heel wat betere mogelijkheden.

Sparen op een spaarboekje zou eigenlijk de laatste optie moeten zijn voor ouders. De ultralage rentevoeten maken het bijna tot een verlieslatende spaarmethode. Hoewel er jongerenrekeningen bestaan met betere interesten, is het nog altijd uitermate pover. Er moeten dus wel betere opties op de markt zijn voor ouders die het beste voor hebben met hun kinderen.

Sparen op de beurs

Kan je wel geld sparen op de beurs? Tuurlijk! Je kan elke maand op of elk jaar voor een vast bedrag aandelen of obligaties kopen voor jouw zoon of dochter. Uiteraard zijn er risico’s aan verbonden maar door de lange beleggingshorizon, is er altijd tijd voor herstel. Vroeg of laat herpakken die verdomde aandelen zich wel en dan laat je een mooi cadeau achter voor jouw kinderen.

Lees meerObligaties kopen: waar dien je rekening mee te houden?

Wie zich niet kan verdiepen in de fluctuaties van afzonderlijke aandelen of obligaties kan ook opteren voor fondsen. Tal van fondsen zijn beschikbaar op de financiële markt. Zij hebben het voordeel dat ze intrinsiek divers zijn qua inhoud. Een fonds is immers een samenraapsel van andere financiële producten, dus als we het hebben over risicospreiding dan zit je al wat beter.

Of waarom geen vastgoedinvestering?

Investeren in vastgoed op lange termijn is geen slecht idee. Je kan investeren in een studentenresidentie of in een serviceflat. Voor beide types vastgoed geldt: ooit kan je ze zelf misschien wel gebruiken en in tussentijd bieden ze mooie huuropbrengsten. En die meerwaarde, dat is een leuk meegenomen extraatje. Prestaties uit het verleden zijn nooit een garantie voor de toekomst maar het zou al erg slecht moeten aflopen indien je jouw broek scheurt aan zo’n type vastgoed. Opnieuw: time is on your side!

Een andere optie is het kopen van papieren vastgoed. Geen kartonnen huisje maar beleggen in een beursgenoteerd vastgoedvennootschap. Je strijkt er jaarlijks een dividend mee op. Maar ook hier: het is een beursproduct en dus onderhevig aan wat risico. Anderzijds: om nog minder op te brengen dan een klassieke spaarrekening moet het al heel fout lopen.

Lees meer: Kopen van vastgoed: ontdek de mogelijkheden

Wist je dat je ook kan sparen in de vorm van een verzekering?

Ja hoor! Dat kan, denken we maar aan de klassieke verzekeringsproducten zoals een tak 21 of een tak 23. De ene met een kapitaalwaarborg en de andere zonder maar beiden zijn valabele alternatieven voor het nietsopbrengende spaarboekje. Bij een levensverzekering is het, net zoals bij de gewone bancaire producten, mogelijk om maandelijks (of op gezette tijdstippen) geld toe te voegen aan de account van jouw kinderen.

Lees meerWat is een tak 21 verzekering?

Lees meerWat is een tak 23 verzekering?

En nee, je hoeft echt niet te sterven om het geld over te maken aan jouw kinderen. Je bepaalt zelf wanneer en hoeveel je aan wie geeft. Dus, zeg nu nog eens dat er geen alternatieven zijn om te sparen voor jouw kinderen…

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.