Makkelijk budgetteren in 4 lagen

De basis van elk persoonlijk financieel plan is een budget. Voor vele mensen is dit een overladen term: er kruipt veel tijd in, je moet alles in detail bijhouden, het is moeilijk… In werkelijkheid maak je het zo makkelijk of moeilijk als je zelf wil. Naast een detail budget, bestaan er ook alternatieven. Via één van deze alternatieve wegen leren wij veel bij over onze uitgaven en wat belangrijk is voor ons.

Wat is een huishoud budget?

Een huishoud budget is een lijst van de verwachtte maandelijkse uitgaven versus de gemaakte kosten per maand. Een paar voorbeelden: elektriciteit, water, voedsel, drank, kleding, verzekeringen, onderhoud huis, ontspanning, cadeautjes… In het budget schrijf je neer hoeveel je hier per maand aan plant uit te geven. Elke uitgave die je doet wordt dan in één van deze categorieën neergeschreven en bijgehouden. Op het einde van de maand zie je of je boven of onder budget bent gebleven.

De uitdagingen bij een klassiek huishoudbudget zijn talrijk 

  • Je gaat naar het groot warenhuis en je koopt eten, een cadeautje voor je petekid en wat drank voor de nieuwjaarsdrink. Hoe ga je dit nu makkelijk en zonder veel tijdverlies in de juiste categorie plaatsen?
  • Je haalt € 100 af voor een bezoek aan de stad. Je koopt een trui, gaat iets drinken en dan spreek je in de avond af met vrienden om iets te gaan eten. De dag erna moet je dan alle bonnetjes gaan terug zoeken om het in de juiste categorie te noteren. 
  • Je water betaal je elk kwartaal. Je zal dus 2 maanden 0 moeten noteren en onder budget blijven en één maand zwaar boven budget gaan.

Lees meer: Budgetbeheer: de eerste stap naar een gezond financieel leven

Best wel veel werk, niet? Dat vind ik ook. Daarom werken wij met een aangepaste budget methode. Ons budget bestaat uit 4 lagen

Laag 1: maandelijkse uitgaven

De maandelijkse uitgaven zijn de kosten die we maand na maand maken. De grootste post is onze woonlening. Daarnaast is er elektriciteit, budget voor de wagen en kinderen en ons leefbudget.

Het verschil met de eerste budget methode is dat wij alle uitgaven rond eten, cadeau entertainment in één grote pot gooien: het leefbudget. Dit maakt het opvolgen makkelijker en toch behoud ik een goed beeld van waar ik staat en hoeveel we nog ter beschikking hebben deze maand. Kom ik, terug van het warenhuis met een kar vol eten, wat drank voor het buurtfeest en wat onderhoudsmateriaal voor de tuin, dan gaat dit allemaal in ons leefbudget. Zelf vind ik het geen nadeel om niet te weten wat we aan eten, entertainment of onderhoud uitgeven. We zijn tevreden met onze huidige levensstijl en deze budget post is doorheen de jaren stabiel gebleken. Heb je zelf wel nood aan meer details, maak dan een post aan om dit op te volgen.

Dit alles is opgenomen in een spreadsheet. Door deze wekelijks in te vullen, heb ik steeds een zicht op waar we staan. Je kan deze manier van werken zelf uitproberen. De spreadsheet die wij gebruiken heb ik beschikbaar gemaakt als template voor iedereen die wil.  Maak een copie in je eigen google drive of als xls spreadsheet.

Laag 2: niet maandelijkse uitgaven

Sommige uitgaven komen niet elke maand. Onze waterfactuur komt elk kwartaal, het kadastraal inkomen komt één keer per jaar en sommige van onze verzekeringen komen ook jaarlijks. Dit kunnen best grote bedragen zijn. Om te voorkomen dat ze ongepast komen, zetten we elke maand hiervoor geld opzij: het jaarlijks verwachtte bedrag gedeeld door 12. Dit geld gaat naar een aparte spaarrekening. Komt dan de factuur, dan kunnen we steeds betalen.

In de spreadsheet staan van deze uitgaven hun maandelijks voorschot. Ze zijn aangeduid met een ‘V’ en een doorlopende opdracht zorgt elke maand voor de overschrijving.

Lees meer: 75 tips om geld te sparen

Laag 3: fun budget

Dit is een budget post die ikzelf en mijn partner hebben. Elke maand krijgen we dit bedrag op onze eigen zichtrekening. Het dekt onze eigen kleding en entertainment. We doen hiermee wat we willen. Zelf gebruik ik dit budget voor het eten met collega’s en vrienden, op stap gaan, cultuur,… Al wat niet gebruikt is op het einde van de maand, blijft gewoon staan voor de volgende maand. Op die manier kan je geld sparen voor een groter iets zoals een citytrip of een cadeau voor ons 10 jaar huwelijk.

Laag 4: onverwachte uitgaven

Het leven verrast ons soms met een onverwachte uitgaven: de wasmachine gaat stuk, grote kosten aan de auto of aan het dak. Om ervoor te zorgen dat we een goede buffer hebben voor deze kosten, zetten we elke maand bijkomend een extra bedrag op een spaarrekening. Deze rekening noemen banken of financieel planners ook wel eens je ijzeren reserve of je noodfonds. Door dat we elke maand hier in storten, voelen we ons gerust als er toch eens een grote uitgave komt. En meestal komen ze niet alleen. Eén jaar ga je deze pot geld niet gebruiken, het andere jaar ga je eer extra veel uithalen.

Met dit eenvoudig budget volgen we onze maandelijkse financiën op. Dit is een van de hoekstenen van onze financiële planning. We hebben ondertussen bepaald welke levensstijl we willen, wat we willen sparen en hoeveel we per maand willen opdoen. Door ons leefbudget en fun budget aan te passen, hebben we doorheen de jaren ingespeeld op de wisselende noden die we hebben.

Veel succes met je eigen budget.

Amber Tree Leaves

Amber Tree heeft een brede interesse in sparen en beleggen. Via zijn blog komt hij in contact met mensen die dezelfde interesses hebben. De uitwisseling van ideeën helpt om van elkaar te leren.
Amber Tree heeft één doel: financiële vrijheid om te doen en laten wat hij wil. Om dit doel te bereiken belegt hij passief in trackers. Met het verkopen van opties genereert hij extra rendement op zijn portefeuille.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.