ECB krijgt de Europeaan niet van het sparen af

Na jaren van doorgedreven stimuli door de centrale bank, sparen de meeste Europeanen nog steeds lustig door en blijven ze geld parkeren op spaarboekjes, ondanks de nulrente. Dit zijn de bevindingen van Intrum Justitia, Europa’s grootste incassobureau.

“Na de financiële crisis voelden heel wat mensen de noodzaak, hoewel ze over weinig middelen beschikten, om zekerheid in te bouwen”, zegt CEO Mikael Ericson in een interview. “Fantastische rendementen kunnen alleszins de redenen niet zijn om geld op de bank te zetten. Het moet wel gaan over een gevoel van zekerheid”.

Volgens het Consumer Payment Rapport van Intrum Justitia zetten ongeveer 69 procent van alle Europeanen hun spaargeld op de bank. Het onderzoek is gebaseerd op gegevens verzameld in september 2016 bij meer dan 21.000 personen in 21 landen. Verder bracht het rapport naar voor dat 26 procent van de Europeanen cash geld verkiezen boven aandelen (16 procent).

Lees meer: Belg pessimistisch over financiële toekomst

Amper 14 procent richt zijn peilen op fondsen, terwijl acht op honderd Europeanen inzet op vastgoed. In landen zoals Denemarken en Zweden waar er zelfs negatieve interestvoeten zijn, zet ongeveer 80 procent van de bevolking zijn geld op spaarrekeningen. In Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Nederland ligt het percentage ruim boven de 80.

Zorgwekkende conclusie uit het rapport: heel wat Europeanen vragen zich af of ze elders beter af zouden zijn. Ondanks de extreme monetaire steun zoeken Europeanen stilaan uitwijkmogelijkheden. Een veeg teken. 29 procent van de Britten tussen 18 en 24 jaar achten het mogelijk dat ze het land verlaten. Daar zal de brexit ongetwijfeld voor iets tussen zitten. Vorig jaar lag dit percentage maar op 13 procent.

Het onderzoek toont ook aan hoe financieel fragiel heel wat Europeanen zijn. Jaren na de schuldencrisis kampen heel wat Europeanen nog steeds met hun rekeningen. Ongeveer 44 procent van de ondervraagden waren niet in de mogelijkheid om een rekening te betalen tijdens de afgelopen 12 maanden. Vooral door een gebrek aan geld. Vooral de Griekse huishoudens hebben het lastig.

(bron: bloomberg.com

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.