Noodfonds aanleggen

Een defecte wagen, je wasmachine valt in panne of plotse medische kosten? Uit recent onderzoek door Statbel, blijkt dat één vierde van de Belgen geen buffer heeft voor grote onverwachte uitgaven. Dit onderzoek vertelt ons dat 23% van de Belgische gezinnen niet minstens 1100 euro in hun noodfonds hebben om plotse kosten te voldoen. Hoe bouw je nu stelselmatig een noodfonds op en hoeveel hou je best achter de hand voor onverwachte financiële situaties?

Bespaar

Besparen klinkt eenvoudig, maar dat is het niet voor iedereen. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat 19% van de Belgen net rondkomen op het einde van de maand met hun loon. Hiermee kunnen ze alle basiskosten voldoen maar er blijft vaak maar weinig ruimte over voor extraatjes. Het zijn net die extraatjes die je uit je maandelijkse uitgaven moet proberen te weren om wat extra euro’s te besparen.

Belangrijk is dat je beseft dat elke euro telt. Vaker de auto laten staan en de fiets nemen voor korte tripjes bijvoorbeeld. Dit zal al snel resulteren in meerdere tientallen tot honderden euro’s op jaarbasis. Belegde broodjes, koffie van de take away,… een brooddoos en thermoskan zijn een investering op korte termijn die snel veel besparingen opbrengen. Ga in het weekend je favoriete tijdschriften lezen in de bibliotheek, dit is tevens een leuke gezinsuitstap!

Lees meer75 tips om geld te besparen, lees je mee?

Verkoop spullen

Er zijn zeker een tiental zaken in jouw woning die overbodig zijn. Een te kleine broek, een set van zes glazen die je nooit gebruikt, speelgoed waar de kinderen niet meer mee spelen, oude bloembakken in de garage… De één zijn afval is de ander zijn schat. Via tweedehandssites en tweedehands groepen op sociale media kan je al snel een paar extra euro’s verdienen aan jouw oude spullen. Onder het motto: wie niet waagt, niet wint!

Maak er een gewoonte van om één keer per maand in je huis rond te neuzen op zoek naar overbodige spullen. Als je 25 euro per maand aan tweedehandsspullen kunt verkopen, resulteert dit in 300 euro op jaarbasis voor je noodfonds.

Doe éénmalige opdrachten

Wordt er in jouw gemeente een jaarlijkse avondmarkt gehouden? Dan zijn winkeliers misschien wel op zoek naar een extra werkkracht voor die drukke avond. Ook online zijn er extra éénmalige jobs te vinden. Plooien van brieven en in enveloppes steken bijvoorbeeld. Of help een handje bij een traiteur tijdens de kerstperiode.

Eenmalige opdrachten brengen snel geld in het laatje. Een weekendje hard werken en je kunt al snel 100 tot 150 euro op zak steken. Dat komt neer op 10% van je minimale noodfonds. Vertel aan je kennissen, buren en vrienden dat je beschikbaar bent voor opdrachten, voor je het weet krijg je een aanbod binnen.

Lees meer32 bewezen manieren om snel geld te verdienen

Wees consequent

Die extra koopkracht die je kunt genereren met bovenstaande tips zal fijn zijn om te ervaren. Maar wees voorzichtig. Het is verleidelijk om dit bedrag uit te geven. Wie maandelijks maar net rondkomt met zijn budget zal blij zijn met wat extra geld. Je hebt nu wat budget om je kinderen die uitstap te geven waar ze al zolang naar vragen. Dit geld consequent aan de kant houden als noodfonds voor onverwachte uitgaven is misschien wel de moeilijkste stap.

Lees meerJe financiën beheren via het enveloppesysteem

Het positieve nieuws: je weet nu hoe je de extra centjes aan de kant kunt steken. Ga verder op dit elan en spaar op deze manier wat meer en verwen jezelf en je kinderen dan met dit extraatje. Maak je van bovenstaande stappen een gewoonte, dan zijn je geldzorgen misschien wat getemperd voor de toekomst.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.