Lessen van financiële nerds

Iedereen zou een klein beetje een nerd moeten zijn als het aankomt op de persoonlijke financiën. Met plezier omgaan met geld en een gezonde fascinatie voor alles wat met centen te maken heeft. Geld spenderen, investeren, legaal verbergen, verdubbelen en delen. Elke reden is goed genoeg om na te denken wat je met geld kan doen. Ontdek hoe een financiële nerd aankijkt tegen geld en kapitaal.

10. Ik verkies morgen 2 euro te hebben in plaats van vandaag 1 euro

De nerds in persoonlijke boekhouding begrijpen wat het betekent om een offer te maken. Terwijl anderen volop de nieuwste videospelletjes, blinkende wagens en grote huizen met 2 garages kopen, wachten financiële nerds geduldig. Ze proberen een leven te lijden waarbij ze minder middelen nodig hebben.

9. Miljonairs rijden doorgaans niet met Lamborghini’s

Miljonairs hebben een heel ander profiel tot wat velen denken. De meest associaties die men maakt zijn de populistische tv-beelden: mannen in dure pakken, prachtige wagens, model aan de arm. Een clichébeeld. Nerds weten wel beter: de typische miljonair mengt zich tussen ons, rijdt met normale wagens en woont in bescheiden woningen en leiden normale levens. Alhoewel…

Lees meer: 8 trage, moeilijke stappen om miljonair te worden

8. Het is goed om uit de band te springen… op het juiste moment

Nerds in persoonlijke financiën doen al graag eens anders. Niet anders om anders te doen maar als een logisch gevolg van hun aparte denken. Ze investeren al graag eens in een atypische sector of product. Maar bovenal wachten ze een goede timing af. De meeste mensen kopen producten die ze niet nodig hebben of die ze niet kunnen betalen om anderen te imponeren. Nerds sparen en plannen om op een welbepaald tijdstip een specifiek product te kopen om hun leven te verrijken.

7. Vergeet kernsplitsing… Samengestelde interest is dé grootste superkracht op aarde

Dit is iets waar alle financiële nerds het over eens zijn. De kracht van samengestelde interest is fenomenaal. Als je niet vertrouwd bent met het concept, dan maken we het even heel verstaanbaar.

Lees meer: De kracht van samengestelde interest

Wat verkies je? Een maand lang elke dag € 1000 of 10 eurocent die je een maand lang elke dag verdubbeld? De duizend euro levert jou na 31 dagen € 31.000 op. De reis op basis van samengestelde interest met een startkapitaal van 10 eurocent geeft jou op het einde van de rit meer dan € 10 miljoen.

6. Onderwijs doet nagenoeg niks om kinderen voor te bereiden op een financiële toekomst

Kijk, scholen zijn goed voor heel wat zaken. Berekenen van de cosinus, de Duitse accusatief of het leren springen over een bok. Maar wanneer het aankomt op de échte zaken van het leven “hoe ga je solvabel door het leven”, “hoeveel geld heb je nodig om een huis te kopen”, “is het een goed idee om aan te kopen op krediet”, dan schiet het onderwijs tekort. Nerds in persoonlijke finance zien dit heel helder en dokteren op eigen houtje de meest primaire zaken uit.

5. Schulden afbouwen is gewoon ontzettend leuk

Dit kan wat gek klinken. De meesten onder jullie denken vast dat schuldenvrij worden hard werken is. Dat is het ook maar het kan ook heel erg leuk zijn. Het is een puzzel, een spel. De voldoening om een “schuldeiser” te schrappen van de lijst is groot. Hou bij hoeveel schulden je al afbetaalde, die lijst kan je helpen motiveren om verder te doen.

Lees meer10 kwaliteiten van mensen zonder schulden

4. Nog zo’n nerdy bezigheid: lezen

Heel wat interessante info vind je terug op het internet. Vooral Amerikanen zijn sterk bezig om hun persoonlijke financiële huishouden op orde te krijgen. Heel wat mensen in de Verenigde Staten starten hun leven met een schuldenberg dankzij de befaamde student loans. Ze zijn dan ook heel gedreven om schuldenvrij de rest van hun leven te starten. Logisch gevolg: de interesse en het bewustzijn vertaalt zich in heel wat boeiende blogs en sites.

Lees meer: 12 boeken die elke belegger zou moeten lezen

3. Rijk worden vergt tijd en geduld

Is er een manier om heel snel rijk te worden in het leven? Juist ja. Financial nerds weten het maar al te goed. Er is geen gegarandeerde manier om snel rijk te worden. Het vergt tijd, geduld, doorzetting en soms een portie geluk. Maar je hoeft er zeker geen Einstein voor te zijn. Eenvoudige acties kunnen zorgen voor grote verschillen.

2. Spaarzaamheid kan competitief zijn

Heel wat mensen scheppen op over de grootte van hun huis, het lidmaatschap van de golfclub, de kostprijs van de auto. Financiële nerds scheppen op over de hoeveelheid korting die ze hebben verkregen, hun beperkte uitgavepatroon en de spaarzaamheid waarmee ze door het leven schrijden. Dit stimuleert competitiviteit die hun financiële draagkracht vergroot.

1. Het draait niet om geld maar om vrijheid

Dé belangrijkste kwestie die je kan opsteken van persoonlijke financial nerds is de focus. Kies voor de (financiële) vrijheid en niet voor het geld. Heel wat nerds interesseert het niet hoeveel geld ze op de bank hebben, ze willen rendementen boeken. En een kapitaal kan daarbij helpen. Meer geld is een logisch gevolg van hun acties maar geen doel op zich.

bron: biggerpockets.com

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.