Vermogen opbouwen met schulden

Financiële stabiliteit is geen evidentie, zeker niet voor jonge mensen die aan de start van hun zelfstandige leven staan. Vaak moeten leningen worden aangegaan voor het aankopen van vastgoed, een wagen,… Is het mogelijk om met schulden ook een vermogen op te bouwen? Een aantal technieken geven je alvast een duwtje in de goede richting.

Maak een financieel plan

Uit een rondvraag blijkt dat 60% van de mensen die een financieel plan opstelt, zich ook comfortabel en stabiel voelt. Een plan helpt je inzicht te verwerven in je financiën, dit klinkt evident, maar is het niet. Veel mensen weten niet wat ze op weekbasis betalen aan eten, op maandbasis aan elektriciteit of op jaarbasis aan verzekeringen. Een financieel plan opmaken geeft je een vogelperspectief over je financiën. Dat is een eerste belangrijke stap naar het opbouwen van een vermogen.

Eens je inzicht hebt verworven kan je ook aanpassingen doorvoeren en zo schulden aflossen. Misschien valt het allemaal wel beter mee dan verwacht! Je ziet dat je met je maandloon ruimschoots alle uitgaven kunt voldoen en stelselmatig wat beetjes spaargeld aan de kant kan zetten. Of misschien voelt het einde van de maand wat krapper aan. Dankzij het financiële plan kan je de pijnpunten in je uitgave- en inkomstenpatroon tenminste detecteren. Beschouw je eigen financiën als die van een bedrijf en werk aan de zwakkere punten in je plan.

TIP: Sparen maakt deel uit van je maandelijks budget

Maak een gewoonte van sparen

Elke euro gespaard is een stap naar financiële stabiliteit. Het klinkt even eenvoudig als het in werkelijkheid is. Sparen moet je ook leren! Maak er een maandelijkse gewoonte van om te sparen. Zelfs al gaat het hier maar over 20 of 50 euro per maand, het is de gewoonte die telt. Als je later wat meer loon krijgt, dan trek je gewoon dit maandelijkse bedrag op. 

Eens je de gewoonte van sparen aangeleerd hebt, zal je merken dat het quasi een extra uitdaging wordt. Je zult onbewust stilstaan bij bepaalde uitgaven en misschien bepaalde aankopen uitstellen of helemaal niet meer doen. Je zult merken dat je op termijn meer plezier hebt aan het verhogen van je spaarbedrag, dan aan de aankoop van goederen.

Sommige schuld afbouwen is spaargeld opbouwen

Scheer ook niet alle schuld over dezelfde kam. Bepaalde schulden aflossen zijn eigenlijk vermogen opbouwen. We onderscheiden lege schuld en spaarschuld:

Lege schuld

  • Een lening aangaan om een andere lening af te betalen
  • Geld lenen van een vriend om te kunnen uitgaan
  • Een wagen op afbetaling kopen of een lening aangaan voor een voertuig

We noemen bovenstaande schuld lege schuld. Dit omdat deze schuld niets opbrengt. Het onderliggende waarvoor je schuld afbetaald heeft geen waarde, of vermindert sterk in waarde. Een nieuwe wagen kost ruim het dubbele van een tweedehands wagen na een paar jaar. Je betaalt dus schuld af voor lucht. De drankjes na een avondje uitgaan zijn ook verdwenen, maar de schuld blijft bestaan.

Lees meer: Investeren of schuld aflossen: wanneer doe je wat?

Spaarschuld

  • Lenen voor je woning
  • Lenen voor een investeringsvastgoed
  • Schuld wanneer de intresten heel laag staan

Lees meer: Voor wie wil investeren in vastgoed is er het hefboomeffect

Met spaarschuld betaal je iets af dat uiteindelijk zijn waarde minstens zal behouden. Een woning kan je na twintig jaar afbetalen vaak voor een hogere prijs verkopen dan bij aankoop. Zelfs al is de prijs status quo gebleven, dan nog heb je al die jaren stelselmatig jouw huis aangekocht. En al die tijd heb je er gratis in gewoond. Hetzelfde geldt voor een investeringsvastgoed dat je hoopt te verhuren en waarbij de huur een deel van de lening afbetaalt. Een paar kleine veranderingen in je denkpatroon kunnen je al op weg helpen naar het opbouwen van vermogen, zelfs met schulden!

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.